10-05-2018 13:44
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Σερβίας
Πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους η Κύπρος θα φιλοξενήσει τη 2η Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου – Σερβίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε τις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Σερβίας καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα και την αντιπροσωπεία που με συνοδεύει η σημερινή μας συνάντηση, η οποία, για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και τον δομημένο και δημιουργικό διάλογο που έχουμε θεσμοθετήσει σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών θεμάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Σερβία, με την οποία μοιραζόμαστε βαθιά ριζωμένους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, η συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα πρέπει να θεωρείται πέραν από δεδομένη. Όπως επίσης θεωρείται δεδομένη και η από κοινού θέληση για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, προς όφελος των λαών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος φιλοξενήσει στη Λευκωσία, προ του τέλους του τρέχοντος έτους τη 2η Διακυβερνητική Διάσκεψη μεταξύ της Κύπρου και της Σερβίας, με τη διοργάνωση και ενός επιχειρηματικού φόρουμ, με στόχο την εξέταση ενίσχυσης της συνεργασίας μας τόσο στον οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Με τον φίλο Πρόεδρο συζητήσαμε βεβαίως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Συζητήσαμε εκτενώς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας, οι οποίες αποτελούν μια μακρά και επίπονη διαδικασία.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα σας φίλε Πρόεδρε, δεν έχω καμία αμφιβολία πως στο εγγύς μέλλον η Σερβία θα αποτελέσει μέρος της Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, είχα επίσης την ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρόεδρο Βούτσιτς την ετοιμότητα μας να μοιραστούμε με τη Σερβία την εμπειρογνωμοσύνη που έχουμε αποκομίσει μέσω της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, όσον αφορά την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σε άλλους τομείς που ως αποτέλεσμα της παρουσίας μας για δεκατέσσερα χρόνια στην Ευρώπη έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις.
Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι η Σερβία μπορεί πάντοτε να βασίζεται στη δέσμευση της Κύπρου να δρα ως αξιόπιστος εταίρος εντός της Ένωσης και ως μια φίλη χώρα η οποία πιστεύει ειλικρινά ότι το μέλλον της Σερβίας δεν μπορεί παρά να είναι, και πρέπει να είναι, ευρωπαϊκό.
Συναφώς, είμαι πεπεισμένος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον προσεχή Ιούνιο, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής για τη Σερβία, θα προβεί σε μια σωστή αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας και θα εκδώσει Συμπεράσματα τα οποία θα ενθαρρύνουν περαιτέρω την Κυβέρνησή σας να εντατικοποιήσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω, φίλε Πρόεδρε, πως μπορείτε να βασίζεστε στη σθεναρή μας στήριξη για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Και θέλω να επαναλάβω τη θέση μας, πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και πως η νομική βάση για επίλυση του θέματος παραμένει το σχετικό με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όσο το εν λόγω ψήφισμα παραμένει σε ισχύ, η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχίσει να είναι παράνομη.
Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Βούτσιτς σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, από τη δική μας πλευρά, είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά, και έχω επαναλάβει την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε τον διάλογο πάντα υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και με απώτερο στόχο την εξεύρεση λύσης που να δημιουργεί πραγματικά ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, μακράν οποιωνδήποτε εγγυήσεων ή επεμβατικών δικαιωμάτων και με την απόσυρση κάθε κατοχικού στρατεύματος ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ένα ομαλό κράτος, όπως έχει δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Η προ ολίγων ημερών έκφραση πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα για αποστολή συγκεκριμένου ειδικού απεσταλμένου που θα πραγματοποιήσει επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, είναι μία ευκαιρία που έχει τεθεί ενώπιον μας μέσα από την οποία ευελπιστούμε να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των δύο πλευρών και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα που θα επιτρέπουν την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.
Εκείνο που θέλουμε και που έχουμε τονίσει και διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι στόχος μας παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής λύσης για το κυπριακό πρόβλημα στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και του κεκτημένου της ΕΕ, αλλά και της αποχής από ενέργειες που αντί να υποβοηθήσουν τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να πετύχουν μια λύση, παρεμβάλλουν εμπόδια, δημιουργούν και αυξάνουν τη μεταξύ μας δυσπιστία με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουμε στις προσπάθειες και στη βούληση επανένωσης της χώρας και δημιουργίας συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Επιτρέψτε μου και δημόσια να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη για τη θέση αρχών και τη διαχρονική και πλήρη στήριξη της Σερβίας όσον αφορά στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω επίσης τη βαθύτατη εκτίμηση και αναγνώριση της Κύπρου για τη συνεισφορά του σερβικού λαού μέσα από την παρουσία του σερβικού αποσπάσματος στην UNFICYP.
Τονίζοντας την ειλικρινή ευαρέσκεια μου για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και προσβλέποντας στη συνέχιση της, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε στην επίσκεψη αυτή με το σύνολο των συνομιλητών με τους οποίους είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για τη θερμή φιλοξενία σας στο Βελιγράδι.
Ευελπιστώ σύντομα να έχω τη δυνατότητα να ανταποδώσω την ίδια θερμή και αντάξια αγάπης φιλοξενία, στην Κύπρο».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Σερβία εκτιμά τη θέση και στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα, σημειώνοντας ότι τόσο ο κυπριακός λαός όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το επιβεβαίωσαν αυτό σε πολλές περιπτώσεις.
Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μίλησαν για διάφορα θέματα που αποτελούν προβλήματα και για την Κύπρο και για τη Σερβία και επεσήμανε τη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.
Ο Πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε την ευχή για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού σημειώνοντας ότι η χώρα του διαχρονικά διατηρεί θέση αρχών στο θέμα.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, και πρόσθεσε ότι σε μελλοντική του επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό φόρουμ για συζήτηση τρόπων ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στον τομέα του τουρισμού, της οικοδομικής βιομηχανίας, του εμπορίου και της γεωργίας.
Είπε ακόμη ότι «η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι ειλικρινής και δεν υπάρχουν συμφέροντα. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των λαών μας κάτι πολύ σπάνιο στη διεθνή κοινότητα. Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυπριακή Κυβέρνηση που στηρίζουν τη Σερβία όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο. Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες μέλη της ΕΕ που ισχυρά προστατεύουν το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας».
Εκφράζοντας ευχαριστίες για τη φιλία του κυπριακού λαού προς τον σερβικό, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να αισθάνονται τη Σερβία σαν σπίτι τους.
Εξάλλου, νωρίτερα, σε ειδική τελετή ο Προέδρος της Δημοκρατίας παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το Ανώτατο Παράσημο της Σερβικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Βούτσιτς παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.
ΡΜ/ΑΧ/ΕΙ