17-12-2020 10:18
Ανακοίνωση Τμήματος Δασών σχετικά με δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου
Σε σχέση με το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) που εκδόθηκε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, 2020 το οποίο αφορούσε την προκήρυξη προσφοράς για πώληση της ξυλείας από δασοκομικό χειρισμό (καλλιεργητικές και αναγεννητικές υλοτομίες) σε περιοχή της Κοιλάδας Διαρίζου και τα σχετικά Δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνει τα ακόλουθα:
1. Η Κοιλάδα του Διαρίζου είναι μία εκ των 11 Διαχειριστικών Μονάδων του δάσους της Πάφου και αφορά ευρύτερη δασική περιοχή, η οποία επεκτείνεται πολύ πέραν της κοίτης του ομώνυμου ποταμού. Η δε υλοτομία που προγραμματίζεται είναι πολύ μακριά της κοίτης του ποταμού και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να την επηρεάσει, όπως αφήνεται να νοηθεί στη σχετική ανακοίνωση της ΟΠΟΚ και στα σχετικά Δημοσιεύματα.
2. Με «έντεχνο» τρόπο και με ένα «ευφυές» παιχνίδι λέξεων (χρήζοντας μια μεμονωμένη εργασία ως «Σχέδιο» και «βαφτίζοντας» μια αναγεννητική/καλλιεργητική υλοτομία ως «εμπορική») επινοήθηκε πρώτα, η ύπαρξη «Σχεδίου εμπορικής υλοτομίας». Στη συνέχεια ως «Άρειος Πάγος» αποφάνθηκαν πως το «Σχέδιο» δεν συνδεόταν άμεσα και δεν ήταν αναγκαίο για τη διαχείριση της περιοχής και κατά συνέπεια και αβίαστα πως το «Σχέδιο» έπρεπε να παρουσιαστεί στην Επιστημονική Επιτροπή και να υποβληθεί σε Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση).
3. Εκ των πραγμάτων και δη των κλιματεδαφικών συνθηκών ουδέποτε υπήρξε, ούτε υπάρχει ή μπορεί να τεθεί ως κύριος σκοπός της διαχείρισης των κυπριακών δασών η παραγωγή ξύλου. Στην Κύπρο ασκείται δασοπονία πολλαπλών σκοπών, με πρώτους και κύριους τους περιβαλλοντικούς σκοπούς. Τα περί «Σχέδιου» λοιπόν είναι εφεύρεση.
4. Ακόμη όμως μεγαλύτερο αποκύημα, είναι η επινόηση της «εμπορικής υλοτομίας», ενός όρου που δεν υπάρχει καν στην επιστήμη της Δασολογίας. Στη σελίδα 52 του βιβλίου του αείμνηστου δάσκαλου των δασολόγων, καθηγητή κ. Σπύρου Ντάφη της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Δασοκομία, Μέρος Δεύτερο (Εφηρμοσμένη Δασοκομική), το οποίο θεωρείται «Ευαγγέλιο» της Δασοκομίας, περιγράφονται ξεκάθαρα τα τέσσερα είδη υλοτομιών, ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο διενεργούνται: (α) καλλιεργητικές για την καλλιέργεια του δάσους, (β) αναγεννητικές για την αναγέννηση του δάσους, (γ) καρπωτικές οι οποίες έχουν ως σκοπό την απόληψη ξύλου συνήθως όμως συνδυάζονται με τις καλλιεργητικές και αναγεννητικές και (δ) τις εκμεταλλευτικές οι οποίες έχουν ως σκοπό την απόληψη ξύλου χωρίς καμιά πρόνοια για καλλιέργεια και αναγέννηση του δάσους. Η ονομασία λοιπόν της υλοτομίας καθορίζεται από τον επιδιωκόμενο σκοπό.
5. Στην Κύπρο, διενεργούνται μόνο καλλιεργητικές και αναγεννητικές υλοτομίες, το δε λήμμα (η εξαγόμενη ποσότητας ξυλείας) περιορίζεται σε 3000 m3 από τις 45000 m3 που είναι η ετήσια προσαύξηση (παραγωγή). Κατά τα έτη που υπάρχουν πυρκαγιές αξιοποιείται η καμένη ξυλεία και δεν εξάγεται ούτε αυτή η ποσότητα. Ως εκ της παραγράφου 3 πιο πάνω, δεν υφίστανται και δεν μιλούμε καν για καρπωτικές υλοτομίες. Ποιος λοιπόν διενεργεί και που διενεργούνται εκμεταλλευτικές υλοτομίες, που είναι η κατηγορία που προσομοιάζει στην «εμπορική υλοτομία»;
6. Επιπρόσθετα των πιο πάνω, οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές και αναγεννητικές υλοτομίες, για τις οποίες γίνεται ο λόγος, αφορούν τη διαχείριση του είδους και του οικότοπου 9540 «Δάση τραχείας πεύκης» και του δάσους της Πάφου γενικά και αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας. Το τελευταίο και πολύ σημαντικό, είναι ότι περιλαμβάνονται με πάσα λεπτομέρεια μέσα στο Διαχειριστικό Σχέδιο του δάσους της Πάφου, το οποίο παρουσιάσθηκε και έτυχε και της έγκρισης της Επιστημονικής Επιτροπής. Δε γνωρίζουμε αν το γεγονός αυτό διέλαθε της προσοχής ή αν το γεγονός της συμπερίληψης τους στο Διαχειριστικό Σχέδιο δεν κρίνεται επαρκές.
7. Είναι πολλά τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από το Δελτίο Τύπου και τα σχετικά Δημοσιεύματα, ειδικά αν κάποιος λάβει υπόψη ότι στα πλαίσια του Διαχειριστικού Σχεδίου λειτουργεί Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία μέλος είναι και η ίδια η Ομοσπονδία, η οποία πάντοτε προσκαλείται αλλά ποτέ δεν έλαβε μέρος στις συναντήσεις αυτής της Επιτροπής. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η ΟΠΟΚ δεν επιθυμεί τον διάλογο, αλλά τοποθετείται δημόσια με τον τρόπο που έχει επιλέξει, για τους δικούς της λόγους.
8. Επί της επιστημονικής πλευράς του θέματος και προς διόρθωση των πραγμάτων επισημαίνονται:
9. Απαιτείται λοιπόν σεβασμός πρώτα και πάνω απ’ όλα στην επιστήμη. Οι επιστήμες σπουδάζονται, δε μαθαίνονται. Ταυτόχρονα και παράλληλα απαιτείται και σεβασμός στο έργο του Τμήματος.
10. Καταληκτικά, τονίζεται ότι, δεν διεκδικούμε ούτε το αλάθητο, ούτε και λέμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, εξάλλου υπάρχει μια συνεχής ανάγκη για προσαρμογή για την ικανοποίηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών και προσδοκιών της κοινωνίας μας. Συμπερασματικά δε λέμε:
(ΙΚ/ΕΧΡ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα