Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2020 10:38

Παρέμβαση της βουλευτού κας Σκεύης Κούτρα-Κουκουμά στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας

Ολοκληρώθηκαν χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι Διασκέψεις συνδιοργανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα εξάμηνη Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Άγγελος Βότσης, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κα Ελένη Σταύρου.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας προς μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η κα Κουκουμά σημείωσε ότι η κατάσταση των εργαζομένων στην Κύπρο είναι ανησυχητική και αντανακλά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τόνισε ότι η μερική απασχόληση έχει αυξηθεί σημαντικά εις βάρος της μόνιμης απασχόλησης, η αγορά εργασίας έχει απορρυθμιστεί και μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις. Περαιτέρω καυτηρίασε το πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων», που εντείνεται ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους της Κύπρου. Το κράτος πρόνοιας έχει αποδομηθεί και συρρικνωθεί, οι συντάξεις έχουν μειωθεί, τα όρια συνταξιοδότησης έχουν επεκταθεί ή καταργηθεί και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες παραμένουν  απροστάτευτες, είπε η κα Κουκουμά.

Στη συνέχεια, η κα Κουκουμά αναφέρθηκε στους δείκτες που καταγράφει ο Πίνακας Κοινωνικών Αποτελεσμάτων για την Κύπρο. Επεσήμανε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στον τομέα της απασχόλησης, το υψηλό ποσοστό ατόμων που διαβιούν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και των ατόμων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης. Ανέφερε δε ότι το εισόδημα των νοικοκυριών είναι χαμηλότερο από το 2008 και εξέφρασε την ανησυχία της για το ποσοστό των εργαζομένων φτωχών. 

Ακολούθως, η κα Κουκουμά υπέδειξε το ενδεχόμενο η καθιέρωση Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού να καταστεί ο Δούρειος Ίππος για την ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων και της οργάνωσης των εργαζομένων. Επεσήμανε δε ότι το Σύμφωνο για το Ευρώ καθορίζει ως κριτήριο για τη διαμόρφωση των μισθών τις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα και σημείωσε ότι θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσο γνοιαζόμαστε εάν θα επικρατήσει ο στόχος της ανταγωνιστικότητας ή το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.  

Η κα Κουκουμά τόνισε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τις νέες μορφές απασχόλησης, προκειμένου οι εργοδότες να υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να διασφαλίζεται η υλοποίηση ελάχιστων όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους, που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και η λήψη μέτρων που θα ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια. Η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και εποπτείας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη δημιουργία νέων ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με πλήρη κατοχύρωση και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, είπε η κα Κουκουμά. Εξέφρασε, τέλος, ανησυχία για τις θέσεις που διατυπώθηκαν από τους κύριους ομιλητές, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα υπάρχουν δουλειές για μια ζωή, ότι κάποιος θα μπορεί να αλλάξει επάγγελμα δέκα φορές στον εργασιακό του βίο, για την επέκταση της εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση, πρόταση που παραπέμπει, όπως είπε, σε επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς και τη δια βίου εκπαίδευση, που, όπως υπέδειξε η Κύπρια βουλευτής, προάγει την εργασιακή ανασφάλεια.     

ΣΣ

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα