Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-12-2021 12:22

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης κας Στέφης Δράκου στην τελετή βράβευσης σχολείων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό πρακτικών/δράσεων προώθησης της Αντιρατσιστικής Πολιτικής

Διαγωνισμός πρακτικών/δράσεων προώθησης της Αντιρατσιστικής Πολιτικής του ΥΠΠΑΝ, στο πλαίσιο πρόληψης της βίας και της νεανικής παραβατικότητας στο σχολείο και προαγωγής της ενεργούς πολιτότητας 2020-21

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση, στα πλαίσια του διαγωνισμού για την προώθηση της αντιρατσιστικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ένα διαγωνισμό που συνδιοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, και τον Επίτροπο του Πολίτη με σκοπό την πρόληψη της βίας στο σχολείο.

Τα βραβεία και ο έπαινος που θα απονέμουμε σήμερα για τις δράσεις που διοργάνωσαν και υλοποίησαν σχολεία της Κύπρου, είναι μια ενέργεια που φανερώνει την ισχυρή βούληση της πολιτείας για πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας σε όλες της τις μορφές.

Για την αντιμετώπιση της απαιτείται οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της πολιτείας και της κοινωνίας.

Ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας, σας διαβεβαιώ ότι η πρόληψη και καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μου. Τόσο εγώ, όσο και το προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αλλά και η Αστυνομία, συμμετέχουμε και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια μας αυτή αποτελεί ο Νόμος για τα παιδιά σε σύγκρουση με το Νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ο Νόμος αυτός εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά. Θεσμοθετεί, παράλληλα, εναλλακτικούς τρόπους μεταχείρισης ανήλικων παραβατών, που κύριο στόχο έχουν την παρεμπόδιση, την πρόληψη και την αποτροπή της επανάληψης της παραβατικής συμπεριφοράς.

Μια μορφή νεανικής παραβατικότητας που συναντούμε δυστυχώς συχνά στα σχολεία, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, είναι ο ρατσισμός, σε διάφορες εκφάνσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το πιο αποτελεσματικό, αλλά και το πιο δύσκολο μέτρο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κοινωνικού προβλήματος, είναι η πρόληψη. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουν να διαδραματίσουν το σχολείο και η οικογένεια, ως οι πιο σημαντικοί φορείς κοινωνικοποίησης.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που εκπονήθηκε ο Κώδικας Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού και Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ο Κώδικας αποτελεί σημαντικό εργαλείο τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές και τους γονείς για τη διαχείριση ρατσιστικών περιστατικών.

Η βούληση της Κυβέρνησης για πρόληψη και καταπολέμηση του ρατσισμού και κάθε μορφής διάκρισης αποτυπώνεται και στην πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Προστασία και Προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταφράζεται δε, σε δράσεις μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν το χρόνο αυτό λόγω της πανδημίας, στο διαγωνισμό συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός σχολείων, όλων των βαθμίδων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι στόχοι του θεσμού επιτυγχάνονται.

Νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τις Διευθύνσεις των Σχολείων για το ενδιαφέρον που επέδειξαν να συμβάλουν στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο ρόλος του οποίου ήταν καθοριστικός στη διοργάνωση δράσεων. Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους Συνδέσμους Γονέων και στις Τοπικές Κοινότητες που συμμετείχαν σε αυτές, αλλά κυρίως τα παιδιά που με τόσο ζήλο υλοποίησαν τις δράσεις.

Αγαπητά παιδιά,

Σας συγχαίρω τόσο για τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό όσο και για τη βράβευσή σας. Εύχομαι οι εμπειρίες που αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας σε αυτόν τον διαγωνισμό να σας συνοδεύουν στο μέλλον, να τις μεταφέρετε στο περιβάλλον σας και να τις κάνετε πράξη στην καθημερινή σας ζωή. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο για πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Ευχαριστώ.

(ΝΓ/ΣΧ)