02-12-2019 15:03
Παρεμβάσεις των βουλευτών κας Ελένης Σταύρου και κ. Άγγελου Βότση στην 62η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της ΕΕ
Άρχισαν σήμερα, στο Ελσίνκι, οι εργασίες της 62ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) από 1η ως 3 Δεκεμβρίου 2019. Στη Διάσκεψη τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, κα Ελένη Σταύρου και κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης και κ. Ηλίας Μυριάνθους.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης επί των επιτευγμάτων της τρέχουσας Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε παρέμβασή της, η κα Σταύρου επικεντρώθηκε στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθώς και στην ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα της Φινλανδικής προεδρίας για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών για την Ένωση Ασφάλειας και την υιοθέτηση μιας δίκαιης, αποτελεσματικής και ανθεκτικής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.
Η Κύπρια βουλευτής τόνισε ότι η μακροχρόνια φύση των προκλήσεων της ασφάλειας και της μετανάστευσης, επιβάλλει την υιοθέτηση ενός νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), που να αντικατοπτρίζει τις εν λόγω προκλήσεις και να περιλαμβάνει τις αναγκαίες δαπάνες για την αντιμετώπισή τους, συνεκτιμώντας παράλληλα τις τοπικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους χωριστά. Η Κύπρος, επεσήμανε η κα Σταύρου, ως ένα μικρό νησιωτικό κράτος, που βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή με μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις, διαθέτει περιορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει να τύχουν σεβασμού από την ΕΕ. Τόνισε, παράλληλα, τις επιφυλάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο όσον αφορά στην εισαγωγή ίδιου πόρου βασιζόμενου στην προτεινόμενη Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολόγησης Εταιρειών, όσο και σε σχέση με το ύψος του προτεινόμενου συντελεστή καταβολής του. Η επιβολή εταιρικού φόρου, κατέληξε η κα Σταύρου, πρέπει να παραμείνει αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η άσκηση αυστηρότερου ελέγχου και η διαφάνεια για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Εξάλλου, σε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ursula von der Leyen, για διοργάνωση διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, σε παρέμβασή του, ο κ. Βότσης ανάφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουμε, ως κοινοβουλευτικοί, αν θέλουμε να έχει η ΕΕ μέλλον και ποιο θα είναι αυτό. Η Κύπρος, υπογράμμισε, βεβαίως και θέλει η Ένωση να έχει μέλλον και θεωρεί ότι η διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια καλή ευκαιρία για μια απτή περί τούτου διακρίβωση, με τη συμμετοχή όμως και των αντιπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων. Το διακύβευμα, είπε ο κ. Βότσης, είναι να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ κατά τρόπο που θα την φέρει πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη, με τα εθνικά κοινοβούλια να αναλαμβάνουν τον ρόλο και την ευθύνη που τους αναλογεί, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν όσα αναμένουν από την Ένωση.
(ΕΚ/ΣΧ)