Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2020 17:56

Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Διεξήχθη, σήμερα, κατά τις απογευματινές εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες τους για την Ευρώπη. Για το θέμα μίλησε ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης.

Αναφερόμενος στη δίχως τέλος αιματοχυσία που βιώνει η Λιβύη τα τελευταία χρόνια, ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε, ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ξένων επεμβάσεων που εμπλέκονται ανοικτά στον εμφύλιο πόλεμο. Ταυτόχρονα, εξήγησε, η κατάρρευση των κρατικών δομών μετέτρεψε τη Λιβύη σε χώρο για στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών από την Αφρική, οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος δουλεμπόρων. Όλα αυτά  όμως, έχουν κοινή αφετηρία και συγκεκριμένη αιτία, εξήγησε. Η Λιβύη βρίσκεται σήμερα σε αυτή την τραγική κατάσταση, επειδή το 2011 βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ, σε μια επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης Καντάφι, ο οποίος, σε μια μέρα, από εμπορικός εταίρος και προνομιακός συνομιλητής ευρωπαϊκών κρατών, βαφτίστηκε αιμοδιψής δικτάτορας.

Υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατία είναι ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, ο κ. Λουκαΐδης πρόσθεσε ωστόσο ταυτόχρονα, ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί. Και κυρίως, τόνισε, δεν μπορεί να αποτελεί το πρόσχημα για την επιβολή των ιδιοτελών συμφερόντων τρίτων κρατών. Η αλήθεια, επεσήμανε, είναι ότι στη Λιβύη –όπως και στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία- η Δύση οργάνωσε και εκτέλεσε μια πολεμική επιδρομή, προκειμένου να ελέγξει ενεργειακά αποθέματα και αγωγούς και να προωθήσει γεωπολιτικά συμφέροντα. Τις συνέπειες βιώνουν ακόμη στο πετσί τους οι λαοί των χωρών αυτών και όχι μόνο. Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, καλείται να βγάλει συμπεράσματα από την εμπλοκή της σε αυτούς τους πολέμους και να μην επαναλάβει τα ίδια εγκληματικά λάθη.

Ο κ. Λουκαΐδης, ανέφερε ακόμα, ότι στο επίκεντρο του Μεσανατολικού προβλήματος, βρίσκεται το ζήτημα της κατοχής της Παλαιστίνης. Το "deal του αιώνα" που ανήγγειλε ο Πρόεδρος Trump είναι στην ουσία μια προσπάθεια νομιμοποίησης όλων των διαχρονικών παράνομων ενεργειών και διεκδικήσεων του Ισραήλ που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν για λύση δυο κρατών εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ.  

Εξηγώντας στη συνέχεια ότι την ιμπεριαλιστική επιδρομή διαδέχθηκαν οι επεμβάσεις ξένων κρατών προς ενίσχυση αντιμαχόμενων πλευρών προκειμένου να συμμετέχουν την επόμενη μέρα στο διαμοιρασμό του πλούτου, ο κ. Λουκαΐδης πρόσθεσε ακόμα ότι η ΕΕ αδυνατεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο Λιβυκό, εξαιτίας των αντιτιθέμενων συμφερόντων κρατών-μελών της και αντίστοιχων μονοπωλιακών κολοσσών. Ασφαλώς, συμπλήρωσε, αποτελεί θετική εξέλιξη η απόφαση της Διάσκεψης στο Βερολίνο για απεμπλοκή των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, αλλά τα δεδομένα επί του εδάφους δεν δημιουργούν αισιοδοξία για την εφαρμογή της.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Λιβύης, στα πλαίσια της συνολικής επιθετικότητας και επεμβατισμού της στη λεκάνη της Μεσογείου, χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, είπε ο κ. Λουκαΐδης. Η παράνομη και παράλογη συμφωνία των κυβερνήσεων Ερντογάν και Σαράτζ, εξήγησε στη συνέχεια, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς παραγνωρίζει πλήρως τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Αυτές οι ενέργειες προστίθεται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, που υπονομεύουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.  Η διεθνής κοινότητα οφείλει, υπογράμμισε, καθολικά και απερίφραστα να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, υποδεικνύοντας στην Τουρκία την ανάγκη συμμόρφωσης στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, τερματισμός όλων των ξένων επεμβάσεων, ειρηνική λύση που θα σέβεται την κρατική και λαϊκή κυριαρχία στη Λιβύη. Ο λαός της χώρας είναι ο μόνος που έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του, τόνισε o κ. Λουκαΐδης.

----------------------------

ΕΙ