14-12-2021 21:00
Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην απονομή του βραβείου FIFPRO Merit Award 2020, καθώς και στην παρουσίαση της καμπάνιας του ΠΑΣΠ για την ισότητα των φύλων
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως παρόμοιο με το ποδόσφαιρο παιγνίδι έπαιζαν οι γυναίκες στην Αρχαία Κίνα κάποιες εκατοντάδες χρόνια π.Χ. Ωστόσο, στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Βρετανία, οι πρώτες μαρτυρίες ανάγουν το γυναικείο ποδόσφαιρο στο τέλος του 18ου αιώνα, ενώ ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος αγώνας ανάμεσα σε γυναικείες ομάδες έλαβε χώρα το 1892. Το 1921 όμως η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μετά τη ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του γυναικείου ποδοσφαίρου, τα πρώτα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σταμάτησε να το υποστηρίζει, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι το άθλημα «είναι ακατάλληλο για τις γυναίκες και επομένως δεν πρέπει να ενθαρρύνεται»! Αυτή η έμμεση αλλά επίσημη περιθωριοποίηση, η οποία δεν επέτρεπε στις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας και των ομάδων μελών της, κράτησε πενήντα ολόκληρα χρόνια. Η κατάργησή της μόλις το 1971 φαίνεται ότι ήταν η απαρχή για μια δυναμική πορεία προς την ισότητα απέναντι και μέσα στο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.
Η διεκδίκηση άρχισε να επιφέρει καρπούς δικαίωσης στον γυναικείο αθλητισμό και πρωταθλητισμό διεθνώς. Το πρώτο FIFA Women's World Cup έλαβε χώρα στην Κίνα το 1991 και από τότε το γυναικείο ποδόσφαιρο δε σταματά να κερδίζει φιλάθλους, αλλά και παίκτριες. Πάρα πολλά γυναικεία πρωταθλήματα ανά τον κόσμο είναι πλέον επαγγελματικά, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον παγκόσμιο τελικό του 2019 παρακολούθησαν ένα και πλέον δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Απόψε είμαστε μάρτυρες της συνέχειας εκείνης της αυτονόητης κατάργησης των αθλητικών διακρίσεων του 1971. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν αποδέχτηκα την πρόσκληση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών να χαιρετίσω την απονομή του πολύ σημαντικού βραβείου FIFPRO Merit Award στην Εθνική Ομάδα Γυναικών Κύπρου, ενός βραβείου που απονέμεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών σε ομάδες και σύνολα για την ανιδιοτελή προσφορά τους προς την κοινωνία. Η βράβευση των Κυπρίων ποδοσφαιριστριών στην κατηγορία «Player Voice» για τη διεκδίκηση του δικαιώματος, από το 2019, να έχουν ίδιες συνθήκες προπόνησης, επιδόματα και εξοπλισμό με την εθνική ομάδα ανδρών μάς γεμίζει συγκίνηση και περηφάνια. Χαίρομαι επίσης που είμαι παρούσα στη βραδιά παρουσίασης της καμπάνιας του ΠΑΣΠ για την ισότητα των φύλων, την οποία είμαι σίγουρη ότι θα παρακολουθήσουμε όλοι με πολύ ενδιαφέρον.
Στην Κύπρο η δημιουργία του γυναικείου πρωταθλήματος περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 αποτέλεσε βεβαίως τεράστιο βήμα ανοίγματος και εκσυγχρονισμού ενός ομολογουμένως ανδροκρατούμενου χώρου και αθλήματος. Τα συγχαρητήριά μου επομένως προς τις Κύπριες ποδοσφαιρίστριες είναι διπλά: για το διεθνές βραβείο και τη λαμπρή τιμή που απονέμεται σε εσάς και την οποία μεταφέρετε με τον κόπο και το ήθος σας στη χώρα μας και για τον αγώνα που δίνετε, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο κάθε σεζόν, αλλά κυρίως έξω από αυτό. Παρότι στην εποχή μας είναι ευκολότερο για τις γυναίκες να διεκδικήσουμε αυτό που για τον ανδρικό πληθυσμό αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα από ό,τι ήταν για τις Αγγλίδες συμπαίκτριές σας του περασμένου αιώνα, σίγουρα ο δρόμος της αθλητικής έμφυλης ισότητας, που δεν είναι υποχρέωση μόνο των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, είναι ακόμη μακρύς. Και βεβαίως να σημειώσω ότι γνωρίζω προσωπικά πολλές προκλήσεις και προβλήματα που εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε, κάποια εκ των οποίων παντελώς απαράδεκτα, άνισα και εντελώς ασύμβατα με την ισότητα, ίσες ευκαιρίες και πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Πολλά συγχαρητήρια απονέμω και στον ΠΑΣΠ, ο οποίος αποδεικνύει με τη δράση του και τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και πρωτοβουλίας ότι αποδέχεται με σεβασμό και αυτοσεβασμό αυτό τον ρόλο, τον ρόλο της προώθησης και ενίσχυσης της ισότητας και στην πράξη. Τα αθλήματα δε γνωρίζουν φύλα και ο πόθος του ευ αγωνίζεσθαι δεν είναι προνόμιο κανενός. Αυτό που οι αγγλόφωνοι λένε «for the love of the game», εν προκειμένω ο ενθουσιασμός της σέντρας και του γκολ, η χαρά της ομαδικότητας, το μοίρασμα στον χλοροτάπητα είναι δικαιώματα κάθε κοριτσιού, κάθε έφηβης, κάθε γυναίκας. Και υποχρέωση κάθε επίσημου φορέα να διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα, προστατεύοντας από τις διακρίσεις και την προκατάληψη τις αθλήτριές μας.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ προσωπικά είμαστε πάντα στο πλευρό των φορέων που εργάζονται για την ισότητα των φύλων και επικροτούμε κάθε ενέργεια που προσθέτει ένα σημαντικό λιθαράκι σε αυτό τον διαχρονικό και θεμελιώδη αγώνα για κάθε κοινωνία και την ανθρωπότητα εν γένει.
Σας ευχαριστώ.
IK
Σχετικά Ανακοινωθέντα
26-11-2024 14:20
25η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων
25-11-2024 16:27
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας προς τις γυναίκες