22-01-2020 10:43
Ομιλία του Επικεφαλής Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ κ. Μαρίνου Σιζόπουλου
Σας καλωσορίζω στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη σημερινή συνάντηση των Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών των Χωρών “GroupMed” στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), η οποίο πραγματοποιείται με εισήγηση του κ. Άριστου Δαμιανού, Μέλους της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη, τον οποίο και ευχαριστώ.
Η σημερινή μας Συνάντηση αποτελεί την τρίτη που πραγματοποιείται εκτός πλαισίων της Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και η παρουσία των πλείστων αντιπροσωπιών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη καταδεικνύει τη σημασία που τα Κοινοβούλιά μας αποδίδουν στη Μεσογειακή τους ταυτότητα και στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.
Η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των αντιπροσωπιών των χωρών “GroupMed” στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) προέκυψε ως επακόλουθο της διαπίστωσης της συνεχούς υποβάθμισης ή και απουσίας θεμάτων που αφορούν στην περιοχή της Μεσογείου στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης και της ανισοβαρούς μεταχείρισης των θεμάτων που αφορούν στη νότια διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πράξη, έχουν ήδη διαφανεί θετικά δείγματα του μεταξύ μας συντονισμού, αφού η συνεργασία και συνέργειά μας υπήρξαν καταλυτικές στην υιοθέτηση αναφορών στα συμπεράσματα της διάσκεψης για θέματα όπως οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, οι τουρκικές παρενοχλήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος.
Η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπιών των χωρών “GroupMed” αποτελεί επομένως απόδειξη της κοινής μας βούλησης για ανάδειξη της μεσογειακής διάστασης της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινή μας πεποίθηση ότι θέματα που απασχολούν τις χώρες της Μεσογείου στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας πρέπει να συζητούνται και να λαμβάνουν τη δέουσα προσοχή, απορρέει κατ’ αρχάς από το γεγονός ότι οι προκλήσεις που ταλανίζουν τη λεκάνη της Μεσογείου απειλούν με αστάθεια όχι μόνο τις χώρες της περιοχής, αλλά και πολύ ευρύτερα. Οι επιπτώσεις τους αγγίζουν σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι προκλήσεις, που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, αλλά και με τις συνεχιζόμενες συρράξεις και λανθάνουσες ή εκκολαπτόμενες εντάσεις, καθιστούν την περιοχή εύθραυστη και επιρρεπή σε αποσταθεροποίηση. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών εμφανώς απαιτεί από κοινού δράση, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος, τη σημασία, αλλά και την πολυδιάστατη φύση τους. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξάλειψη των γενεσιουργών αιτιών των προκλήσεων αυτών, αφού ο περιορισμός των κοινών δράσεων στην απλή διαχείρισή τους επιφέρει μόνο πρόσκαιρα και αποσπασματικά αποτελέσματα. Απαιτείται επομένως επικέντρωση, πρώτα και κύρια, στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εμπέδωση και τον σεβασμό των αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η γεωγραφική έκταση της Μεσογείου είναι δυσανάλογη σε σχέση με το μεγάλο αριθμό των συγκρούσεων που τοποθετούνται εδώ γεωγραφικά, ως επακόλουθο μεταξύ άλλων και της προσπάθειας επικράτησης εξωτερικών δυνάμεων στην περιοχή, λόγω της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής της σημασίας. Συγκρούσεις, που διαφέρουν μεν σε ότι αφορά στη φύση, τους εμπλεκόμενους και τα αίτια πρόκλησής τους, ταυτίζονται δε σε ότι αφορά στον τρόπο επίλυσής τους. Είτε πρόκειται για διακρατικές, είτε για εσωτερικές ή διεθνοτικές, οι συγκρούσεις αυτές δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο βάσει του διεθνούς δικαίου, οι κανόνες του οποίου νοείται ότι πρέπει να διέπουν, χωρίς εξαιρέσεις, κάθε εξωτερική δράση κρατών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Είναι για το λόγο αυτό που ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να καταστεί κεντρικός και καθοριστικός, εφόσον διέπεται από τις αρχές και αξίες, στις οποίες η ίδια η Ένωση εδράζεται.
Η σημερινή μας Συνάντηση θα μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που αφορούν στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και ιδιαίτερα τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χώρες της Μεσογείου. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνδιαμόρφωσης κοινών θέσεων σε ότι αφορά στα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης Διάσκεψης του Ζάγκρεμπ, με στόχο να καταστήσουμε την εκεί συνεισφορά μας όσο το δυνατό ουσιαστικότερη. Τέλος, θα ανταλλάξουμε απόψεις για πρακτικούς τρόπους συνεργασίας, ώστε να εδραιώσουμε την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα αυτού του άτυπου φόρουμ συντονισμού.
Προτού καλέσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και εσάς για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία, θα ήθελα να καταλήξω υπογραμμίζοντας την πεποίθησή μου ότι, μέσω της μεταξύ τους συνεργασίας, τα Κοινοβούλια των χωρών μας και οι αντιπροσωπίες μας στη Διάσκεψη για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) μπορούν να έχουν μια άκρως θετική συμβολή στην αντιμετώπιση προκλήσεων που συνδέονται με την περιοχή της Μεσογείου, προς όφελος των λαών, όχι μόνο των Μεσογειακών χωρών, αλλά και του συνόλου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΝΝ/ΕΧΡ