Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2020 10:53

Ο κ. Αγγελος Βότσης και η κα Ελένη Σταύρου σε παρέμβασή τους μίλησαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ολοκληρώθηκαν χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που συνδιοργανώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Άγγελος Βότσης, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κα Ελένη Σταύρου.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του εν δυνάμει πρωταγωνιστικού ρόλου της ΕΕ σε παγκόσμια κλίμακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βότσης εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Έκανε, επίσης, μνεία στον κίνδυνο που ελλοχεύει για την απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, συνεπεία της υποχρέωσης συμμόρφωσής τους με υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, που συνεπάγονται αύξηση του κόστους παραγωγής. Περαιτέρω, ο κ. Βότσης επεσήμανε ότι οι διεθνείς εταίροι δεν δεσμεύονται από τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για να καταστεί η Ένωση κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Διαπίστωσε δε ότι η εφαρμογή υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων και οι έξυπνες επενδύσεις εγγυώνται την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη διασφάλισης ότι το κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την οικονομική τους βιωσιμότητα και δεν θα οδηγήσει σε μεταφορά των παραγωγικών μονάδων των επιχειρήσεων εκτός ΕΕ λόγω  χαμηλότερου κόστους παραγωγής.

Ο κ. Βότσης υπογράμμισε την ανάγκη ενδελεχούς επανεξέτασης των οικονομικών και κοινωνικών πτυχών της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και εκπόνησης εκθέσεων αντικτύπου σε κάθε χώρα χωριστά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο οικολογικός μετασχηματισμός θα είναι δίκαιος και χωρίς αποκλεισμούς. Η ευθυγράμμιση των οικονομικών πτυχών της Πράσινης Συμφωνίας με τους υπόλοιπους στόχους μακροοικονομικής σταθερότητας αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα κράτη μέλη της Ένωσης στην ολότητά τους, είπε ο κ. Βότσης. Οι πρόνοιες της Πράσινης Συμφωνίας είναι αδύνατο να υλοποιηθούν εν μία νυκτί, δεδομένου ότι ο οικολογικός μετασχηματισμός απαιτεί πρώτιστα ριζική αλλαγή νοοτροπιών, ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και ανώδυνη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κατέληξε ο Κύπριος βουλευτής.

Σε δική της παρέμβασή για το ίδιο θέμα, η κα Σταύρου χαιρέτισε την πρόσφατη δημοσίευση της Πράσινης Συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο και φιλοδοξεί, όπως τόνισε, να μας οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου οικολογική μετάβαση. Συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις της ΕΕ ότι τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες της Ένωσης που εφαρμόζουν χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, θα πληγούν εντονότερα από τον οικολογικό μετασχηματισμό, εξέφρασε την ελπίδα ότι  ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης θα παρέχει την απαραίτητη χρηματοδοτική, τεχνική και διοικητική στήριξη για διευκόλυνση των κρατών και περιφερειών που πλήττονται εντονότερα, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των περιβαλλοντικών τους δεσμεύσεων.

Η κα Σταύρου επεσήμανε ότι η αποτελεσματική διαχείριση και ο μετριασμός του αρνητικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν την υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης, καθώς και μέτρων εθνικής προσαρμογής. Περαιτέρω, σημείωσε ότι απαιτείται οριζόντιος συντονισμός ανάμεσα σε όλες τις σχετικές πολιτικές π.χ. στη γεωργία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, την υγεία, την οικονομία, το περιβάλλον και ότι πρέπει να υπάρξουν συνέργειες και συλλογική προσπάθεια ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Τόνισε, τέλος, ότι η παροχή στοχευμένων κινήτρων για την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών υποδομών και για διευκόλυνση της εφαρμογής των εθνικών δεσμεύσεων για την ενέργεια και το κλίμα, η προώθηση της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας και ο περιορισμός των εκπομπών άνθρακα στον τομέα των μεταφορών, η διείσδυση καθαρότερων καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας, η βελτίωση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που συμβάλλουν σημαντικά στον μετριασμό και τη διαχείριση του αρνητικού αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής.

ΣΣ

Σχετικά Ανακοινωθέντα