Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-12-2019 18:31

Πλήρης στήριξη και συμμόρφωση της Κύπρου με τις στρατηγικές και πολιτικές της Επιτροπής

 

Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων

 

Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, υποδέχτηκε σήμερα στο Υπουργείο του τη νέα Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, κα. Στέλλα Κυριακίδου, με την οποία συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρα της διευρυμένης συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπιών της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε τα εξής:

«Η Κύπρος υποδέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την "Πράσινη Συμφωνία", η οποία υιοθετεί πρακτικές αειφορίας φιλικές προς το Περιβάλλον σε όλους τους τομείς, αλλά και την στρατηγική που ανακοινώθηκε και από την Επίτροπο "Από το αγρόκτημα στο πιάτο", που αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων των γεωργικών προϊόντων.  Δηλώσαμε την πλήρη στήριξή μας στις στρατηγικές και πολιτικές που ανακοίνωσε η Επιτροπή καθώς και την πρόσθεσή μας να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίησή τους.

Συζητήσαμε και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων. Είδαμε και τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάποιες περιπτώσεις από τη χρήση των φυτοφαρμάκων, καθώς και της χρήσης των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, και συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Μας ικανοποιεί η προθυμία της Επιτρόπου να συνεργαστεί μαζί μας για τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων.  Η Κύπρος, και θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και θα προσπαθήσει να εναρμονιστεί με αυτές πραγματοποιώντας πρόοδο στα κεφάλαια αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήσαμε, αφορά στην ευημερία των ζώων, για την οποία κατά γενική ομολογία, την τελευταία περίοδο, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος και στην Κύπρο. Θέλουμε όμως να δούμε ανάλογη πρόοδο και στον τομέα των κτηνοτροφικών ζώων.  Και για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Ευρωπαία Επίτροπος, από την πλευρά της, ανέφερε τα ακόλουθα: 

«Με τον Υπουργό συζητήσαμε και αναπτύξαμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πριν δέκα μέρες ανακοινώθηκε η Πράσινη Συμφωνία, η οποία είναι μια τεράστια δέσμευση και πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πρέπει όλοι να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο: από το πώς παράγουμε το φαγητό μέχρι τον τρόπο που λειτουργεί η κτηνοτροφία.  Δεν υπάρχουν πια επιλογές. Είναι ώρα μηδέν για τον πλανήτη μας, και καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.  Υπάρχει διάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει όλα τα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές και να λύσουν τα όποια προβλήματα. 

Στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, συγκαταλέγεται η στρατηγική "Από το αγρόκτημα στο πιάτο".  Μέσα από τη στρατηγική αυτή θα δούμε όλη τη διατροφική αλυσίδα: από τον τρόπο που παράγουμε τα προϊόντα μέχρι τη στιγμή που φτάνουν πιάτο μας.  Οι πολίτες είναι ενημερωμένοι, είναι ευαισθητοποιημένοι και απαιτούν από μας να ανταποκριθούμε. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι στη διάθεση του Υπουργείου, μέσα από παροχή πληροφόρησης είτε εμπειρογνωμοσύνης.  Στόχος είναι να έχουμε τακτικές επαφές και ελπίζω μέσα από πολιτικές μας να μπορούμε να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και στην Κύπρο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα του χαλουμιού, η κα Κυριακίδου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό. «Γίνονται συζητήσεις. Θα έχουμε επαφές με το Υπουργείο Γεωργίας και με τον Υπουργό αλλά και με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στην επίλυση του θέματος αυτού», σημείωσε η Επίτροπος. Σε διευκρινιστική ερώτηση, απάντησε ότι πρόκειται για πολύπλοκο θέμα, με πολλές διαστάσεις. «Τώρα που ανέλαβε η νέα Επιτροπή, έχουμε αρχίσει μια νέα προσπάθεια για να δούμε πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.  Η συνεργασία θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε. 

Από την πλευρά του, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το θέμα του χαλουμιού αφορά και άλλα χαρτοφυλάκια και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη δράση. «Είναι στις προθέσεις μας, με την ανάληψη της νέας Επιτροπής, να ξαναθέσουμε το θέμα. Οπότε, με έναν συντονισμένο και ολιστικό τρόπο, εμπλέκοντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα και ελπίζουμε να υπάρξει κατάληξη», τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με την υψηλή θέση στην οποία κατατάσσεται η Κύπρος στη χρήση  αντιβιοτικών, ο Υπουργός ανέφερε ότι γίνονται διαβουλεύσεις, ώστε να διαφοροποιηθεί η κατάταξη και να δίνεται προς τα έξω μια αντικειμενική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω για την Κύπρο δημιουργείται από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εκδίδουν τα σχετικά αποτελέσματα, και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, θα μας βοηθήσει κυρίως στο να έχουμε μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών, που είναι και το ζητούμενο», κατέληξε ο Υπουργός. 

-------------------------------

(ΜΑΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα