Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2018 14:38

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή παραλαβής του τριπλού ψηφιακού δίσκου με τίτλο «Κυπραία Φωνή» του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους

Με ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή παραλαβής του τριπλού ψηφιακού δίσκου «Κυπραία Φωνή», του εκλεκτού και καταξιωμένου μουσικοσυνθέτη, Γιώργου Θεοφάνους.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραλαμβάνει σήμερα το εξαιρετικό αυτό έργο, το οποίο ο συμπατριώτης μας Γιώργος Θεοφάνους προσφέρει με ανιδιοτελή αγάπη και προθυμία σε όλες τις σχολικές μονάδες Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Πρόκειται για μια πλούσια και αξιόλογη μουσική τριλογία σε ποίηση και στίχους καταξιωμένων λογοτεχνών του τόπου μας. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει μελοποίηση κειμένων και ποιημάτων, που ανθολογούνται από την αρχαία, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική, τη δημώδη, την αναγεννησιακή, τη νεότερη έως την πιο σύγχρονη λογοτεχνία της Κύπρου.

Η μελοποίηση του ποιητικού λόγου δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Ο συνθέτης θα πρέπει να διαθέτει, ταλέντο, έμπνευση και κυρίως άρτια τεχνική επάρκεια που θα του επιτρέπει να ελέγχει τα εκφραστικά του μέσα, να ξέρει να σταθμίζει το σημασιολογικό βάρος των λέξεων και να ελευθερώνει την κρυφή δύναμή τους, προκειμένου να αποδώσει τη λογοτεχνική δημιουργία, με σεβασμό, πρωτοτυπία, ευρηματικότητα και ευαισθησία. Και στην περίπτωση της συλλογής «Κυπραία φωνή» επιτεύχθηκε με επιτυχία η σύζευξη των δύο τεχνών, γιατί ο διάλογος υπήρξε πολιτισμικά ισότιμος, με συνεκτικό κρίκο την ταυτότητα του συνθέτη και τις επιρροές που χάραξαν την ψυχή του. Ο Γιώργος Θεοφάνους κατάφερε, με αισθητική αρτιότητα, να μας παραδώσει ένα μνημειώδες έργο, όπου η μουσική του αγκαλιάζει κείμενα, στίχους και ποιήματα από την αρχαία έως την σύγχρονη λογοτεχνία της Κύπρου.

Ο συνθέτης, μέσα απ’ αυτή τη μουσική τριλογία, μας ταξιδεύει σε ήχους βυζαντινούς, στους δρόμους του ελληνικού ζεϊμπέκικου, του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού αλλά και της σύγχρονης δυτικής μουσικής. Επιτυγχάνει να συνδυάσει όλα αυτά τα ακούσματα με μοναδική μαεστρία, αξιοποιώντας το ταλέντο και τη  μουσική του κατάρτιση. Αξιοσημείωτες θεωρούνται και οι προσεγμένες επιλογές σπουδαίων καλλιτεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετέχουν και ερμηνεύουν μοναδικά το έργο του συνθέτη.

Αγαπητοί μου,

Οι δύο κορυφαίες τέχνες, η Ποίηση και η Μουσική, έχουν τη δύναμη να γαληνεύουν την ψυχή, να δίνουν φτερά στη φαντασία και να μας ταξιδεύουν μακριά από την πεζότητα της καθημερινότητάς μας. Παράλληλα όμως, έχουν τη δύναμη να λειτουργούν ως ένας οδηγός εθνικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αυτογνωσίας.

Αναμφίβολα η εξαιρετική αυτή συλλογή, που επίσημα παραλαμβάνουμε σήμερα, αναμένεται να συμβάλλει στην αισθητική, πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό, ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εκφράζουμε τις εγκάρδιες και θερμές μας ευχαριστίες στον Γιώργο Θεοφάνους γι’ αυτήν τη δωρεά, γι’ αυτό το θησαύρισμα ήχων, λόγων και εικόνων της γης μας.

Αξίζουν σε όλους τους συντελεστές συγχαρητήρια, γιατί με τέτοιες πρωτοβουλίες στηρίζεται κι ενδυναμώνεται ο ελληνικός πολιτισμός και η εθνική μας ταυτότητα. Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διαβεβαιώνουμε με τη σειρά μας ότι η συλλογή αυτή θα φτάσει σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι  θα τύχει ευρείας αποδοχής και δημιουργικής αξιοποίησης από τον εκπαιδευτικό κόσμο προς όφελος των μαθητών μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΙΠ)