Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2021 19:19

Ο Υπουργός Γεωργίας στη συνεδρίαση της Βουλής για τις πυρκαγιές

«Μόλις 48 ώρες μετά τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς, εγκρίθηκε το ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης των πληγέντων»

Μετά την έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, με αντικείμενο την ενημέρωσή τους γύρω από την αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, προβήκαμε σε μια συνολική παρουσίαση για τα δεδομένα που σχετίζονται με την πυρκαγιά και, πρώτα απ’ όλα, για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστούν τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης. Μόλις  48 ώρες μετά τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς, και αφού ακούσαμε τους πληγέντες, τους ανθρώπους της περιοχής, τους αγρότες, τους κοινοτάρχες, καταφέραμε να παρουσιάσουμε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων στήριξης των ανθρώπων αυτών, ιδιαίτερα των αγροτών μας, ούτως ώστε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή και στον πρωτογενή τομέα. Διότι, στην περιοχή αυτή που πλήγηκε από την πυρκαγιά, δραστηριοποιούνται νέοι άνθρωποι, οι οποίοι όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί, παράγουν προϊόντα των οποίων η φήμη ξεπερνά τα όρια της Κύπρου. 

Θεωρώ ότι το πακέτο των μέτρων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο είναι και αποτελεσματικό και επαρκές ενώ, κατά τη χθεσινή μας επίσκεψη στην Ορά, χαιρετίσθηκε και από τη συντριπτική πλειονότητα των κάτοικων και των παραγόντων της περιοχής. Από την άλλη, παρουσιάσαμε δεδομένα που αφορούν αυτή καθαυτήν την πυρκαγιά, χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Το πρώτο μήνυμα για την πυρκαγιά λήφθηκε στις 13:46, ενώ η πρώτη ρίψη από το πυροσβεστικό αεροσκάφος έγινε στις 13:56.  Δηλαδή, μόλις 10 λεπτά αργότερα, κατεγραμμένα με φωτογραφίες και με τεκμήρια, υπήρξε η πρώτη αντίδραση και μάλιστα από αέρος. Τέσσερα λεπτά αργότερα, στις 14:00, έφθασαν και οι επίγειες δυνάμεις. Γύρω στις 15:50 ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός  Rescue EU, για άντληση βοήθειας από την Ευρώπη και το Ισραήλ. Επίσης, όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν στο κέντρο Συντονισμού στην Αθαλάσσαγύρω στις 4:00 το απόγευμα και στη συνέχεια μετέβησαν στην περιοχή της Βαβατσινιάς. Η ένταση της πυρκαγιάς ήταν τέτοια, που παρόμοια δεν υπήρξε ξανά στην Κύπρο. Περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα καίγονταν ανά ώρα, αυτό λέει πάρα πολλά. 

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Σίγουρα υπάρχουν και σίγουρα μετά από αυτά τα γεγονότα θα δούμε αν κάτι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα και αν θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Θεωρώ κρίσιμο και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές. 

Τέλος, στη σημερινή συνεδρία της Βουλής, παραδώσαμε το τι προέβλεπε η έκθεση των εμπειρογνωμόνων μετά την πυρκαγιά της Σολέας, καθώς και το τι έχει γίνει. Ήταν ξεκάθαρο από την παρουσίαση ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν είτε έγιναν είτε βρίσκονται υπό υλοποίηση. 

Η προσπάθειά μας για βελτίωση είναι συνεχής. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι φέτος εγκαινιάσαμε μια βάση αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι, ενώ έγινε ανανέωση του στόλου των οχημάτων του Τμήματος Δασών σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα, ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών από το 2016 μέχρι και σήμερα αυξήθηκε πέραν του 40%, ενώ στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα και εγκρίθηκε, όπως μας είπε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιλαμβάνεται μέτρο 18 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της δυνατότητας του Τμήματος Δασών για παρέμβαση στις πυρκαγιές. Επίσης, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας περιλαμβάνεται και ένα νέο πτητικό μέσο.  

Θεωρούμε ότι έγινε μια ολοκληρωμένη και ακριβής ενημέρωση της Βουλής και θεωρούμε ότι, δίνοντας τις πραγματικές διαστάσεις και μέσα από συζήτηση με καλή προαίρεση, μπορούμε συνεχώς να γινόμαστε σοφότεροι και να βελτιωνόμαστε χωρίς να διαστρεβλώνουμε τα γεγονότα και τα πραγματικά δεδομένα, τα οποία είναι καταγραμμένα».           

(ΜΑΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα