Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2021 10:51

Δηλώσεις Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε σχέση με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που καλωσορίζω σήμερα την κα Αναστασία Ανθούση στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως την πρώτη Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις συνεχείς δράσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Στο Υφυπουργείο μεταφέρονται σε πρώτο στάδιο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ στη σχετική νομοθεσία προβλέπεται η μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στη συνέχεια και με την ολοκλήρωση του σημαντικού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου το 2013, έχουμε ως Κυβέρνηση θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα τις πολιτικές για την Κοινωνική Πρόνοια και την Κοινωνική Συνοχή. Οι μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που προωθήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια περιλάμβαναν πάρα πολλές δράσεις όπως:

  • Την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Την Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και της Εκμετάλλευσης Παιδιών.
  • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.
  • Το πλαίσιο για την προστασία των παιδιών «Σπίτι του Παιδιού».
  • Την Αναθεώρηση Εγχειριδίου Διατμηματικών Διαδικασιών για την Αντιμετώπιση Περιστατικών Βίας στην Οικογένεια.
  • Την Προστασία Γυναικών από Βία στην Οικογένεια με τη δημιουργία του πλαισίου «Σπίτι της Γυναίκας».
  • Την εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού».

Από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει Κράτος Πρόνοιας: η στήριξη όλων των ανθρώπων που τη χρειάζονται, η στήριξη των παιδιών, των ηλικιωμένων και της οικογένειας.

Σταθμός στην Κοινωνική Πρόνοια είναι η κατάρτιση, μετά από σημαντικό κοινωνικό διάλογο, του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή. Το στρατηγικό αυτό Σχέδιο καλείστε ως η Πρώτη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με τους Πρώτους Λειτουργούς αλλά και σε συνεργασία με όλους τους Λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που, δράττομαι την ευκαιρία, να ευχαριστήσω για το αξιόλογο έργο που επιτελούν κοντά στον άνθρωπο.

Στις κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου περιλαμβάνονται η υποβολή και υλοποίηση προτάσεων για τη χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής για το πεδίο αρμοδιοτήτων του και η διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης, η παροχή κοινωνικής προστασίας, η επίτευξη κοινωνικής ενσωμάτωσης και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για όλους τους πολίτες καθώς και ο αναγκαίος συντονισμός με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και φορείς που έχουν συναφείς αρμοδιότητες.

Το Υφυπουργείο θα επιλαμβάνεται θεμάτων, όπως είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η χάραξη, ο συντονισμός και η υλοποίηση πολιτικών για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σε όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αγαπητή Υφυπουργέ,

Παραλαμβάνετε σήμερα ένα νεοσύστατο Υφυπουργείο, αναλαμβάνοντας ένα σημαντικό έργο. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε και είμαι πάντοτε στη διάθεση σας για κάθε βοήθεια γιατί ο στόχος όλων μας είναι κοινός. Η βοήθεια και η στήριξη στους συνανθρώπους μας.

Είμαι βέβαιη ότι με τις ικανότητες, τις εμπειρίες, την εργατικότητα και τον ζήλο που σας διακρίνει, αλλά και με τη συνεργασία της Διεύθυνσης και του αξιέπαινου και πεπειραμένου προσωπικού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, θα επιτύχετε στο έργο που έχετε αναλάβει.

(ΜΓ/ΣΧ)