Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-01-2020 10:01

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Συνάντηση των Επικεφαλής Αντιπροσωπειών των Χωρών «Group Med»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την 3η Συνάντηση των Επικεφαλής Αντιπροσωπειών των Χωρών “GroupMed” στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, στην οποία μετείχα ως βουλευτής, πριν αναλάβω τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις όχθες της Μεσογείου, της θάλασσας που βρίσκεται στη μέση της γης, αναπτύχθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους πολιτισμούς που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και του σύγχρονου κόσμου. Η Μεσόγειος, η «marenostrum», ενώνει τις χώρες μας γεωγραφικά, πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά και εμπορικά. Μας ενώνει επίσης λόγω των κοινών προκλήσεων που οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν, τόσο σε ότι αφορά στην οικονομία και την κοινωνία, όσο και σε ότι αφορά στον τομέα της ασφάλειας.

Η Μεσόγειος έχει συνδέσει το όνομά της με τη σύγκρουση και την ένταση. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια ανησυχητική αστάθεια, καθώς και συνεχείς και συνεχιζόμενες πολεμικές συρράξεις. Σήμερα, ζούμε την ανάπτυξη και τη σύγκρουση δύο φιλοσοφιών στην περιοχή: της φιλοσοφίας της αντιπαράθεσης, της παρέμβασης και επέμβασης, της χρήσης βίας και όπλων, από τη μια, και της φιλοσοφίας της συνεργασίας, της προόδου, της ευημερίας, της αρμονικής συμβίωσης και της ειρήνης, από την άλλη.

Την πρώτη προσέγγιση ακολουθεί η Τουρκία, γεγονός που καταδεικνύεται μέσω των παρεμβάσεών της στη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής και πιο πρόσφατα στη Λιβύη. Η Κύπρος, όπως και οι χώρες όλων των συμμετεχόντων σε αυτή τη Συνάντηση, στηρίζουμε και εργαζόμαστε για τη δεύτερη προσέγγιση.

Παρά την εισβολή και κατοχή και τις συνεχιζόμενες κατά καιρούς απειλές της Τουρκίας, ιδιαίτερα πρόσφατα, που αφορούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος δραστηριοποιείται αδιάλειπτα υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας και της εποικοδομητικής συνεννόησης, με γνώμονα την ευημερία των λαών της περιοχής.  Ως δύναμη δημοκρατίας και σταθερότητας, μέσω των δράσεών μας, επιδιώκουμε συλλογικά, περιφερειακά οφέλη, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην κλονισμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πέραν της συνάντησης την οποία φιλοξενούμε σήμερα, η Κύπρος έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα και συνεργασία με χώρες της περιοχής. Οι διαχρονικά άριστες σχέσεις, που η Κύπρος διατηρεί με τις γειτονικές χώρες, επιτρέπει την ανάληψη από τη χώρα μας ενός καταλυτικού ρόλου στην εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας και στην ανάπτυξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν των διμερών συνεργασιών που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής, η Κύπρος συμμετέχει επίσης τα τελευταία χρόνια σε σχηματισμούς τριμερών συνεργασιών με την Ελλάδα, από την μια, και με αριθμό χωρών της Μέσης Ανατολής, από την άλλη. Σε αυτά τα μοντέλα συνεργασίας, η πολιτική βούληση των ηγετών των εμπλεκόμενων χωρών για από κοινού δράση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος οδήγησε στη δημιουργία δομών που διασφαλίζουν την πρακτική εφαρμογή των οραμάτων μας, το συντονισμό και τη συνέργεια. Το τριμερές μοντέλο συνεργασίας εφαρμόζεται επίσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, επί του παρόντος, ενώ προσβλέπουμε σε διεύρυνση των συνεργασιών αυτών με περισσότερες χώρες της περιοχής.

Στο πνεύμα της βούλησης για συνεργασία και συνέργεια με τις χώρες της περιοχής κινούνται επίσης τρεις πρωτοβουλίες, τις οποίες έχω αναλάβει. Κατά πρώτο, η δημιουργία ενός Κέντρου Συνεργασίας για τη Μέση Ανατολή, με στόχο την εγκαθίδρυση ενός κοινοβουλευτικού δικτύου για παραγωγή και διάδοση γνώσης, ιδεών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, αλλά και κοινών δράσεων και συνεργειών. Η λειτουργία του αποτελεί μεν κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, θα εμπλέκει δε την κοινωνία των πολιτών, ερευνητές, εταιρίες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Άλλη πρωτοβουλία, απόλυτα συνδεδεμένη με την πρώτη, η προώθηση της αραβοφωνίας στην Κύπρο, με δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας Αραβικής Γλώσσας στην Κύπρο, αλλά και τη συμπερίληψη της εκμάθησης της αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, τόσο για Κυπρίους, όσο και για παιδιά αραβόφωνων που γεννήθηκαν και/ή διαμένουν στην Κύπρο. Τέλος, ο γεφυροποιός ρόλος της Κύπρου μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, αξιοποιήθηκε κατά την πρόσφατη 13η Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξένησε η Βουλή στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2019, όπου προσκλήθηκαν Προέδροι Κοινοβουλίων χωρών της Μέσης Ανατολής για να συζητήσουν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους θέματα διαπεριφερειακής, οικονομικής κυρίως συνεργασίας.

Οι χώρες του Νότου είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους τους την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου. Για το λόγο αυτό, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση των διαχρονικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή. Στο πλαίσιο του ευρύτερου ενδιαφέροντος, αλλά και της πραγματικής μου ανησυχίας για τη Μεσόγειο, χαιρετίζω την εδώ παρουσία σας και εύχομαι εποικοδομητικές εργασίες στη Συνάντησή σας, όπως και συνέχιση των δράσεων και της συνεργασίας σας, με γνώμονα τη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

 

(NN/ΕΧΡ)