Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2018 13:56

Παρέμβαση του βουλευτή Άγγελου Βότση στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια

Συνεχίζονται οι εργασίες της 59ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC), οι οποίες πραγματοποιούνται στη Σόφια της Βουλγαρίας, από 17 ως 19 Ιουνίου 2018.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ενοποίησης και συνδεσιμότητας των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, ο βουλευτής κ. Άγγελος Βότσης αναφέρθηκε στην επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας να δώσει νέα ώθηση στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την επίτευξη στενότερων δεσμών με τις χώρες της περιοχής, προς όφελος όχι μόνο των εν λόγω χωρών, αλλά και της ίδιας της Ένωσης. 

Χαρακτηρίζοντας την πολιτική διεύρυνσης ως εκ των αποδοτικότερων μακροπρόθεσμων ενωσιακών πολιτικών, που υπηρετεί τους στόχους της ασφάλειας και της  ειρήνης, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας, ο κ. Βότσης ανάφερε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα της ενταξιακής προοπτικής, το οποίο δόθηκε τον Μάιο στη Σόφια, είναι ουσιαστικής σημασίας, δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί από την κάθε χώρα χωριστά, σε βασικούς τομείς των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα κριτήρια για ένταξη στην Ένωση. O κ. Βότσης, εξάλλου, χαιρέτισε τη Συμφωνία Ελλάδας - Πρώην Γουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την ονομασία, αναφέροντας ότι αυτή θα συμβάλει στην κατεύθυνση για την επίτευξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κ. Βότσης υπογράμμισε ότι η Κύπρος παραμένει υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ειδικότερα την προστιθέμενη αξία που αυτή θα προσδώσει στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η πάταξη της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, καθώς και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου, που συνεπάγονται ενίσχυση της ασφάλειας της Ένωσης, ως αλληλένδετης με την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων. O Κύπριος βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιες χώρες στην ΕΕ και στην περιοχή, και ειδικότερα η Τουρκία, προσπαθώντας να αυξήσουν την επιρροή τους μέσω της ενισχυμένης παρουσίας τους στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με πρόσχημα την προστασία των μειονοτήτων. Τόσο οι θεσμοί της Ένωσης, υπογράμμισε ο κ. Βότσης, όσο και τα κράτη μέλη, δεν πρέπει να παραμείνουν αδρανή στην ανησυχητική αυτή τάση και στάση.

 

(ΜΓ/ΕΙ)