Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2021 15:29

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης συμμετείχε χθες στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση «Ανοικτού Διαλόγου» με θέμα «Οδεύοντας προς την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι: Επαναβεβαίωση ενός Κοινού Σκοπού»

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Προέδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα και Μέλος του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) συμμετείχε, χθες, μέσω διαδικτύου, στην πρώτη συνάντηση «Ανοικτού Διαλόγου» με θέμα «Οδεύοντας προς την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι: Επαναβεβαίωση ενός Κοινού Σκοπού».

Σε παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννης, επισημαίνοντας ότι, σαράντα πέντε χρόνια από την ψήφιση της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, η παγκόσμια ασφάλεια βρίσκεται αντιμέτωπη με παλαιότερες, αλλά και νέες προκλήσεις, υπογράμμισε ότι απαιτείται προσαρμογή του ΟΑΣΕ στις ταχέως μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές πραγματικότητες. Η κλιμάκωση των εντάσεων και της αστάθειας, τόσο εντός όσο και μεταξύ των κρατών, αλλά και διασυνοριακές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία προσώπων και η παράνομη μετανάστευση, απαιτούν επειγόντως συλλογική απάντηση, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, η ανανέωση της δέσμευσής μας στην πολυμέρεια είναι καθοριστικής σημασίας. Υπογράμμισε δε, ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός διεθνούς συστήματος, που θα εδράζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη για το συμφέρον των πολιτών.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ως επείγουσα προτεραιότητα την ανάγκη όπως ο ΟΑΣΕ επιτύχει τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων Κρατών με τις αρχές του και τις απορρέουσες δεσμεύσεις τους, αφενός, ενισχύοντας τους σχετικούς μηχανισμούς του και, αφετέρου, προωθώντας το διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη για την επίτευξη της αναγκαίας συναίνεσης. Πρέπει, πρόσθεσε, να δοθεί νέα ώθηση στη συνεργασία με τους διεθνούς εταίρους του Οργανισμού, με βάση την προστιθέμενη αξία ενός εκάστου και την αποφυγή της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και δράσεων.

Ο κ. Χατζηγιάννης στηλίτευσε τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας έναντι περιπτώσεων κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία υπονομεύει την αξιοπιστία και του ΟΑΣΕ. Εισηγήθηκε δε, στο πλαίσιο αυτό, την εκπόνηση εκθέσεων, σε ετήσια βάση, για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε συμμετέχον κράτος.

Η Κ.Σ.ΟΑΣΕ, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού, ειδικότερα στον τομέα της ανθρώπινης διάστασης και μέσω των αποστολών παρακολούθησης εκλογών. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννης, η Κ.Σ.ΟΑΣΕ πρέπει να αναπτύξει πρόσθετα εργαλεία προς εκπλήρωση των στόχων της, πρώτιστα δε της αναγνώρισής της ως αναπόσπαστου τμήματος του ΟΑΣΕ και ως διεθνούς κοινοβουλευτικού οργανισμού με αρμοδιότητες άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία ευρύτερης προβολής του σημαντικού έργου που επιτελούνο ΟΑΣΕ και η Κ.Σ.ΟΑΣΕ, μέσω στοχευμένων δράσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένης της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας με οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών.  

 

(ΙΚ/ΣΧ)