Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2020 10:20

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.  Η σχετική απόφαση πάρθηκε κατά τη 58η Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας, το Μάιο 2005.

Το σλόγκαν της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Δώσε αίμα, κάνε τον κόσμο ένα πιο υγιές μέρος».  Η θεματική για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι «Το ασφαλές αίμα σώζει ζωές».  Ο ΠΟΥ εστιάζει στη συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στη βελτίωση της υγείας των άλλων μελών της κοινότητας.  Οι αιμοδοσίες είναι αναγκαίες σε όλο τον κόσμο, για να διασφαλίζεται η επάρκεια ασφαλούς αίματος και παραγώγων του, τόσο σε κανονικές όσο και επείγουσες καταστάσεις.  Γι’ αυτό, ο ΠΟΥ καλεί περισσότερους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες σε τακτική βάση, σώζοντας έτσι πολύτιμες ζωές.

Το ασφαλές αίμα μπορεί να παρατείνει τη ζωή ασθενών με χρόνιες παθήσεις, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.  Είναι, επίσης, απαραίτητο σε πολύπλοκες επεμβάσεις, καθώς και για την περίθαλψη τραυματιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (φυσικές καταστροφές, ατυχήματα, ένοπλες συγκρούσεις κ.ά.).  Το αίμα διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο και στις γεννήσεις, τόσο για τις μητέρες, όσο και για τα νεογνά.

Δυστυχώς, όμως, η πρόσβαση σε ασφαλές αίμα εξακολουθεί να αποτελεί προνόμιο των λίγων. Οι περισσότερες χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος πασχίζουν για την εξασφάλιση αίματος, καθότι οι αιμοδοσίες είναι περιορισμένες και ο εξοπλισμός για έλεγχο του αίματος σχεδόν ανύπαρκτος.  Διεθνώς, 42% του αίματος συλλέγεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες φιλοξενούν μόλις το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αιμοδοσία θεωρείται από πολλούς η υπέρτατη μορφή εθελοντισμού. Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει βοήθεια, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.  Η εθελοντική προσφορά αίματος αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπό μας, καθώς το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε κανένα εργοστάσιο, αλλά παράγεται μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κάτι που τιμά την Κύπρο είναι ότι έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία.  Είναι μια από τις λίγες χώρες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους σε αίμα μέσω εθελοντικής προσφοράς.  Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας (2019), οι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο στις 62 χώρες παγκοσμίως με πλήρη επάρκεια αίματος από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία.  Ως χώρα κατέχουμε την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς στο ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει πρώτιστα όλους τους εθελοντές αιμοδότες για τον αλτρουισμό και την ατόφια αλληλεγγύη τους προς το συνάνθρωπο.  Παράλληλα, ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ΜΚΟ.  Χωρίς τη συμβολή τους, δεν θα είχαμε επαρκές και ασφαλές αίμα για όλους στην Κύπρο, ακόμη και κατά τη δύσκολη περίοδο έκτακτης ανάγκης, που δημιούργησε η πανδημία COVID-19.

_______________

/ΣΧ