Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-12-2019 12:24

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην τελετή υπογραφής του Συμβολαίου Ανάθεσης του Έργου Υποδομών Έλευσης Φυσικού Αερίου

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την υπογραφή του Συμβολαίου Ανάθεσης του Έργου Υποδομών για την Έλευση Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, μεταξύ της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της κοινοπραξίας των China Petroleum Pipeline Engineering, Metron, Hudong-Zhongua Shipbuilding και Wilhelmsen Ship Management.

Με τη σημερινή υπογραφή, τίθενται πλέον οι βάσεις για την υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων, η οποία και αποτελεί δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του. Όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, οι τρεις προηγούμενες διαδικασίες για έλευση Φυσικού Αερίου στην Κύπρο δεν κατέληξαν σε υπογραφή. Ο κύριος λόγος ήταν οι πολύ μικρές ποσότητες Φυσικού Αερίου που απαιτούνται στην κυπριακή οικονομία. Επιπλέον, σε μια περίπτωση υπήρχε θέμα με το μικρό χρονικό διάστημα απόσβεσης των υποδομών που, αναμφίβολα, θα οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού, ενώ σε άλλη περίπτωση, το πρόβλημα αφορούσε στη δέσμευση σε μακροχρόνια συμβόλαια, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Αυτή τη φορά διαφοροποιήσαμε την προσέγγισή μας, διαχωρίζοντας τις υποδομές από την προμήθεια φυσικού αερίου. Εξασφαλίσαμε έτσι, αφενός, ότι οι κρατικές υποδομές θα έχουν χαμηλό ποσοστό απόδοσης (διατηρώντας έτσι χαμηλές τις τιμές) και, αφετέρου, πως στην προμήθεια φυσικού αερίου επιτυγχάνεται η μέγιστη ευελιξία με ένα συνδυασμό αγοράς άμεσης παράδοσης (spot) και συμβολαίων. Επιπλέον, πετύχαμε χορηγία από την ΕΕ για το ένα τρίτο των κεφαλαιουχικών δαπανών, ενώ και το ευνοϊκό περιβάλλον χαμηλότοκου δανεισμού, μας επιτρέπει ως χώρα να αναπτύξουμε τις δικές μας υποδομές.

Ο υφιστάμενος στρατηγικός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για έλευση Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, θέτει ως κύριες προτεραιότητες τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας και την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω δραστηριοποίησης ανεξάρτητων παραγωγών, όλοι παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η χρήση του Φυσικού Αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, σε συνδυασμό πάντα και με την περαιτέρω προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, θα προσφέρει επιτέλους την απάντηση στην εξάρτηση στα εισαγόμενα υγρά καύσιμα του μικρού και απομονωμένου ενεργειακού συστήματος της χώρας μας, ενώ θα συμβάλει θετικά και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), με τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος κατά 25-30%, αφού το αέριο αποτελεί πιο καθαρής μορφής καύσιμο από ό,τι τα ρυπογόνα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με το οικονομικό όφελος που θα επιφέρει στους καταναλωτές η προτεινόμενη λύση, Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου και ΑΗΚ διενήργησαν εξειδικευμένη μελέτη. Βάσει συντηρητικών σεναρίων, η μελέτη αυτή κατέδειξε πως για την τετραετία 2022 – 2025, θα επιτευχθεί μείωση από 15% έως και 25% στο μεταβλητό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής έναντι του σεναρίου συνέχισης χρήσης υγρών καυσίμων.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτυχθούν οι ιδιόκτητες υποδομές του Κράτους, με την πλωτή μονάδα εισαγωγής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου, γνωστή ως FSRU. Με αυτόν τον τρόπο, θα αξιοποιηθούν πλήρως τόσο η χορηγία των €101 εκατομμυρίων που εξασφαλίσαμε από την ΕΕ όσο και το ευνοϊκό περιβάλλον χαμηλότοκου δανεισμού και, φυσικά, η συμμετοχή της ΑΗΚ με ποσοστό 30%, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ.

Ασφαλώς, να μου επιτραπεί να τονίσω εδώ πως η προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως π.χ. αγωγοί από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζονται. Το θέμα, θεωρούμε, είναι η χρονική στιγμή υλοποίησης της κάθε λύσης.

Η λύση της πλωτής μονάδας παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία, αφού θα επιτρέπει τη σύναψη μεσοπρόθεσμων συμβολαίων 3 με 5 χρόνων, καθώς και την αγορά άμεσης παράδοσης, γνωστής ως spot, όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες σε καλές τιμές. Παράλληλα, συνεχίζουμε να διατηρούμε τη δυνατότητα μελλοντικής εκμετάλλευσης γηγενών κοιτασμάτων της Κύπρου, με τις δύο (ή και περισσότερες λύσεις) να προσφέρουν μέγιστη ευελιξία και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.

Εξαιρετικής σημασίας είναι δε και το γεγονός ότι με το εν λόγω έργο προχωρούμε με την κατασκευή εθνικών υποδομών, τις οποίες και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για προώθηση της ανάπτυξης και άλλων τομέων της οικονομίας, όπως οι οδικές μεταφορές, η βιομηχανία και ο εφοδιασμός πλοίων.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξή του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και τους νυν και τέως Υπουργούς Οικονομικών και την ομάδα τους, για τη συνεργασία. Ευχαριστώ, επίσης, για όλη τη σκληρή δουλειά τους, τον Πρόεδρο, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό της ΕΤΥΦΑ, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας και τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Έργου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και την ΑΗΚ.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την ομάδα του, για τη σημαντική συμβολή τους στο σημερινό αποτέλεσμα, καθώς και την ΕΕ για τη χορηγία των €101 εκατομμυρίων.

Απευθύνομαι, τέλος, προς τα μέλη της Διεύθυνσης και του προσωπικού της κοινοπραξίας, συγχαίροντάς τους για την επιτυχή κατάληξη της πρότασής τους και ευχόμενος από καρδιάς ό,τι καλύτερο στη συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

(ΓΑ)