Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-10-2021 10:38

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην τελετή απονομής των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην εκδήλωση για την απονομή των Παγκύπριων Βραβείων των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων της Κύπρου και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις για το 2020.

Το γεγονός ότι την πρωτοβουλία αυτή του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού για τις εν λόγω βραβεύσεις στηρίζουν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, η ΟΕΒ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και ο Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λεμεσού, αναδεικνύει τη σημασία  και την αξία της. Πρόσθετα, η στήριξη και συμμετοχή τόσων πολλών φορέων, αναδεικνύει τη συλλογικότητα, ως το βασικότερο εργαλείο διαμόρφωσης και εφαρμογής μιας συνεκτικής πολιτικής για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω την αξία του έργου που επιτελεί το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο που προάγει με συνέπεια, εδώ και 17 χρόνια, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή των ανθρώπων του τόπου μας, ιδιαίτερα των νέων. Παράλληλα, το Κέντρο συντονίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Περιβαλλοντική Πολιτότητα, στο οποίο συμμετέχουν 88 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από 39 χώρες, κάτι που αποτελεί τιμή για την πατρίδα μας. Στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου εντάσσεται και η θεσμοθέτηση των βραβείων που θα απονεμηθούν σήμερα.

Με την ευκαιρία, συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, καθώς και τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Ανδρέα Χατζηχαμπή και τους συνεργάτες του, τόσο για τη διοργάνωση αυτή όσο και για το σύνολο της περιβαλλοντικής τους δράσης. Συγχαίρω, επίσης, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, που αποτέλεσαν την επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης για την απονομή των βραβείων και βέβαια το σύνολο των συνδιοργανωτών και υποστηρικτών της όμορφης αυτής εκδήλωσης. 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχω διαπιστώσει ότι οι κατηγορίες βράβευσης που έχει υιοθετήσει το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, αντιστοιχούν σε σειρά μέτρων που η Κυβέρνηση εφαρμόζει στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της. Θεματικές ενότητες όπως η διαχείριση αποβλήτων, η αειφόρος ενεργειακή ανάπτυξη, ο αειφόρος τουρισμός, η δημιουργία χώρων πρασίνου, η καθαρότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, η αειφόρος και πράσινη επιχειρηματικότητα, βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατ’ επέκταση, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό, που τόσο οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και μεγάλος αριθμός οργανισμών και επιχειρήσεων, συμμετέχουν ενεργά, με καινοτόμες δράσεις και πρακτικές, στην υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, η παρακολούθηση της καθαρότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, η δημιουργία μονοπατιών της φύσης, η δημιουργία περιβαλλοντικά φιλικών τουριστικών διαδρομών, η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων μελισσών, η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για ενημέρωση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος και η ανάπτυξη υποδομών και δράσεων για περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι συμμετέχοντες φορείς και που βραβεύονται σήμερα.

Είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να συνεργάζονται με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προωθώντας καλές πρακτικές, που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής μας.

Προς την πιο πάνω κατεύθυνση, θα συμβάλουν καθοριστικά πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα το νέο πιο αειφόρο και φιλικό προς το περιβάλλον αναπτυξιακό μοντέλο που επιδιώκεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας ήδη έχουν διαμορφωθεί πολιτικές και εργαλεία όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα, η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, το Σχέδιο Δράσης για Μηδενική Ρύπανση Αέρα, Νερού και Εδάφους μέχρι το 2030 και η στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αποσκοπεί στη μετατροπή της Ευρώπης σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, εξασφαλίζοντας μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση των πόρων. Το ένα τρίτο των επενδύσεων ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης Next Generation EU, καθώς και ο επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρηματοδοτήσουν τη Συμφωνία αυτή.

Η Κύπρος, με ένα προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει συνολικά 133 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν διαχρονικές μας αδυναμίες και να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του τόπου μας. Επενδύσεις του Σχεδίου που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, πράσινες τεχνολογίες για μείωση της ρύπανσης, οικολογικό σχεδιασμό κτηρίων για καλύτερη ενεργειακή απόδοση και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δίκτυο πράσινων σημείων για τη διαχείριση των αποβλήτων και συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Προτού ολοκληρώσω, επιτρέψετέ μου να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής αλλά και όλους τους βραβευθέντες, που αποτελούν με τη δράση τους φωτεινά παραδείγματα για όλους τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης του τόπου μας και αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει βούληση και όραμα μπορούν να εφαρμοστούν πρωτοποριακές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Κλείνοντας, προκηρύσσω τα βραβεία Πράσινη Πόλη και Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου και τα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις για το 2021 που είμαι βέβαιος θα έχουν την ίδια και μεγαλύτερη ανταπόκριση και επιτυχία.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΑΚ/ΕΚ)