Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2022 14:53

Η Κύπρος αποκτά Ενοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Αλιείας

Υπέγραψαν Σύμβαση ΤΑΘΕ και NewCytech Business Solutions Ltd

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, η υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και της εταιρείας NewCytech Business Solutions Ltd., μέλος του Ομίλου LOGICOM, για την ανάπτυξη Ενοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Αλιείας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας του ΤΑΘΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με τα θέματα της αλιευτικής δραστηριότητας. Τη Συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του ΤΑΘΕ, η Διευθύντρια κ. Μαρίνα Αργυρού και εκ μέρους της NewCytech Business Solutions Ltd., ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ανδρέας Δερμοσονιάδης. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), κ. Ανδρέας Γρηγορίου, η Διευθύντρια του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, κ. Αντριάνα Αχιλλέως, καθώς και ο κ. Γιώργος Χατζηχριστοφή και η κ. Ευαγγέλια Χαραλαμπίδου, Διευθυντές της Ανάδοχου εταιρείας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Όπως γνωρίζετε, μπαίνουμε στην περίοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού, που βρίσκεται στον πυρήνα της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Συνεπώς δεν θα μπορούσαμε να μην προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρει η τεχνολογία για να βελτιώσουμε και τη δική μας τη δουλειά.  Πόσο μάλλον, όταν αναφερόμαστε στην δουλειά ενός Τμήματος, όπως είναι το ΤΑΘΕ, που έχει ως πάρα πολύ σημαντική αποστολή του την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας μας, τη διαχείριση της αλιευτική δραστηριότητας, τη στήριξη αλλά και τον έλεγχο των αλιέων μας και, γενικότερα, την προώθηση της αειφόρου γαλάζιας ανάπτυξης.  Θεωρούμε ότι το Έργο αυτό θα βοηθήσει το ΤΑΘΕ να διεκπεραιώνει την αποστολή του με ένα πολύ πιο αποτελεσματικό και ορθολογικό τρόπο». 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το έργο έχει περίοδο υλοποίησης 22 μηνών, ενώ προνοείται η παροχή υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και παροχής υποδομής για περίοδο 10 ετών. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €5,4 εκ. και θα συγχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027. «Το εν λόγω Έργο συμπεριλαμβάνεται στα έργα που είναι αναρτημένα στο Σύστημα «ΕΞΑΝΤΑΣ», περιλαμβάνεται δηλαδή στα έργα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως μέρος του προγράμματος διακυβέρνησής του.  Με την υπογραφή της σημερινής Σύμβασης, περνάμε από την εξαγγελία και τον σχεδιασμό στην υλοποίηση», συμπλήρωσε ο κ. Καδής.

Απευθυνόμενος προς την Ανάδοχο Εταιρεία, ο Υπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για το ενδιαφέρον που επέδειξε καθώς και τη βεβαιότητα ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. «Είμαι σίγουρος ότι θα επιβεβαιώσετε κι εσείς, μέσα από την υλοποίηση του Συστήματος, ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα ανεβάσει το επίπεδο της λειτουργίας του ΤΑΘΕ αρκετά σκαλιά πιο πάνω», κατέληξε ο Υπουργός.  

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NewCytech Business Solutions Ltd., κ. Ανδρέας Δερμοσονιάδης, ευχαρίστησε το ΥΓΑΑΠ, το ΤΑΘΕ αλλά και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην Εταιρεία του με την ανάθεση μιας τόσο σημαντικής Σύμβασης. «Το Έργο αφορά στη δημιουργία του Κυπριακού Συστήματος Διαχείρισης Αλιείας, κάτι που θα εξασφαλίσει την ύπαρξη των μηχανισμών ελέγχου για τους αλιευτικούς πόρους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αλλά συνάμα θα διασφαλίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμορφωθεί με τους Κανόνες και τους Κανονισμούς της Ενιαίας Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά της εταιρείας θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να υλοποιηθεί και να παραδοθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δερμοσονιάδης. 

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που θα αυτοματοποιηθούν και θα διεκπεραιώνονται πιο αποτελεσματικά από το ΤΑΘΕ και ταυτόχρονα θα είναι πιο εύχρηστες για τους χρήστες του συστήματος, που θα είναι οι ίδιοι οι αλιείς, συμπεριλαμβάνονται:

-       Ηλεκτρονική έκδοση Αδειών Αλιείας (επαγγελματικές/ερασιτεχνικές).

-       Συλλογή και επικύρωση όλων των δεδομένων αλιείας σε ηλεκτρονική μορφή.

-       Διατήρηση και έλεγχος/διαχείριση της αλιευτικής ικανότητας.

-       Παρακολούθηση και διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας, περιορισμοί αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις και τα επιτρεπόμενα αλιευτικά εργαλεία, διαχείριση της συνολικής ικανότητας του στόλου και διασφάλιση της καταγραφής  της δραστηριότητας των σκαφών με εντοπισμό της θέσης τους.

-       Εφαρμογή τεχνικών μέτρων (ελάχιστα μεγέθη εκφόρτωσης, προδιαγραφές για εργαλεία, κλειστές περιοχές αλιείας, περιορισμοί στις επιτρεπόμενες ποσότητες αλιευμάτων κλπ.) και περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης, καθώς και παρακολούθηση των κατανεμημένων ποσοστώσεων στις περιπτώσεις ειδών αλιευμάτων που υπόκεινται κάτω από διαχειριστικά μέτρα.

-       Εφαρμογή της νομοθεσίας στις αλιευτικές δραστηριότητες μέσω ελέγχων και επιθεωρήσεων, χειρισμός των παραβάσεων και επιβολή κυρώσεων.

-       Αποτελεσματική διασταύρωση δεδομένων που αφορούν στις αλιευτικές δραστηριότητες και στη γεωγραφική θέση των σκαφών μέσω ενός κοινού μοντέλου συλλογής πληροφοριακών στοιχείων.

-       Ακριβής ανταλλαγή δεδομένων που πηγάζουν από αλιευτικές δραστηριότητες με άλλα κράτη μέλη, τρίτες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους σχετικούς οργανισμούς.

(ΜΑΚ)