28-01-2021 14:34
Παρέμβαση της βουλευτή Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην πρώτη συνάντηση της διαδικασίας «Ανοικτού Διαλόγου»
Η βουλευτής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), συμμετείχε χθες, μέσω διαδικτύου, στην πρώτη συνάντηση της διαδικασίας «Ανοικτού Διαλόγου» που εγκαινίασε η Συνέλευση, ενόψει της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι το 2025. Στη συνάντηση μετείχαν τα μέλη του Προεδρείου και οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στην Κ.Σ.ΟΑΣΕ, οι πρώην Πρόεδροι, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Συνέλευσης και του ΟΑΣΕ.
Σε παρέμβασή της, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι ισχυρά κράτη υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΑΣΕ να συμβάλει στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Οι επιθέσεις, τόνισε, εναντίον των πολυμερών οργανισμών, τροφοδοτούνται από την επιδείνωση της καχυποψίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τον διασυνδεδεμένο κόσμο μας όσο και με την ίδια την ύπαρξη του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Επισήμανε δε ότι η μη διεθνής αναγνώριση στον ΟΑΣΕ νομικής προσωπικότητας αποτελεί μια ακόμα ένδειξη της απουσίας συναίνεσης μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών.
Η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η λήψη αποφάσεων δια της συναίνεσης παρέχει δίχτυ ασφαλείας για τα μικρά κράτη, καθότι τους επιτρέπει να συνεισφέρουν και να αναπτύσσουν συνεργασία επί ίσοις όροις, όπως κατοχυρώνεται στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κατάχρηση του κανόνα αυτού οδηγεί τον Οργανισμό σε παράλυση, εξ ου και η επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, μέσω του διαλόγου, ώστε κανένα κράτος να μην αισθάνεται αποκλεισμένο.
Η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε την ανάγκη όπως ο ΟΑΣΕ και η Κ.Σ.ΟΑΣΕ εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για περισσότερη προβολή του σημαντικού έργου που επιτελούν στη διεθνή σκηνή, τονίζοντας την πολύ ουσιαστική συμβολή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, στη βάση της καθολικής και αδιαίρετης ασφάλειας, ως θεμελιώδους αρχής του ΟΑΣΕ, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου. Επισήμανε δε την ύπαρξη δυνατοτήτων, τόσο στο επίπεδο του ΟΑΣΕ όσο και της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, οι οποίες πρέπει να τύχουν περαιτέρω αξιοποίησης, ιδιαίτερα όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό σχετικών νομοθεσιών και στην τακτικότερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αρμόδιων εκπροσώπων και φορέων.
Η Κ.Σ. ΟΑΣΕ, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου, μπορεί και πρέπει να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ενίσχυση του ρόλου και της αξιοπιστίας του ΟΑΣΕ, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης έναντι των απειλών και προκλήσεων του 21ου αιώνα, σε συνεργασία με τις εκτελεστικές δομές του Οργανισμού και τους διεθνείς εταίρους της.
Πρέπει, υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής, να δοθεί περισσότερη ώθηση στην κοινοβουλευτική διπλωματία και τη διαμεσολάβηση. Σίγουρα, δεν υποτιμούμε τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές σύστημα, αλλά πρέπει οι κυβερνήσεις μας να εξεύρουν το θάρρος να επιλέξουν το διάλογο έναντι της αντιπαράθεσης, καθότι οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να είναι τόσο ισχυροί όσο τα κράτη το επιθυμούν, κατέληξε η κα Χαραλαμπίδου.
ΕΧ/ΕΧΡ