Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2018 10:22

Πρόσκληση σε παιδιά και νέους της Κύπρου, για συμμετοχή στον διαγωνισμό «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Δημιουργοί» απευθύνουν Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα παιδιά και οι νέοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο μέλλον της προστασίας και της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν την πιο πολύτιμη πηγή δημιουργικών ιδεών και συνεισφοράς στον πολιτιστικό τομέα γενικότερα. Ο διαγωνισμός «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά – Δημιουργοί» (European Heritage Makers in Cyprus 2018) αποτελεί μία από τις βασικές πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς είναι οι πιο ευρέως διαδεδομένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που μοιράζονται οι πολίτες της Ευρώπης. Με περισσότερες από 50.000 εκδηλώσεις, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στις 50 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση και με πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, ως κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιπροσωπεύουν ένα μοναδικό παράδειγμα δημοφιλούς πρωτοβουλίας, η οποία διοργανώνεται και είναι κοινή για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Η πρόθεση των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς, είναι να δώσει πραγματική και ουσιαστική φωνή στα παιδιά και τους νέους, ενθαρρύνοντας και εντοπίζοντας τους μελλοντικούς Δημιουργούς Κληρονομιάς της Ευρώπης. Παράλληλα, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η συμπλήρωση του ορισμού των ευρωπαϊκών αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την οπτική των παιδιών.

Ο διαγωνισμός παροτρύνει τα παιδιά και τους  νέους να διερευνήσουν το περιβάλλον τους, να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να αφηγηθούν τη δική τους «ιστορία» για τον τόπο τους και τα αντικείμενα γύρω τους. Είναι μια δημιουργική ευκαιρία για τους νεότερους, να εξερευνήσουν και να προωθήσουν ενεργά τα τοπικά πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, αντικείμενα, ήθη και έθιμά τους. Οι ιστορίες μπορούν στη συνέχεια να δημοσιευθούν με συγκατάθεση από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες, με τη μορφή ψηφιακής εικόνας (εικόνες, σχέδια, ζωγραφιές, φωτογραφίες, γραφικά, εικονογραφήσεις και κόμικς), στη διαδικτυακή πύλη των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς, με γραπτές ιστορίες για πρόσθετη πληροφόρηση.

Οι στόχοι της εβδομάδας «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Δημιουργοί» είναι οι εξής:

  1. Να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους νέους να παρατηρούν, να διερευνούν, να αναλύουν και να συμμετέχουν στην κληρονομιά που τους περιβάλλει και να τους καθοδηγήσει έτσι ώστε να αποκτήσουν το αίσθημα του ανήκειν στον ευρωπαϊκό κοινό χώρο.
  2. Να συλλέξει εμπειρίες και ιστορίες για το πώς τα παιδιά και οι νέοι κατανοούν την ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής κληρονομιάς.
  3. Να προσδιορίσει και να προωθήσει τις νέες κοινότητες που ενδιαφέρονται για την κληρονομιά.
  4. Να φέρει στο προσκήνιο τους μελλοντικούς #HeritageMakers και να τους συνδέσει με συνομηλίκους τους από άλλα μέρη της Ευρώπης.

Για πρόσθετες πληροφορίες καθώς και τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό πατήστε εδώ.

(ΜΛ)