Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2021 18:42

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη τύπου για τη συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο

Με ξεχωριστή χαρά βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας αφού είναι μια ξεχωριστή στιγμή που έχουμε μαζί μας τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας και θα αποτελούν την Ολυμπιακή Ομάδα της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκυο 2020».

Ενδεικτικό της δύσκολης εποχής που ζούμε είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 γίνονται καλοκαίρι του 2021. Αυτό μεταξύ τόσων άλλων είναι το τίμημα της πανδημίας. Παρά ταύτα είναι ευχής έργο ότι έγινε κατορθωτό να διοργανωθούν οι αγώνες από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου και η Κύπρος θα είναι εκεί.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ανελλιπώς, εδώ και 41 χρόνια, από το 1980 στις Ολυμπιάδες. Τόσο στους θερινούς όσο και στους χειμερινούς αγώνες. Όλοι όμως θυμόμαστε με ιδιαίτερη περηφάνεια την πρώτη φορά που Κύπριος αθλητής ανέβηκε στο βάθρο. Ήταν ο Παύλος Κοντίδης με το αργυρό μετάλλιο στην ιστιοπλοϊα, που χαίρομαι που μπόρεσε σήμερα να είναι εδώ μαζί μας.

Πηγαίνοντας στην Ολυμπιάδα του Τόκυο έχουμε κατά νου τους δύο κεντρικούς άξονες με τις μεγάλες αξίες του Ολυμπισμού: «ευ αγωνίζεσθαι» και «ευγενής άμιλλα». Ευ αγωνίζεσθαι: δηλαδή εντιμότητα, σεβασμός των κανόνων που ισχύον στους αγώνες, αλλά και σεβασμός του άλλου, των συναθλητών και αναγνώριση της ισότητας, μέσα πάντα από πνεύμα δικαίου. Ευγενής άμιλλα: δηλαδή ετοιμότητα για τη διεκδίκηση των καλύτερων επιδόσεων μέσα από ανταγωνισμό, προσπάθεια για διάκριση και υπεροχή, αλλά χωρίς την αίσθηση της αντιπαλότητας. Αυτό είναι το μεγαλείο του αθλητικού πνεύματος που κορυφώνεται στον Ολυμπισμό: ευγενής συναγωνισμός ανάμεσα σε ανθλητές, αλλά και ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, «ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής που προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής» και «συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία προσπαθεί να δημιουργήσει έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας και τον σεβασμό σε οικουμενικές αξίες»  Η όλη φιλοσοφία και το πνεύμα του στηρίζονται στις αρχές της ειρήνης και της συνύπαρξης με κατανόηση και ανοχή, στοχεύοντας μέσα από την άμιλλα στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς έχθρα και ενστικτώδη βίαια πάθη, αλλά με καλλιέργεια του ευγενούς ανταγωνισμού στον στίβο.  Αυτό το πνεύμα και αυτές τις αξίες χρειαζόμαστε και στον σύγχρονο κόσμο.

Είναι λοιπόν και θέμα παιδείας και σημειώνω τη συμβολή τόσο της Διεθνούς όσο και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλων των ολυμπιακών φορέων στην ευρύτερη προσπάθεια.

Η συμμετοχή των αθλητών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες γεννά σίγουρα αισθήματα ηθικής ικανοποίησης και δικαιολογημένης περηφάνειας ακόμα. Επιπλέον, μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες που αποκτούν τόσο από την επίπονη προετοιμασία όσο και από τη συμμετοχή ολοκληρώνονται ως προσωπικότητες, αλλά συμβάλλουν και στην ανάπτυξη του αθλητισμού ευρύτερα στην κοινωνία. Εξάλλου, τις επόμενες εβδομάδες στην Ιαπωνία, μαζί με τόσους άλλους αθλητές από όλο τον κόσμο θα δώσουν και το παράδειγμα της διεθνούς φιλίας, της συνύπαρξης και της αμοιβαίας αποδοχής μέσα σε ένα λαμπρό γιορταστικό κλίμα.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που εμείς εδώ στην Κύπρο στηρίζουμε το διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα που συνεχίζει μια ευγενή παράδοση αιώνων και προβάλλει το ολυμπιακό πνεύμα και τις αξίες του και στο σημερινό κόσμο και στο μέλλον, θεμελιώνοντας την ολυμπιακή παιδεία και φιλοσοφία ως στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού μας, αλλά και ιδιαίτερα του πνευματικού δεσμού του αθλητισμού με την κοινωνία.

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνομαι τώρα στους αθλητές και τις αθλήτριές μας.

Αγαπητές και αγαπητοί,

Αποτελείτε τον ανθό του αθλητισμού στον τόπο μας. Θα γίνετε πρεσβευτές αυτής της κοινωνίας και αυτού του λαού και μιας κληρονομιάς που, μεταξύ των άλλων έχει και στάδια όπου έτρεχαν, έκαναν άλματα και ρίψεις αθλητές από την αρχαιότητα και από τα χρόνια των πρώτων αγώνων της Ολυμπίας.

Με τη συμμετοχή σας στους Ολυμπιακούς και στη συνέχεια εκπροσωπείτε ιδεώδη αιώνια.  

Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων για τις τεράστιες προσπάθειες που κάνατε για να βρεθείτε μεταξύ των επιλέκτων και να συμμετάσχετε στους Ολυμπιακούς του 2021.

Είναι βεβαίως ύψιστη τιμή για έναν αθλητή και μια αθλήτρια η συμμετοχή σε Ολυμπιάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα επιδοθείτε στον «αγώνα τον καλό» χωρίς να ξεχνάτε εκείνο που γνωρίζουμε από τον Πλάτωνα, ότι δηλαδή «οι άριστοι κοσμούν την πολιτεία που τους αναγνωρίζει».

Εύχομαι το μετάλλιο που κέρδισε ο Παύλος Κοντίδης στο Λονδίνο γεμίζοντας όλους μας συγκίνηση και υπερηφάνεια, να είναι κίνητρο για εσάς, για να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό και να εκπροσωπήσετε επάξια την Κύπρο μας.

Θερμά συγχαρητήρια θέλω να απευθύνω όμως και στους χορηγούς της μεγάλης προσπάθειας. Στον διαχρονικό χορηγό μας, τον ΟΠΑΠ Κύπρου, όπως και στους μεγάλους χορηγούς RCB Bank, Carbo One, Χαραλαμπίδη-Κρίστη, αλλά και τους επίσημους χορηγούς Cyta, Toyota και Metro Supermarkets.

Συγχαρητήρια όπως και ευχαριστίες οφείλουμε και στους προπονητές των αθλητών και των αθλητριών μας για τις άοκνες προσπάθειες τους  ώστε να καταστήσουν δυνατή τη συμμετοχή της χώρας μας στο ανώτατο αθλητικό forum και να φέρουν την ομάδα μας σε ετοιμότητα, στο κατάλληλο επίπεδο.

Ευχαριστώ όμως ξεχωριστά και τους δικούς σας ανθρώπους, τις οικογένειες σας και τους άλλους οικείους σας που σας στήριξαν και σας συμπεραστάθηκαν σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή.

Δεν μένει παρά να σας ευχηθώ καλή επιτυχία! Όλη η Κύπρος θα είναι μαζί σας και θα χειροκροτήσει τις προσπάθειές σας.

Καλό ταξίδι προς το Τόκυο, καλή Ολυμπιάδα!

(ΙΠ/ΜΓ)