Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-02-2020 14:44

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

«Συζητήσαμε σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2020, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τα τρία Νομοσχέδια που αφορούν τη διαχείριση πόρων στην δημόσια υπηρεσία, το σύστημα προαγωγών και ανέλιξης και τα πειθαρχικά. Είναι μια προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχε μακρά πορεία και μετά από εντατική διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και με τις συντεχνίες, έχουμε καταθέσει τα νομοσχέδια, τα οποία πιστεύω ότι με την εφαρμογή τους θα διασφαλίσουν πρώτα απ’ όλα μια πιο αποδοτική δημόσια υπηρεσία, μια υπηρεσία στην οποία θα ανελίσσονται σε θέσεις ευθύνης τα ικανότερα στελέχη, με βάση διεθνείς πρακτικές, θα περιοριστεί η όποια δυνατότητα μέσου ή ρουσφετιού όσον αφορά τις προαγωγές και θα φέρει και την ισονομία στη δημόσια υπηρεσία.

Η δημόσια υπηρεσία είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός της Κύπρου, όπως και σε όλες τις χώρες, και πρέπει να διασφαλίζεται η αποδοτική λειτουργία της. Στις θέσεις ευθύνης πρέπει να ανελίσσονται αξιοκρατικά, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τα καταλληλότερα στελέχη προς την υπηρεσία του πολίτη που πληρώνει με τη φορολογία του την δημόσια υπηρεσία.

Αυτή είναι η προσπάθεια, δεν υπάρχει κανένα σύστημα στην Ευρώπη ή στον κόσμο που να είναι το ιδεατό όσον αφορά τη δημόσια υπηρεσία αλλά με τις καλές πρακτικές – και παρά τα προβλήματα και τις αντιστάσεις που συναντήσαμε- έχουμε παραδώσει στη βουλή νομοσχέδια τα οποία σε βάθος χρόνου, μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα θα διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα αλλά και μια πιο αποδοτική δημόσια υπηρεσία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «για τις αλλαγές συνεπάγονται γραπτές εξετάσεις με συγκεκριμένο τρόπο, συνεπάγεται θεσμοθέτηση (κάτι που δεν υπάρχει σήμερα) των κέντρων εξετάσεων με σύγχρονες πρακτικές, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά και μοριοδότηση ανάλογα με την κλίμακα, η οποία θα περιλαμβάνει και τον βαθμό των εξετάσεων και την επίδοση όσον αφορά την αξιολόγηση για μέχρι την Α13 και πιο κάτω, τα προσόντα, την πείρα, συγκεκριμένα μόρια με καθορισμένο επιστημονικό τρόπο, με έντυπα τα οποία έχουν ετοιμαστεί σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες, ούτως ώστε η τελική μοριοδότηση να οδηγεί στην ανέλιξη ή στην προαγωγή του ατόμου με πολύ πιο αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο».
 
Σε δεύτερη ερώτηση, ο Υπουργός επισήμανε ότι «οι διατμηματικές προαγωγές αφορούν την κλίμακα Α13. Είναι η μεσοδιευθυντική κλίμακα στην δημόσια υπηρεσία. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να μπορούν να κάνουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι, ανεξάρτητα με το πού υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία, ή με το υφιστάμενο σχέδιο υπηρεσίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει πολύ καλύτερη προοπτική για ανέλιξη στα πολλά ικανά στελέχη της Α13 τα οποία υπάρχουν σήμερα, αλλά θα οδηγήσει και σε μια πιο αποδοτική μεσοδιευθυντική θέση, της οποίας οι αρμοδιότητες δεν είναι τεχνικές, είναι διευθυντικές ούτως ώστε να βελτιωθεί σημαντικά και η ποιότητα των ατόμων, μέσω των διαδικασιών που έχουμε αναφέρει, που απαρτίζουν την κλίμακα Α13. Πρέπει να πω ότι στη συμφωνία που είχαμε κάνει το 2015 υπήρχε αυτή η σύμφωνη γνώμη. Τώρα δεν υπάρχει, θα το ξανασυζητήσουμε, αλλά η θέση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι ότι υποστηρίζει την διατμηματική».

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι «το φαινόμενο το οποίο υπήρχε τα περασμένα χρόνια, το οποίο αφορά τους εξαίρετους, πρέπει να πω ότι δεν προβλεπόταν από το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης ότι όλοι θα είναι εξαίρετοι. Ήταν η νοοτροπία, ήταν η πρακτική. Μια ισοπεδωτική νοοτροπία και μια ισοπεδωτική πρακτική, επειδή η έλλειψη αξιολόγησης ή μια ισοπεδωτική αξιολόγηση αυτούς που αδικεί πρωτίστως είναι τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους υπαλλήλους. Κάποιοι οι οποίοι παράγουν και αποδίδουν περισσότερα πρέπει να αξιολογούνται καλύτερα από κάποιους άλλους. Στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε αυτό το σύστημα είχαμε προτείνει την ποσόστοση, η οποία εφαρμόζεται σε άλλες χώρες και η οποία θεωρήθηκε από τη νομική υπηρεσία αντισυνταγματική. Έχουμε παραδώσει μια βαθμολογία από το 1 ως το 10, 10 και 9 είναι αυτοί που υπερέχουν συγκριτικά στην απόδοσή τους από τους συναδέλφους τους αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσόστωση. Σίγουρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό το σύστημα όπως η ποσόστωση αλλά σίγουρα θα διασφαλίσει μια μη ισοπεδωτική αξιολόγηση, όπως γίνεται σήμερα που δεν υπάρχει αυτό το σύστημα έστω από το 1 μέχρι το 10, που για τις πιο ψηλές βαθμολογίες η σύγκριση γίνεται με τους συναδέλφους».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός εξήγησε ότι «ο λόγος που δεν θα λαμβάνεται υπόψη το σύστημα αξιολόγησης για τις προαγωγές από την Α14 και πιο πάνω, είναι γιατί το σύστημα αξιολόγησης είναι εσωτερικό της δημόσιας υπηρεσίας, ενώ εκείνες οι θέσεις είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής, δηλαδή μπορούν να κάνουν αίτηση και εκτός δημόσιας υπηρεσίας, άρα δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν ή να μοριοδοτηθούν αυτοί με ένα σύστημα στο οποίο δεν ελέγχονταν πιο πριν» κατέληξε ο Υπουργός.

 

ΝΝ/ΣΧ