Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-02-2020 19:50

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, εκ μέρους της Πρώτης Κυρίας της Δημοκρατίας, στην παρουσίαση του φωτογραφικού Λευκώματος «Φως στη σκηνή»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι απόψε στην εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, με αφορμή την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Φως στη σκηνή», το αποτέλεσμα της πρώτης μεταξύ τους συνέργειας έπειτα από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας.

Απόψε, λοιπόν, έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τον πρώτο καρπό αυτής της συνέργειας. Μία φωτογραφική έκθεση και ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στη θεατρική φωτογραφία. Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση του ΘΟΚ και του ΓΤΠ σε αυτή την πρώτη τους συνεργασία, να τιμήσουν τους αείμνηστους φωτογράφους Κώστα Φαρμακά και Γιώργο Κατσούρη, οι οποίοι με πάθος αποτύπωσαν θεατρικές παραγωγές του ΘΟΚ κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του κρατικού θεάτρου και μας άφησαν ως παρακαταθήκη το πολύτιμο αυτό υλικό.

Η διαφύλαξη τέτοιων αρχείων και, μέσω αυτής, η διαφύλαξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας είναι χρέος όλων μας, επειδή ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί το κλειδί για ισχυρές και ανθεκτικές κοινωνίες. Η Πολιτεία, ως έχει πράξει μέχρι στιγμής, θα συνεχίσει να διατηρεί στις προτεραιότητές της την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας. Γι’ αυτό μετά τη θεσμοθέτηση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών ως το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του τόπου, στους στόχους της πολιτείας είναι η αναδιάρθρωση της διαχείρισης του πολιτισμού μέσω της δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού, μιας αυτόνομης διοικητικής δομής αφιερωμένης εξ ολοκλήρου στον πολιτισμό και τις τέχνες, η δημιουργία ενός μουσείου νεότερης και σύγχρονης τέχνης, η προώθηση κατασκευής Κρατικής Βιβλιοθήκης, καθώς και άλλες δράσεις όπως η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, ενημερότητα για την πολιτιστική κληρονομιά, καλύτερη προσβασιμότητα καθώς και άλλες ενέργειες προς την κατεύθυνση ανάδειξης των τομέων του πολιτισμού. Γι’ αυτό τέτοιες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ενίσχυση όλων των μορφών πολιτισμού έχουν πάντα τη στήριξη της πολιτείας και η συμβολή κάθε φορέα, κρατικού, ημικρατικού ή ιδιωτικού είναι ανεκτίμητη.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω τελειώνοντας να συγχαρώ θερμά τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την πρωτοβουλία συνεργασίας τους καθώς και όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για την έκδοση του λευκώματος και για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ.

---------------------------

ΑΠ/ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα