29-11-2019 15:54
Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στο Συνέδριο ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ
Κύριε πρόεδρε του συνεδρίου,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά, είναι κατ’ ακρίβεια τιμή, που σε μια από τις τελευταίες μου, ουσιαστικά, πράξεις ως Υπουργός Οικονομικών, έχω την ευκαιρία να είμαι σήμερα μαζί σας και να χαιρετίζω το παγκύπριό σας συνέδριο.
Που έχω την ευκαιρία να εκφράσω ,για άλλη μια φορά, την εκτίμησή μου προς την ηγεσία της ΣΕΚ και της Ομοσπονδίας, προς τα στελέχη και τους σύνεδρους, αλλά και προς το σύνολο των εργαζομένων που εκπροσωπείτε.
Να μεταφέρω, επίσης, τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη με τον οποίο προ ολίγου είχα συνομιλήσει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαφορετικός είναι ο ρόλος μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και διαφορετικός είναι ο ρόλος της Κυβέρνησης. Είναι κατανοητό ότι η συνδικαλιστική οργάνωση θα διεκδικεί. Πρέπει να είναι ,εξίσου κατανοητό, ότι η Κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να καθορίζει τα όρια.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια η συνεργασία και ο μεταξύ μας διάλογος ήταν, ουσιαστικά, συνεχής. Και ,προφανώς, υπήρξαν και περιπτώσεις που διαφωνήσαμε. Αλλά οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτή μέσα από την συνεργασία και τον διάλογο οικοδομήθηκε μια σχέση αλληλοεκτίμησης και κατανόησης. Με τον διάλογο οδηγηθήκαμε στη συνεννόηση. Και μπορέσαμε πράγματι να καταλήξουμε σε μια σειρά από ρυθμίσεις που αποδίδουν σημαντικά οφέλη και αίρουν διαχρονικές στρεβλώσεις.
Τερματίσαμε πρώτα, την έκτακτη συνεισφορά που επιβάρυνε μισθωτούς και εργοδότες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Συμφωνήσαμε στη συνέχεια την σταδιακή επαναφορά των μισθών, η οποία βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2018. Αυτό γίνεται με ένα τρόπο διαχειρήσιμο για τα δημόσια οικονομικά και δίκαιο για όλους.
Με τον ίδιο σταδιακό και προσεκτικό τρόπο, επεκτείναμε την περίοδο απασχόλησης του εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού από τους 6 μήνες, πρώτα στους 8, στη συνέχεια στους 11 μήνες και τελικά στην 12-μηνη απασχόληση. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2012, επί προηγούμενης κυβέρνησης, είχε αποφασιστεί ότι η απασχόληση της πλειοψηφίας αυτής της κατηγορίας προσωπικού, που περιλαμβάνει από δασοπυροσβέστες μέχρι ναυαγοσώστες και άλλους, θα τερματιζόταν. Η ίδια ρύθμιση για 12-μηνη απασχόληση εφαρμόζεται πλέον και για το προσωπικό Σχολικών Εφορειών.
Ενώ με τον προϋπολογισμό για το 2020 που έχω καταθέσει, εκ μέρους της Κυβέρνησης στη Βουλή, και ο οποίος στις επόμενες μέρες θα οδηγηθεί για ψήφιση, εντάσσεται μια μεγάλη μερίδα Γραμματειακού προσωπικού που είναι στην κλίμακα Α2-5-7, αίροντας μια αδικία που ίσχυε από το 2003, όταν αυτή η κατηγορία προσωπικού είχε ουσιαστικά υποβαθμιστεί.
Αυτές και άλλες ρυθμίσεις που ,χωρίς αμφιβολία, συνιστούν ουσιαστικές βελτιώσεις για την κατηγορία των εργατοϋπαλλήλων, δεν θα μπορούσαν ποτέ να υλοποιηθούν εάν η οικονομία μας παρέμενε εγκλωβισμένη στην δύνη της ύφεσης και της αβεβαιότητας.
Δεν θέλω να θυμίσω τις δυσκολίες που ως χώρα αντιμετωπίσαμε, ούτε όμως πρέπει να διαγράψουμε τα λάθη, τις ανευθυνότητες και τις παραλήψεις που μας είχαν οδηγήσει στον εκτροχιασμό.
Και χρειάστηκε σκληρή δουλεία, χρειάστηκε κόπος και θυσίες από τους συμπολίτες μας και τις παραγωγικές δυνάμεις, χρειάστηκε η λήψη δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, προκειμένου σήμερα στεκόμαστε στα πόδια μας.
Κανένα αίτημα και καμία ανάγκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, εάν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί η ευρωστία της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών.
Σήμερα, χωρίς αμφιβολία, είμαστε ως χώρα σε μια σαφώς καλύτερη θέση.
Αντί της βαθειάς και παρατεταμένης ύφεσης, διανύουμε σήμερα την 5η συνεχόμενη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης.
Αντί για ανεργία στο 16.5% έχουμε σήμερα ανεργία στο 6.5%, οδηγώντας έτσι στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων.
Αντί της μαύρης τρύπας στα δημόσια οικονομικά που υπερέβαινε το ένα δις ευρώ τον χρόνο και που καθιστούσε αναπόφευκτες τις επιβαρύνσεις και τις περικοπές, έχουμε σήμερα πλεόνασμα του ενός δις ευρώ, που αποτελεί το περιθώριο ασφαλείας για την οικονομία μας και το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική απόδοσης φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων. Πολύ πρόσφατο μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης που αναμένει την έγκριση του από τη Βουλή και το οποίο αποτελούσε και δική σας διεκδίκηση, είναι η αύξηση στην φορολογική έκπτωση για τις συνεισφορές μισθωτών σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, στο 1/5 του μισθού.
Μας επιτρέπει ,επίσης, η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, να χρηματοδοτούμε επενδύσεις, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι αυτή του ΓεΣΥ, με τις δημόσιες δαπάνες υγείας να είναι σήμερα στο ψηλότερο σημείο που υπήρξαν ποτέ.
Αντί ενός τραπεζικού συστήματος ανασφαλούς και κλονισμένου, έχουμε σήμερα ένα τραπεζικό σύστημα πολύ πιο ισχυρό και σταθερό. Την εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος δεν την κάναμε για χάρη των τραπεζιτών, αλλά για τις επενδύσεις, το εμπόριο, την ανάπτυξη, που δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα.
Μέσε από την συλλογική προσπάθεια έχουμε εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία. Αποτελεί εξίσου συλλογική μας υποχρέωση, της Κυβέρνησης και της Βουλής, των συνδικαλιστικών, αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων, υποχρέωση όλων μας, αυτή την δεύτερη ευκαιρία να τη διαχειριστούμε προσεκτικά και υπεύθυνα. Χωρίς υπερβολές, χωρίς δογματισμούς και χωρίς ποτέ να επιστρέφουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.
Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, αλλά και για την συνεργασία που είχαμε τα τελευταία χρόνια.
Σας ευχαριστώ που με ακούσετε, εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε καλό σε όλους.
_____________
ΑΜ/ΣΧ
Σχετικά Ανακοινωθέντα
28-11-2024 14:02
Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής: Σεπτέμβριος 2024
27-11-2024 15:28
Εισαγωγές, Πωλήσεις και Αποθέματα Πετρελαιοειδών: Οκτώβριος 2024