Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2021 19:41

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή Αποφοίτησης των μαθητών του Λυκείου Τέρρα Σάντα

Με ξεχωριστή χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού του Λυκείου Τέρρα Σάντα για να παραστώ και να χαιρετίσω την αποψινή τελετή, που πραγματοποιείται προς τιμήν των τελειόφοιτων μαθητών του σχολικού έτους 2020-21.

Άλλη μια σχολική χρονιά- ας ελπίσουμε να είναι και η τελευταία- κύλησε με δυσκολίες και ιδιαιτερότητες ένεκα της πανδημίας, που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τομέας της εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε βέβαια να μείνει ανεπηρέαστος. Τα σχολεία μας ωστόσο  στηριγμένα στη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας, στην καλή οργάνωση, στη σύγχρονη μεθοδολογία, στην κατάρτιση και στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, κατάφεραν να λειτουργήσουν στο μέτρο του δυνατού, παρέχοντας ποιοτική μάθηση και διεκπεραιώνοντας τους σκοπούς και τους στόχους τους.

Κυρίες και κύριοι,

Το κολλέγιο Τέρρα Σάντα έχει μια μακρά ιστορία και παράδοση αποτελώντας σήμερα το λίκνο του πνεύματος και του πολιτισμού ενός εκλεκτού μέρους της κυπριακής κοινωνίας.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να επισημάνω τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Κολλεγίου Τερρά  Σάντα, αφού φοιτούν σε αυτό, Ελληνοκύπριοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, Αρμένιοι μαθητές και πολλοί άλλοι με διαφορετική καταγωγή ή θρησκεία.  Η επιτυχημένη συνεργασία και συνύπαρξη ανάμεσα στα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκευτικών αντιλήψεων, που προωθεί την ισότητα και την αποδοχή είναι μια πολύ σημαντική προσφορά του Κολλεγίου, έχοντας υπόψη τον ευρύτερο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της κοινωνίας μας.

Φίλες και φίλοι,

Αναμφίβολα, κάθε σχολική χρονιά που τελειώνει προσθέτει εμπειρίες και βιώματα στη ζωή του κάθε μαθητή και του κάθε εκπαιδευτικού. Εκδηλώσεις όπως η αποψινή προβάλλουν ενδεικτικά την ποιότητα του έργου που επιτελεί η σχολική μονάδα ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια ευκαιρία για απολογισμό και αναστοχασμό  των πεπραγμένων της χρονιάς που φεύγει.

Στόχος της Κυβέρνησης και μέλημα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και των συνεργατών του είναι όπως το βασικό αγαθό της εκπαίδευσης να παρέχεται σε όλα τα παιδιά χωρίς διάκριση. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μια πολυεπίπεδη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας.

Αναγνωρίζοντας το θεμελιώδη ρόλο που επιτελεί η παιδεία στη δημιουργία μιας πολιτισμένης κοινωνίας, η Κυβέρνηση στηρίζει απλόχερα το έργο που επιτελείται στις σχολικές μας μονάδες, δημόσιες και ιδιωτικές, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο σεβασμός σε κάθε εκπαιδευτικό που επιτελεί ανιδιοτελώς το λειτούργημά του.   

Αγαπητοί μας τελειόφοιτοι,

Σήμερα πρέπει να είστε περήφανοι για τους εαυτούς σας, τους γονείς και τους καθηγητές σας, το σχολείο σας και για όσα καταφέρατε. Τα εφόδια που αποκομίσατε μέσα από τις σχολικές σας δραστηριότητες, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήσατε θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων που έθεσε ο κάθε ένας από εσάς ξεχωριστά για το μέλλον του.

Με την τελετή αυτή ολοκληρώνεται ο κύκλος της μαθητικής σας ζωής και επιβραβεύονται οι προσπάθειές σας. Μέσα στο σχολείο σας, χρόνο με το χρόνο με την καθοδήγηση, τη φροντίδα και την αγάπη των εκπαιδευτικών σας ωριμάσατε, εμπλουτίσατε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας, καλλιεργήσατε και αναπτύξατε τον ψυχικό σας κόσμο και την προσωπικότητά σας. Η μετάβασή σας στην ανώτερη εκπαίδευση σηματοδοτεί μια νέα αρχή, την οποία καλείστε να κάνετε, για την πρόοδο τη δική σας καθώς και της πατρίδας μας. Βαδίστε με εργατικότητα και εντιμότητα, με εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, για να κατακτήσετε το μέλλον που σας αξίζει. Απολαύστε τη χαρά της μάθησης και τα καλά της προόδου. Να είστε σίγουροι ότι η ίδια η ζωή επιβραβεύει την ποιότητα, τις ευγενείς φιλοδοξίες, την επιμονή και την υπομονή στη διεκδίκησή τους.

Εσείς, ως νέοι ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου μπορείτε να συμβάλετε με αγωνιστικό πνεύμα και αισιοδοξία στη διαμόρφωση μια καλύτερης πατρίδας.  Γιατί εσείς αποτελείτε το μέλλον της χώρας μας και πρέπει να παραμείνετε συμμέτοχοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία, συνεισφέροντας με τις γνώσεις, το ταλέντο, τις εμπειρίες και τις ικανότητές σας στη διαμόρφωση του αύριο που όλοι οραματιζόμαστε, του αύριο που σας αξίζει.

Σας συγχαίρω για την επιτυχία σας, η οποία εύχομαι να είναι η αρχή μιας λαμπρής και αποφασιστικής πορείας προς την εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων σας. 

Θέλω να συγχαρώ, επίσης, τους γονείς σας, που σας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και που σήμερα βρίσκονται εδώ περήφανοι για να μοιραστούν μαζί σας τη χαρά της επιτυχίας σας. 

Αγαπητοί μου γονείς εύχομαι καλή σταδιοδρομία στα παιδιά σας και κάθε επιτυχία στις προσπάθειές τους για ένα λαμπρό και δημιουργικό μέλλον.

Θερμά συγχαρητήρια και στον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου για την πρόθυμη, ανιδιοτελή και συνεχή προσφορά τους στο έργο του Κολλεγίου.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Father Zacheusz Dulniok του Κολλεγίου Τέρρα Σάντα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου κ. Ευαγόρα Αριστοτέλους, την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα Ερασμία Ρουσιά, τη Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κα Αντιγόνη Κωνσταντίνου και όλους τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του σχολείου, για την αγάπη και την αφοσίωσή τους στην αποστολή και το καθήκον τους.

Εύχομαι σε όλους σας ένα όμορφο καλοκαίρι.

ΡΜ/ΣΧ