27-06-2018 10:33
Για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μίλησε ο βουλευτής Γ. Λουκαΐδης στην ΚΣΕΕ
Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκ μέρους της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για το θέμα της προστασίας των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Λουκαΐδης συνέδεσε τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία με τις διώξεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές διεξήχθησαν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και με έγκλειστους στις φυλακές πολλών εκ των αντιπάλων του Ερντογάν, ανάμεσα στους οποίους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκράτες αγωνιστές, συνδικαλιστές, κομμουνιστές και αγωνιζόμενους Κούρδους της χώρας. «Από αυτό το βήμα, τους στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε ότι οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άτομα που, με κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητά τους, αγωνίζονται για την προώθηση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων – της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας σκέψης, συνείδησης, θρησκείας – καθώς και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Είναι, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, οι αγωνιστές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης˙ είναι οι αγωνίστριες για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων. Είναι οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των μεταναστών, των ΛΟΑΤΙ, των αυτόχθονων πληθυσμών. Είναι οι άνθρωποι που αποκαλύπτουν αυθαιρεσίες, ατασθαλίες και διαφθορά του κράτους ή των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά, αδιαίρετα και αλληλοεξαρτώμενα και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να εξαιρούνται της προστασίας από κάθε κρατική ή ιδιωτική παρεμπόδιση και παρενόχληση: η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, η συλλογική πολιτική δράση και οι αγώνες για τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα.
Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών του 1998 και η Διακήρυξη της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2008 υπογραμμίζουν την πρωταρχική ευθύνη των κρατών για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής, γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες της διάστασης μεταξύ διακηρύξεων και πράξεων, της επικράτησης επιλεκτικών ευαισθησιών και μιας προσέγγισης δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Για να είμαστε συνεπείς, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, πρέπει να αποκαλύπτουμε και διώξεις που διενεργούνται σε κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων, όπως οι αντικομουνιστικές διώξεις στην Ευρώπη. Ανεξαρτήτως των ιδεολογικών μας πεποιθήσεων, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην απόπειρα πλήρους ποινικοποίησης του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ουκρανία. Ούτε, πρόσθεσε, να σιωπούμε μπροστά σε συμβάντα, όπως αυτό που εξελίχθηκε στην Πολωνία, τον περασμένο Μάη, όπου η αστυνομία εισέβαλε σε πανεπιστήμιο για να διακόψει επιστημονικό συνέδριο για τον Μαρξισμό, την ίδια ώρα που συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια η δίκη μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας με την κατηγορία της δήθεν προώθησης του ολοκληρωτισμού.
Για να είμαστε αξιόπιστοι, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, χρειάζεται να απαιτήσουμε τη χορήγηση ασύλου από τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης στον κ. Έντουαρντ Σνόουντεν, προκειμένου να τον προστατεύσουν από το συνεχιζόμενο κυνηγητό των ΗΠΑ. Πρέπει επίσης, να λύσουμε τη σιωπή μας για τους ακτιβιστές σε χώρες, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κυριολεκτικά υπό διωγμό, κατέληξε.
(ΜΛ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα