Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2024 12:38

Ομιλία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην άσκηση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2024»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή άσκηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2024».

Είναι γνωστό ότι η επαρκής προετοιμασία, η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού και η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα αποτελεί στρατηγική επένδυση απέναντι στις περιβαλλοντικές απειλές. Η άσκηση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια στην  ανταπόκριση και κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η σημερινή άσκηση, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δασών, περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των Υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην πυροπροστασία και δρουν σε πραγματικές συνθήκες δασικών πυρκαγιών. Το κύριο αντικείμενο της άσκησης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για καταστολή μεγάλων δασικών πυρκαγιών, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση.

Κυρίες και Κύριοι,

Διανύουμε ήδη την περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστή τους επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ως Κυβέρνηση, έχουμε στηρίξει αυτή την προσπάθεια με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν, για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι έτοιμους, αλλά και για να δώσουμε οριστική λύση σε προβλήματα που χρόνιζαν, όπως είναι η υποστελέχωση και η απουσία ιδιόκτητων πτητικών μέσων. Ξέρουμε, όμως, πως όσες αποφάσεις κι αν λάβουμε, η πιο κρίσιμη, η πιο σημαντική πράξη για αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η μη εκδήλωση της πυρκαγιάς, πράγμα αδύνατο να το ελέγξουμε. Γι΄ αυτό επικεντρωνόμαστε τόσο στη σωστή ενημέρωση όσο και στη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισής μας, ώστε να βρισκόμαστε έγκαιρα στον χώρο των πυρκαγιών και με συντονισμό να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Αγαπητοί φίλοι,

Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι για ένα τόσο σύνθετο θέμα όπως είναι η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτούνται συνεχώς νέοι σχεδιασμοί και υλοποίηση νέων μέτρων. Προς τον σκοπό αυτό, εστιάζουμε σε μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση, προωθώντας τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού οδικού χάρτη για προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Στηρίζουμε και ενισχύουμε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με ανθρώπινο δυναμικό, πυροσβεστικό εξοπλισμό και υποδομές, αλλά και με αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Η αύξηση της ανθεκτικότητας των φυσικών τοπίων στις πυρκαγιές βασίζεται στον έξυπνο σχεδιασμό χρήσεων γης και πρακτικών διαχείρισης φυσικών πόρων. Στα ανθεκτικά τοπία με έξυπνα σχέδια χρήσεων και καλύψεων γης για τη διαχείριση των πυρκαγιών, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ανάφλεξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς και διευκολύνεται η αποκατάσταση μετά την πυρκαγιά. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ξεκινήσαμε την καταγραφή και τον εντοπισμό κατάλληλης γης περιμετρικά διαφόρων περιοχών, με έμφαση στις παραδασόβιες κοινότητες. Η έμφασή μας είναι αναπτύξουμε τις πράσινες αντιπυρικές ζώνες μέσα από έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τις κοινότητες. Οι πράσινες αντιπυρικές ζώνες θα αναπτυχθούν με χρήση φυτικών ειδών που είναι λιγότερο πυρόφιλα και περιορίζουν τον κίνδυνο διασποράς της φωτιάς. Δέντρα όπως δρύες, τρέμιθοι, χαρουπιές, αμυγδαλιές, οπωροφόρα θα αξιοποιηθούν για να λειτουργήσουν ως φυσικά εμπόδια που θα περιορίζουν την εξάπλωση της φωτιάς, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύσουν την προστασία των παραδασόβιων κοινοτήτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εγκατάλειψη της υπαίθρου είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση της βιομάζας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Η περαιτέρω στήριξη για μη εγκατάλειψη της καλλιέργειας της γης στην ύπαιθρο και η μείωση της βιομάζας μέσω ελεγχόμενης βόσκησης αποτελούν κάποιους από τους τρόπους που εξετάζουμε ώστε να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και στην Κύπρο.

Βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία και συντονισμό με όλους τους συναδέλφους Υπουργούς, τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες τους, με σκοπό τη λήψη πρόσθετων μέτρων όπου χρειάζεται. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί συνεργασίες, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με γειτονικά κράτη, ιδιαίτερα στον τομέα της αεροπυρόσβεσης. Απτό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία στην Κύπρο από τις 5 Μαίου, δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων και του 18μελούς πληρώματός τους από το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, μετά από την άμεση και θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα που απευθύναμε προς τη γειτονική μας χώρα, για ενίσχυση των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων αεροπυρόσβεσης.

Αξιότιμοι συνεργάτες,

Σε πολύ λίγο θα παρακολουθήσουμε την άσκηση “ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2024”, στην οποία συμμετέχουν όλες οι Υπηρεσίες και Φορείς που προβλέπονται στο ομώνυμο Ειδικό Εθνικό Σχέδιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα καθήκοντα κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας, αναλύονται οι δράσεις και καθορίζονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν την ώρα της πραγματικής κρίσης. Σύμφωνα με το σενάριο της σημερινής άσκησης, θα ακολουθηθούν τα επιχειρησιακά στάδια αντιμετώπισης μιας δασικής πυρκαγιάς η οποία εξελίσσεται σε κρίση, ξεκινώντας από την αναγγελία της πυρκαγιάς, τη σταδιακή ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού, μέχρι και την πλήρη κατάσβεσή της.

Δεν θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Τους Δασικούς Υπαλλήλους, τους δασοπυροσβέστες, τους πυροσβέστες, τους ιπτάμενους καθώς και τους εθελοντές. Δεν είναι κλισέ. Είναι η πραγματικότητα. Είναι οι αφανείς ήρωες με τα ματωμένα χέρια, τα κόκκινα μάτια από τον καπνό, την έγνοια της οικογένειας που βρίσκεται στο σπίτι και περιμένει, τα σκισμένα ρούχα, το καταπονημένο σώμα που θα ριχθεί, δυστυχώς, και φέτος στη λαίλαπα της πυρκαγιάς. Τους  χρωστάμε ευγνωμοσύνη για το σθένος και την αυτοθυσία τους, τους χρωστάμε τον σεβασμό μας, τους χρωστάμε να κάνουμε κι εμείς ως πολίτες το καθήκον μας. Να αποφύγουμε με κάθε τρόπο την πρόκληση πυρκαγιάς.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας, ενισχύοντας κάθε σας προσπάθεια για προστασία των δασών και του φυσικού μας περιβάλλοντος από τη φωτιά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, όπως η υποστελέχωση, η ανάγκη ενίσχυσης σε εξοπλισμό κ.ά., όχι μόνο έχουν εντοπιστεί αλλά έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη απόφαση για επαναλειτουργία του δασικού κολεγίου και η ενίσχυση των επίγειων δυνάμεών μας.

Με την ευκαιρία, εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες στην άσκηση και τις υπηρεσίες τους και σας καλώ να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για συνεργασία, συντονισμό και αποτελεσματικότητα, στο δύσκολο έργο που μας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι.

Σε αυτό το σημείο, παρακαλώ, όπως μου επιτρέψετε να απευθυνθώ στην αγγλική γλώσσα στους εκλεκτούς συνεργάτες και προσκεκλημένους από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Βρετανικές Βάσεις.

Honourable friends from Jordan. I take this opportunity to express the gratitude and sincere appreciation of the Republic of Cyprus to the Hashemite Kingdom of Jordan and to the Royal Jordanian Air Force, for the immediate response to our request for the reinforcement of the aerial firefighting capabilities of the Republic of Cyprus. The presence of the Jordanian mission in Cyprus since the 6th of May, with two firefighting helicopters and 18 crew members proves the depth of our bilateral cooperation and our shared commitment to address common challenges and objectives.

Distinguished guests from the British Sovereign Base Areas and the United Nations. I would like to thank you for attending today’s firefighting exercise and to express my deepest gratitude for your valuable and continuous cooperation and support, during every fire season. We look forward to your collaboration and assistance in the fields of fire prevention and suppression of forest fires, with the aim to protect the forests and the natural environment.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες και την αμέριστη εκτίμησή μου σε όλους όσοι εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση για το σημαντικό έργο που επιτελείτε Σας εύχομαι καλή δύναμη ενόψει του δύσκολου καλοκαιριού που μας περιμένει. Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες στην άσκηση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2024» και συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

 Ευχαριστώ.

(ΕΦυς/ΕΠ/ΕΑθ)