Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2018 20:53

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον Συνεργατισμό

Η πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή, με την προϋπόθεση υποβολής και του δεσμευτικού πλάνου κεφαλαιοποίησης εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας πριν από την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευση της Συνεργατικής στην οποία θα εκφραστεί επισήμως η θέση του κράτους ως μετόχου, είπε απόψε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την αποψινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Συνεργατισμό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης διαχρονικών στρεβλώσεων και παθογενειών στην οικονομία, στο κράτος, στο τραπεζικό μας σύστημα.

Σε διάφορες περιπτώσεις έπρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά φάνηκε στην πορεία ότι εκεί που τολμήσαμε, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Σε σχέση με τον Συνεργατισμό, είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από το ανθρώπινο πρόσωπο και πίσω από τη συνεργατική ιδέα που σίγουρα βοήθησε πολλούς συμπολίτες μας, υπήρχαν διαχρονικές υστερήσεις και κακή διαχείριση. Η χαλαρή δομή δεν μπορούσε να έχει θέση στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Το 2013, θέλω να θυμίσω, ο Συνεργατισμός βρέθηκε να έχει αρνητική θέση κεφαλαίων ύψους 300 εκ. ευρώ, δηλαδή υπήρχε ανάγκη 300 εκ. ευρώ απλώς και μόνο για να έχει μηδενικά κεφάλαια και πολύ περισσότερα για να διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια. Ο κίνδυνος κουρέματος ήταν ορατός και επέβαλλε την κρατική στήριξη. Και αυτοί που σήμερα ζητούν και τα ρέστα, ίσως θα έπρεπε πρώτα να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική.

Τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης της κατάστασης και η πρόοδος ήταν σημαντική, όπως αυτή τεκμηριώνεται και επιβεβαιώνεται μέσα από 16 αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά δομές και διαδικασίες κανονικής τράπεζας. Αλλά το πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, που στο σύνολο τους – και το τονίζω - αφορούν δάνεια που είχαν δοθεί πριν το 2014, εξακολουθεί να επιβαρύνει τον Συνεργατισμό, παρά τη σημαντική μείωση που έχει καταγραφεί από 7,4 σε 6,2 δις.

Ταυτόχρονα, οι εποπτικές απαιτήσεις συνεχώς μεταβάλλονται, γίνονται πιο αυστηρές και επιβάλλουν τολμηρά βήματα προκειμένου οριστικά να αποτρέψουμε κινδύνους και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα.

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε σήμερα πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας για απόκτηση μέρους του χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής. Η πρόταση έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή, με την προϋπόθεση υποβολής και του δεσμευτικού πλάνου κεφαλαιοποίησης εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας πριν από την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της Συνεργατικής.

Με βάση την πρόταση, η Ελληνική Τράπεζα, η οποία θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια, αναλαμβάνει τη διαχείριση και αναλαμβάνει να πληρώσει το σύνολο των καταθέσεων των πελατών της Συνεργατικής, ύψους 9.7 δις ευρώ.

Έναντι αυτής της υποχρέωσης, η Ελληνική Τράπεζα προτείνεται να αναλάβει περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής, αποτελούμενα από δάνεια, ομόλογα και μετρητά, αξίας 10.3 δις ευρώ. Περιλαμβάνονται και μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 0.5 δις ευρώ.

Από την άλλη, περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής, λογιστικής αξίας περίπου 8.3 δις ευρώ, δεν θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά θα εκχωρηθούν στο κράτος. Συγκεκριμένα, έναντι της κατάθεσης 2.5 δις ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο έχουν ήδη δεσμευτεί υπέρ του κράτους  μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7 δις ευρώ και συμμετοχές σε εταιρείες αξίας 165 εκ. ευρώ. Με πρόσθετη κατάθεση 1 δις ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στη Συνεργατική τώρα, θα δεσμευτούν υπέρ του κράτους όλα τα ακίνητα του Συνεργατισμού αξίας 600 εκ. ευρώ και εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 500 εκ. ευρώ.

Τα έσοδα από τις εισπράξεις, τις πωλήσεις και τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελούν πλέον δημόσιο έσοδο και αυτή είναι η βασική διαφορά από παλαιότερες ενισχύσεις τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο η σημαντική, αλλά μη-επαναλαμβανόμενη, επιβάρυνση του δημοσίου χρέους καθίσταται διαχειρίσιμη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία είμαστε σε συνεχή επαφή, θα κληθεί να εγκρίνει το πλαίσιο θέτοντας και όρους που, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζουν την μη-εμπλοκή του κράτους στη διαχείριση αυτών του περιουσιακών στοιχείων, ούτως ώστε με επαγγελματισμό να διασφαλιστεί η μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων. Θα υπάρχουν, επίσης, όροι που θα σχετίζονται με την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών, κινήσεις που η Κυβέρνηση ήδη προωθεί.

Να σημειώσω ακόμη ότι η πρόταση περιλαμβάνει την παραχώρηση εγγύησης προς τον αγοραστή για ενδεχόμενες μη-αναμενόμενες ζημιές σε καθορισμένο χαρτοφυλάκιο. Με βάση εκτίμηση ανεξάρτητου Οίκου οι ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές σε περίοδο 12 ετών δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 184 εκ. ευρώ.

Τέλος, η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη εργοδότησης 1100 μελών του προσωπικού και λειτουργίας 72 καταστημάτων της Συνεργατικής. Μέρος του υπόλοιπου προσωπικού θα εργοδοτηθεί από την εναπομένουσα οντότητα και μέρος θα πρέπει να αποχωρήσει με ένα σχέδιο που θα προηγηθεί.

Θέλω να επαναλάβω ότι  πρόκειται σίγουρα για μια δύσκολη απόφαση. Όμως αντιμετωπίζονται οριστικά οι όποιοι κίνδυνοι και διασφαλίζεται η σταθερότητα και η θετική προοπτική της οικονομίας μας. Διασφαλίζονται οι καταθέσεις στο σύνολο τους. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μεταφοράς σημαντικού μέρους των μη-εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα φορέα διαχείρισης, όπως ήταν η εισήγηση πολλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες βδομάδες έχουμε εξασφαλίσει δύο αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης, που διαβλέπουν, ακριβώς, το ευρύτερο όφελος.

Επιδίωξή μας είναι να έχουμε στη χώρα μας τραπεζικά ιδρύματα που δεν θα στηρίζονται σε πήλινα πόδια, που θα είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος. Μέσα από αυτή την απόφαση, πραγματοποιούμε ένα καθοριστικό βήμα προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση».

___________

ΡΜ/ΣΧ