Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2018 14:48

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία συνομολόγησης Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠ και Οργανισμού Hope For Children CRC Policy Center

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου επ’ ευκαιρία της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του διεθνούς ανθρωπιστικού και ανεξάρτητου Οργανισμού Hope For Children CRC Policy Center, για τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στα πλαίσια λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού.

Η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τον Οργανισμό Hope For Children έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες κι έχει αναπτυχθεί μέσα σε πλαίσιο πλήρους κατανόησης και συναντίληψης, επιδιώκοντας τη διευκρίνιση των δράσεων, των καθηκόντων, των ευθυνών των δύο μερών στη διαχείριση περιπτώσεων παιδιών, μέχρι 18 χρόνων, που εμπλέκονται σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης.

Με τη σημερινή συνομολόγηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας δεσμευόμαστε και επίσημα να λειτουργήσουμε σ’ έναν κοινό πλαίσιο δράσης, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού και θέτοντας στο επίκεντρο της συνεργασίας μας την υποστήριξη των παιδιών και τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντός τους.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας έχει αναλάβει ως η υπεύθυνη υπηρεσία επικοινωνίας και συντονισμού της συνεργασίας με το Σπίτι του Παιδιού και τον Οργανισμό Hope For Children, καθώς και με συναρμόδιους φορείς. Παράλληλα, επιδεικνύοντας τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία και σε συνεργασία με το σχολικό περιβάλλον, θα συμβάλλει στη διαχείριση των περιπτώσεων παιδιών θυμάτων ή/και μαρτύρων πράξεων που περιλαμβάνουν μορφές σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης. Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω στο σημείο αυτό τα συγχαρητήρια μου στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας για την ανάληψη της μεγάλης αυτής ευθύνης.

Με την ευκαιρία, συγχαίρω το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προχώρησε στην υλοποίηση της δέσμευσης για δημιουργία, λειτουργία και επίβλεψη του Σπιτιού του Παιδιού, στη βάση ευρωπαϊκών καλών πρακτικών. Με την παροχή όλου του φάσματος των αναγκαίων υπηρεσιών, κάτω από την ίδια στέγη, το Σπίτι του Παιδιού επιδιώκει την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με φιλικό προς το παιδί τρόπο, κατά τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του. 

Συγχαίρω, επίσης, τον διεθνή, ανθρωπιστικό κι ανεξάρτητο Οργανισμό Hope For Children CRC Policy Center, στον οποίο η ίδια η Πολιτεία έχει αναθέσει το τόσο σημαντικό έργο της διαχείρισης και της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού, μετά την παραχώρηση κρατικής ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είμαι σε θέση να γνωρίζω με βεβαιότητα ότι ο Οργανισμός διαθέτει την απαραίτητη επιστημοσύνη, το πάθος και το όραμα για να διεκπεραιώσει το έργο της υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και την ισχυρή θέληση για ανάπτυξη αγαστής συνεργασίας με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υποστηριχθούν τα παιδιά και να θεραπευθούν τα τραύματά τους.

Κυρίες και κύριοι,

Η συνομολόγηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας συνιστά ακόμα μια ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του για υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης. Οι δράσεις/ενέργειες του Υπουργείου, οι οποίες προωθούνται συστηματικά από τη Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, όπως θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί η αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τα άλλα Υπουργεία, καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, θέτοντας ως σημαντική προτεραιότητα την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την υποστήριξη όσων έχουν πέσει θύματα τέτοιων εγκλημάτων.

Εξάλλου, η συμμετοχή μας, μέσω εκπροσώπου, στο Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας ΦΩΝΗ δηλώνει ακόμα μια φορά τη δέσμευσή μας ως Υπουργείο και την αποφασιστικότητά μας ως Κράτος να εργαστούμε μέσα από κοινή πλεύση και με κοινό χρέος την προστασία των παιδιών και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην υγεία και την ευημερία.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την επικύρωση της συνεργασίας με τον Οργανισμό Hope For Children CRC Policy Center, έτσι όπως περιγράφεται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

(ΙΠ)