Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2018 15:57

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή ολοκλήρωσης του Προγράμματος «Σχολείο - Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή βράβευσης, που διοργανώνεται με την ευκαιρία της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης βραβεύονται επίσης οι μαθητές της Β’ Λυκείου Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων, οι οποίοι εργάστηκαν εθελοντικά και διακρίθηκαν κατά τη συμμετοχή τους στον 2ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Παραγωγής Γραπτού Λόγου, με θέμα «2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Η φετινή θεματική του Διαγωνισμού έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να μελετήσουν την πλούσια πολυπολιτισμική παράδοση της Κύπρου και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους για τον ρόλο και τη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως ενοποιητικού στοιχείου για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών που συναποτελούν την οικογένεια κρατών της Ευρώπης. Ο συγκεκριμένος θεματικός άξονας έρευνας επελέγη με αφορμή το γεγονός ότι το 2018 έχει ανακηρυχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το Πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» που διοργανώνεται για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους, παρέχοντάς τους σημαντικές γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές από είκοσι σχολικές μονάδες παγκύπρια, έλαβαν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του με ζήλο, αφοσίωση και ενθουσιασμό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό και την υψηλή ποιότητα των εργασιών που έχουν παρουσιάσει, στις οποίες περιλαμβάνονται δραστηριότητες και συνεργασίες που αναπτύχθηκαν και με την ευρύτερη τοπική κοινότητα.

Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στις δύο αυτές δράσεις, πέρα από τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε σύνοδο της Ευρωβουλής των Νέων, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καλείται να βαδίσει τον δρόμο της ειρηνικής ζωής και της προόδου, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναδείξει έμπρακτα τις διαχρονικές οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού και του κράτους δικαίου, που πρεσβεύει ο πολιτισμός της.

Συνεπώς, η δημιουργία ενεργών, δημοκρατικά σκεπτόμενων και συνειδητοποιημένων πολιτών, που θα μάχονται με γνώση και αποφασιστικότητα για το κοινό καλό, που θα έχουν τεκμηριωμένο λόγο, κριτική σκέψη και ευαισθησίες, τις οποίες θα εκφράζουν δυναμικά και δημοκρατικά, καθίσταται επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί αποφασιστικής σημασίας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης ως προς την οικοδόμηση μιας ενωμένης Ευρώπης, η οποία θα είναι αντάξια της πλούσιας και πολυμερούς μνήμης και εμπειρίας των λαών. Για τον σκοπό αυτόν, προωθεί δράσεις, διαγωνισμούς και προγράμματα για ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά τους μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς μας για τη δημιουργική συμμετοχή τους και στις δύο αυτές διοργανώσεις. Ιδιαιτέρως, θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά που βραβεύονται σήμερα, να ευχαριστήσω τα μέλη των Κριτικών Επιτροπών που αξιολόγησαν τις εργασίες των παιδιών, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για την άψογη ολοκλήρωση του Προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Επικεφαλής και το προσωπικό του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τόσο για την αγαστή συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και για την καθοριστική συμβολή του στην πληροφόρηση του κοινού γύρω από τις πολλές ευκαιρίες και τις ποικίλες προοπτικές που προσφέρονται χάρη στην ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

(ΙΠ)