28-01-2021 19:17
Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στις εργασίες του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2021 της ΚΣΣΕ
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Σώματος, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για το ανησυχητικό φαινόμενο της φυλετικής καταγραφής.
Αναφερόμενος σε πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Αμερική και τη δολοφονία των George Floyd και Breonna Taylor, καθώς επίσης στη διείσδυση ακροδεξιών, ναζιστικών και ρατσιστικών στοιχείων σε σώματα ασφαλείας στην Ευρώπη, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθότι πλήττουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επεσήμανε δε ότι η πανδημία COVID-19 και τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπισή της, έχουν αυξήσει τη συχνότητα τέτοιων περιστατικών.
Εκφράζοντας τη στήριξη της Ενωμένης Αριστεράς στην πρωτοβουλία ‘Black Lives Matter’ και σε άλλα κινήματα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η φυλετική καταγραφή οδηγεί σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο επειδή στοχοποιούνται συγκεκριμένα άτομα ή κοινότητες με βάση τη φυλετική τους ταυτότητα, αλλά και επειδή δεν τυγχάνουν της απαραίτητης προστασίας από τις Αρχές. Οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να επιδεικνύουν ανοχή, ουδετερότητα ή ολιγωρία καθώς η στάση αυτή ισοδυναμεί με συνενοχή, επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης.
Επισημαίνοντας ότι ο συστημικός ρατσισμός απαιτεί συστημική αντιμετώπιση, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε, ως αναγκαία μέτρα, την καταγραφή της συχνότητας και έκτασης του φαινομένου, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών καταγγελίας και διερεύνησης των περιστατικών, για σκοπούς απόδοσης της δικαιοσύνης και λογοδοσίας. Θα πρέπει δε, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, να επιδιωχθεί ο δημόσιος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε τη σημασία θέσπισης του κατάλληλου νομικού πλαισίου κατά του ρατσισμού. Η διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, την παιδεία και την εργασία και άλλα δημόσια αγαθά, χωρίς διακρίσεις και η μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους ή την εκδήλωση ρατσισμού από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο, καθώς επίσης η καταδίκη της φυλετικής καταγραφής, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των νομοθετικών προσπαθειών μας, κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.
(ΕΚ)