Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2019 16:22

Ομιλία απερχόμενης ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου στο νέο Υπουργό κ. Γιάννη Καρούσο

Όταν πριν από 21 μήνες αναλάμβανα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υποσχέθηκα ότι θα ανάλωνα το άπαν των δυνάμεών μου για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς έπραξα. Θέλω να τονίσω ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα η ανάθεση του χαρτοφυλακίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι’ αυτό και τον ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι ένα πολύ απαιτητικό Υπουργείο με πάρα πολλές προκλήσεις και έχει ως αντικείμενό του θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών γι’ αυτό και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. 

Ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου μας είναι το κυκλοφοριακό, η ανάγκη διατήρησης ενός ασφαλούς και λειτουργικού οδικού δικτύου, η βιώσιμη κινητικότητα, οι ασφαλείς υποδομές, η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η αύξηση της συνδεσιμότητας της χώρας μας, η διατήρηση και προβολή των αρχαιοτήτων μας, η αξιοποίηση των λιμανιών μας, η εισαγωγή νέας τεχνολογίας και η μετάβασή μας στην ψηφιακή εποχή. 

Με την πολύτιμη βοήθεια και την άψογη συνεργασία του Γενικού Διευθυντή, των Διευθυντών των Τμημάτων και όλου του προσωπικού του Υπουργείου σε αυτούς τους 21 μήνες έγιναν πολλά θετικά βήματα, και τούτο, οφείλω να ομολογήσω, παρά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που το Υπουργείο και τα Τμήματά του αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης από την οποία πέρασε η χώρα και τα οποία, κατά το διάστημα αυτό, αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε και να επιλύουμε. Ωστόσο παραμένουν πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πιο κάτω θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια από τα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε τεθεί σε πορεία υλοποίησης στο διάστημα της θητείας μου και τα οποία βεβαίως εμπίπτουν μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου και έχουν ως κύριο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διακίνησης και διαβίωσης των πολιτών μας.

  • Ολοκληρώθηκαν
    • Η Λεωφόρος Αγλαντζιάς
    • Η Λεωφόρος Περνέρα στο Παραλίμνι
    • Ο κάθετος δρόμος προς το Λιμάνι Λεμεσού
    • Ο παράλληλος δρόμος προς το Λιμάνι Λεμεσού
    • Η ανακαίνιση/αναστήλωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
    • Το Επαρχιακό Δικαστήριο και η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου.
  • Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνδέσουμε την ύπαιθρο με τις πόλεις μας, προχωρήσαμε με την προσφοροδότηση σημαντικών οδικών έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ενώ είχαν εξαγγελθεί εδώ και πολλά χρόνια και από προηγούμενες Κυβερνήσεις, κάποια από αυτά μάλιστα εδώ και δεκαετίες, δεν είχαν υλοποιηθεί. Τώρα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης:   
  • Ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά, για τον οποίο έχει υποβληθεί και κατακυρωθεί η προσφορά με στόχο να ξεκινήσει το 2020.
  • Ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης, για τον οποίο έχουν υποβληθεί οι προσφορές και αξιολογούνται με στόχο να ξεκινήσει το 2020.
  • Οι δρόμοι Λευκωσίας-Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη-Ευρύχου, οι οποίοι είχαν εξαγγελθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις προ πολλών ετών και τώρα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, με αναμενόμενη την προκήρυξη προσφορών εντός του 2020.
  • Επίσης, έχουμε βάλει τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην είσοδο της Λευκωσίας προχωρώντας με τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας για τον οποίο έχουν υποβληθεί οι προσφορές στις 8 Νοεμβρίου 2019 και τώρα αξιολογούνται με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή το 2020. 
  • Ξεκίνησε, επίσης, η διαδικασία υλοποίησης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Να σημειώσω ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός διεξήχθη το 2016 και κερδήθηκε από την Αρχιτέκτονα Θεώνη Ξάνθη. Υπογράψαμε, στις 4 Μαρτίου 2019, τη σύμβαση με την αρχιτέκτονα και τώρα έχει ξεκινήσει ήδη η μελέτη, η οποία προχωρεί στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει χαραχθεί ούτως ώστε το 2022 να έχουμε ολοκληρωμένο το κτηριακό κέλυφος του Μουσείου και το 2024 το εσωτερικό μουσειολογικό μέρος.
  • Σε  ότι αφορά την Πολιτική Αεροπορία, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα που ίσως να έχει εκτιμηθεί πιο πολύ στο εξωτερικό απ’ ότι στο εσωτερικό της χώρας.  Είναι η μετά από τόσα χρόνια αναμονής ψήφιση του νομοσχεδίου που εκκρεμούσε από το 2016, για τη δημιουργία της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας με μέτοχο το κράτος. Έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τον Eurocontrol το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και έχουν σχεδιαστεί όλα τα επόμενα βήματα έτσι ώστε μαζί με τη δημιουργία της εταιρείας να γίνει η μετάβαση στο Κέντρο Ελέγχου της Κοκκινοτριμιθιάς, να εκσυγχρονιστούμε και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις του χώρου κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο.
  • Σημαντικό για τους πολίτες αλλά γενικά και για την αποστολή των σωστών μηνυμάτων προς την κοινωνία μας από την κυβέρνηση, είναι το πρόσφατο σχέδιο κινήτρων για αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα καθώς και η ενίσχυση με επιχορήγηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων έτσι ώστε να ανταποκριθούμε και στις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.  
  • Στον τομέα της οδικής ασφάλειας σημαντικά βήματα έχουν γίνει με την δραστηριοποίηση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, την ανάθεση επικαιροποίησης του στρατηγικού μας σχεδίου σε εμπειρογνώμονα, καθώς και με την εγκαθίδρυση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας για τον ίδιο σκοπό. 
  • Στα πλαίσια της οδικής ασφάλειας εντάσσεται, επίσης, και η διαδικασία για την απόκτηση του συστήματος ελέγχου φωτοεπισήμανσης, θέμα για το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία από το 2014.  Όπως γνωρίζετε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του  Υπουργείου μου, έχει προκηρύξει διαγωνισμό την 1η Ιουλίου 2019 και η τελική προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2019.  Έτσι εντός του 2020 αναμένεται να παραλάβουμε τις πρώτες κάμερες. 
  • Σημαντικό, υπήρξε και το σχέδιο για την ενίσχυση των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στο διαδίκτυο με την εισαγωγή του σχεδίου επιδότησης των πολιτών που επιθυμούσαν να το αποκτήσουν με €350 περίπου ανά νοικοκυριό διάρκειας ενός έτους.
  • Ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού θεωρώ και την ανάθεση της μελέτης για την ψηφιακή στρατηγική μας σε οίκο, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός 8 περίπου μηνών και βεβαίως θα υλοποιηθεί από το νέο Υφυπουργείο για το οποίο συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. 
  • Ένα μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε από το Υπουργείο μου σ’ αυτό το διάστημα είναι η προώθηση της μεταρρύθμισης στις δημόσιες μεταφορές.  Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού στις 23 Ιουλίου 2019 μέσα σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και μέσα από ανοικτές διαδικασίες και η επιτυχής ολοκλήρωσή του με την κατακύρωση των πρώτων τεσσάρων συμβολαίων, ανοίγει μία νέα εποχή για τις δημόσιες μεταφορές στη χώρα μας κάτω από συνθήκες σύγχρονες αλλά και συμφέρουσες τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, πρέπει να εκφράσω στην ομάδα που δούλεψε σκληρά ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός μέσα στα καθορισθέντα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε τον Ιούλιο του 2020 να έχουμε σε ισχύ την νέα σύγχρονη κατάσταση πραγμάτων.

Θα πρέπει να τονίσω ότι όλα τα πιο πάνω έργα προωθήθηκαν και υλοποιήθηκαν στα πλαίσια των νόμιμων διαδικασιών και με συνθήκες πλήρους διαφάνειας. 

Να επαναλάβω, επίσης, ότι η προώθηση των έργων αυτών οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια, την εργατικότητα και την προθυμία του προσωπικού και των συνεργατών μου, τους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς. Ευχαριστώ και τους Λειτουργούς Τμημάτων και Υπηρεσιών άλλων Υπουργείων που συνεργάστηκαν μαζί μας πρόθυμα, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση όλων των πιο πάνω καθώς και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους. 

Ένα μεγάλο πρόβλημα που εντόπισα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως διελκυστίνδα στην υλοποίηση των έργων, αφορά τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τις προσφορές στον δημόσιο τομέα, οι οποίες, είναι και χρονοβόρες και δύσκαμπτες. Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση γενικότερα και δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα άνθρωπο ή ένα Υπουργό. Το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία συλλογικά, την κυβέρνηση, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο, τον Γενικό Ελεγκτή, τη Νομική Υπηρεσία και τους άλλους θεσμούς ώστε να εξευρεθεί η χρυσή ισορροπία της νομιμότητας χωρίς την παρεμπόδιση της έγκαιρης υλοποίησης των έργων.

Ωστόσο και παρά τις δυσκολίες αυτές, πιστεύω ότι έγινε ένα σημαντικό έργο για το οποίο είμαι υπερήφανη.

Να προσθέσω ότι, δεν είχα και δεν έχω καμία πολιτική φιλοδοξία. Γνωρίζετε ότι ήρθα στο Υπουργείο μετά από μία πολυετή καριέρα τεχνοκράτη στη Βουλή με τελευταία θέση αυτήν της Γενικής Διευθύντριάς της, και ανέλαβα το Υπουργείο με μοναδική μου φιλοδοξία να παράξω έργο που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Εάν τελικά αυτό έγινε, θα το κρίνουν άλλοι.

Η συνεργασία με όλους εσάς και η εμπλοκή μου με τα θέματα του Υπουργείου ήταν μία εξαιρετική εμπειρία. Πρέπει να σας πω ότι παρόλο που ξεκίνησα ως ξένη με τα πρόσωπα και σε ένα βαθμό με το αντικείμενο, στην πορεία αγάπησα και τα δύο και απόλαυσα την κάθε στιγμή. Ακόμα και τις δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα, όταν αυτές στο τέλος αντιμετωπίζονταν.

Να αναλογιστούμε την μεγάλη κρίση με τις απεργίες των εταιρειών δημόσιων μεταφορών που αντιμετώπισα μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, την οποία καταφέραμε στη συνέχεια να ομαλοποιήσουμε, τον τερματισμό από την ίδια την εταιρεία Cobalt των εργασιών της και τη διαχείριση από το Υπουργείο του επαναπατρισμού όλων των ταξιδιωτών στη χώρα τους. 

Πρέπει να ομολογήσω, όμως, ότι για μένα εκείνο που υπήρξε ψυχοφθόρο και δύσπεπτο ήταν η φημολογία και η παραφιλολογία των τελευταίων μηνών περί ανασχηματισμού με συχνή αναφορά στο όνομά μου.  Και ενώ ο ίδιος ο ανασχηματισμός είναι μία υγιής και αναγκαία κάποιες φορές πράξη ανανέωσης ενός κυβερνητικού σχήματος, η παρατεταμένη φημολογία της δεν μπορεί παρά να υποσκάπτει το έργο ενός Υπουργού και κατ’ επέκταση το κυβερνητικό έργο.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά για την άψογη και αγαστή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα, τον Γενικό Διευθυντή, τους Διευθυντές των Τμημάτων, τα στελέχη του Υπουργείου, όλο το προσωπικό και τους στενούς προσωπικούς μου συνεργάτες. 

Να ευχαριστήσω, επίσης, τον Πρόεδρο της Αρχής Λιμένων Κύπρου, το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό της, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής Αδειών, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών, τον Επίτροπο και Βοηθό Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του ΕΤΕΚ, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Εργοληπτών, την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και την Επιτροπή Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων καθώς και τον Διοικητή του ΚΣΕΔ. Είχα με όλους εποικοδομητική και αγαστή συνεργασία. 

Ευχαριστίες εκφράζω, επίσης, και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πολύ καλή συνεργασία μας αυτό το διάστημα και το φιλικό πνεύμα με το οποίο με δέχτηκαν. Στα ΜΜΕ του προφορικού λόγου να πω ότι, μπορεί να τους δυσκόλεψα λίγο με την ιδιαίτερη φωνή μου. Ξέρετε ήταν και για μένα δύσκολο. Έχω μία σπάνια νόσο που επηρεάζει τις φωνητικές χορδές αλλά ήταν ένα καλό μάθημα νομίζω και για μένα και για εσάς, ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τον άλλο με τη διαφορετικότητά του και τα οποιαδήποτε φυσικά του χαρακτηριστικά. 

Παραδίδω, λοιπόν, σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στον φίλο Γιάννη Καρούσο. Ένα νέο, δυναμικό και άξιο άνθρωπο. Είμαι βέβαιη ότι με τις ακαδημαϊκές του γνώσεις αλλά και με την πολυετή εμπειρία του ως Δημάρχου της Αγίας Νάπας θα αναλάβει το πηδάλιο του Υπουργείου και θα επιτύχει σε όλους του τους στόχους. Εγώ θα είμαι στη διάθεσή του για οποιαδήποτε ενημέρωση επιθυμεί. Του εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους.

(ΔΚ)