Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2023 15:54

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος και εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών εξήγγειλαν την έναρξη πώλησης φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου και, εκ μέρους του Τμήματος Δασών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών κ. Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου κ. Λοΐζος Κωνσταντίνου, εξήγγειλαν σήμερα σε δηλώσεις τους προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στο Φυτώριο του Τμήματος Δασών στην Αθαλάσσα, την έναρξη πώλησης φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων από το Τμήμα Δασών και την κοινή πρωτοβουλία του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών για προώθηση του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Την έναρξη πώλησης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το Τμήμα Δασών προς το κοινό σε παγκύπρια βάση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, ο οποίος ανέφερε ότι η πώληση θα γίνεται Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2:30 μ.μ. Τόνισε ότι τα είδη προς πώληση προέρχονται από αειφορική διαχείριση των δασών, μέσα από αραιώσεις ώστε να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των νεαρών δέντρων που θα αποτελέσουν το μελλοντικό δάσος.

Η δρ Παναγιώτου στις δηλώσεις της ανέφερε ότι το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος προωθεί τη συνειδητοποίηση του περιβαλλοντικού αντικτύπου που έχει κάθε ενέργεια και δράση μας. «Γι’ αυτό και αποφασίστηκε από κοινού με το Τμήμα Δασών να ξεκινήσει φέτος η προώθηση του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου το οποίο έχει πολύ μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα, μειώνει τη χρήση του τεχνητού και πλαστικού δέντρου το οποίο στο τέλος της ζωής του θα είναι ένα απόβλητο που θα πρέπει να διαχειριστούμε. Αντίθετα, το φυσικό δέντρο το οποίο παράγεται τοπικά και είναι ιθαγενές κυπριακό δέντρο, μπορεί να μεγαλώσει στον κήπο ή στη βεράντα μας, και μας επιτρέπει να το επαναχρησιμοποιούμε κάθε χρόνο, προσφέροντάς μας πολλαπλά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα δοθούν στο κοινό από το Τμήμα Δασών χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί ο κάθε πολίτης να διατηρήσει το δέντρο στη γλάστρα του για πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι πολίτες μπορεί να μην προχωρούν σε αυτή την επιλογή όταν δεν γνωρίζουν πώς να το μεγαλώσουν και να το διατηρήσουν στη γλάστρα», ανέφερε.

Η κα Επίτροπος ευχαρίστησε το Τμήμα Δασών για αυτή τη συνεργασία ενώ αναφέρθηκε, επίσης, και στην κοινή πρωτοβουλία του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας για πραγματοποίηση δημιουργικών εργαστηρίων με ανακυκλώσιμα υλικά που απευθύνονται σε παιδιά, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα στολίδια με ανακυκλώσιμα υλικά. Τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, και ότι όλοι μας μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί με επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά που έχουμε στο σπίτι, με πρώτο, φυσικά, βήμα την επιλογή ενός φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου που έχει χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. «Απώτερος στόχος η μείωση της χρήσης του πλαστικού και της περαιτέρω επιβάρυνσης του περιβάλλοντος» κατέληξε.

Ο Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός κ. Κωνσταντίνου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος για προώθηση του φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, που, όπως είπε, πέρα από τους περιβαλλοντικούς του στόχους για μείωση του πλαστικού, έχει και ένα κοινωνικό μήνυμα καθώς συμβάλλει στο να αγαπήσει το κοινό το φυσικό δέντρο, και, ως επακόλουθο, το ίδιο το δάσος. Το Τμήμα Δασών διαθέτει ποικιλία δασικών ειδών τα οποία ο πολίτης μπορεί να προμηθευτεί και να ξεκινήσει την προσπάθεια να μεγαλώσει το δικό του χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως το πεύκο, το κυπαρίσσι, η αγριελιά, η χαρουπιά και ο τρέμιθος, τα οποία μπορούν να μπουν σε γλάστρα και να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια, σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνου παρείχε χρήσιμες συμβουλές στο κοινό για διατήρηση των δέντρων: «1. Αναλόγως με το είδος του φυτού και τις ανάγκες του σε φως (ήλιο), επιλέγουμε ένα σταθερό σημείο παραμονής του σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός της περιόδου των Xριστουγέννων. Αυτό το σημείο μπορεί να είναι είτε εντός του σπιτιού είτε εκτός.

2. Εντός του σπιτιού, δεν τοποθετούμε το δέντρο κοντά σε πηγές θερμότητας (τζάκι, καλοριφέρ, θέρμανση κ.λπ.).

3. Ποτίζουμε αναλόγως των υδατικών αναγκών του κάθε φυτού.

4. Εφαρμόζουμε τη βασική κλάδευση κατά τη χειμερινή περίοδο ώστε να δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Μικρότερης έντασης κλαδεύσεις μπορούν να γίνουν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Εφαρμόζουμε ελαφριές λιπάνσεις κατά τη χειμερινή περίοδο.

5. Παρατηρούμε συχνά το φύλλωμα και στην περίπτωση που εντοπίσουμε προσβολή από παθογόνους οργανισμούς (έντομα, ακάρεα, μύκητες κ.λπ.), εφαρμόζουμε χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων αφού μιλήσουμε με γεωπόνο ή άλλο εξειδικευμένο άτομο.

6. Κατά τη μετακίνηση του φυτού εντός του σπιτιού ή μεταφορά του φυτού από εξωτερικό σε εσωτερικό χώρο με σκοπό το στόλισμα του ως χριστουγεννιάτικο δέντρο, διατηρούμε τον προσανατολισμό που είχε στην αρχική του θέση.

7. Ανά 2 ή 3 χρόνια, μπορούμε να βγάλουμε το φυτό μας από τη γλάστρα και να εφαρμόσουμε ελαφριά ριζοκοπή και αντικατάσταση του φυτοχώματος. Η ριζοκοπή αφορά την απομάκρυνση των ριζών που έχουν τυλιχθεί λόγω της μακρόχρονης παραμονής του φυτού στη γλάστρα και αραίωση του πυκνού ριζικού συστήματος με σκοπό την ανανέωση του. Αυτό γίνεται μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο και κατά βάση σε πλατύφυλλα είδη. Το φυτό μπορεί να τοποθετηθεί ξανά στην ίδια γλάστρα ή σε μεγαλύτερη.

8. Σε βάθος χρόνου, όταν το φυτό παρουσιάσει σημάδια αδυναμίας και δεν αναπτύσσεται κανονικά ή δεν επανέρχεται με καμία υποστήριξη που του προσφέρεται, τότε το βγάζουμε από τη γλάστρα και το φυτεύουμε στην αυλή μας ή σε άλλο χώρο όπου θα παραμείνει μόνιμα για τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά Ανακοινωθέντα