Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2018 15:56

Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών σε καλλιέργειες - Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από το Τμήμα Γεωργίας

Το Τμήμα Γεωργίας, ενόψει της έναρξης της ψεκαστικής περιόδου, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους αλλά και τις επαφές του με τους παραγωγούς διασφαλίζοντας την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων. Τονίζει, επίσης, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να τηρούν τις συνήθεις διαδικασίες πλυσίματος των γεωργικών προϊόντων.   

Το Τμήμα Γεωργίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων έχει καταρτίσει 26.000 επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ενώ στο πλαίσιο του συμβουλευτικού του ρόλου, ενημερώνει καθημερινά τους παραγωγούς για τα μέτρα ελαχιστοποίησης των κινδύνων και για την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών γεωργικών προϊόντων.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Γεωργίας αξιολογεί, σε ετήσια βάση, όλες τις παραμέτρους και προβαίνει σε εντατικότατους προγραμματισμένους αλλά και έκτακτους ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται στο πλαίσιο της ορθολογικής χρήση των φυτοπροστατευτικών σε επίπεδο γεωργού, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και άλλες Υπηρεσίες.  Οι έλεγχοι διενεργούνται σε αγροτεμάχια και σε δείγματα γεωργικών προϊόντων, τα οποία ελέγχονται στα εργαστήρια του Τμήματος Γεωργίας.  Παράλληλα, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες λαμβάνουν δείγματα σε επίπεδο της αγοράς «από το ράφι» και διενεργούνται οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι στο Κρατικό Χημείο του Κράτους. 

Σε ό,τι αφορά τους παρανομούντες, σύμφωνα με τον περί φυτοπροστατευτικών προϊόντων Νόμο, προβλέπονται ποινές μέχρι 20.000 ευρώ ή και φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια. Πρόσθετα, στην περίπτωση εξώδικης ρύθμισης προβλέπονται κυρώσεις μέχρι 2.000 ευρώ.  Από τα μέσα Μαρτίου έχουν ληφθεί πέραν των 70 δειγμάτων φυτικών προϊόντων και έχουν δεσμευτεί εκτάσεις διαφόρων καλλιεργειών από πέντε παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα ήταν εκτός προδιαγραφών.  Οι υποθέσεις αυτές διερευνούνται σε συνεργασία με την Αστυνομία. Επιπρόσθετα, καταγγέλθηκαν δύο άτομα για κατοχή μη αδειοδοτημένων φυτοπροστατευικών προϊόντων.

Όλες οι Υπηρεσίες του κράτους, Τμήμα Γεωργίας, Υγειονομικές Υπηρεσίες,  Κρατικό Χημείο, ΚΟΑΠ και Αστυνομία, βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση για πάταξη κάθε παράνομης πράξης στον τομέα αυτό, διασφαλίζοντας ότι η δημόσια υγεία δεν τίθεται σε οποιοδήποτε κίνδυνο.

(MAK)