27-06-2018 12:08
Κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχει στις εργασίες της 25ης επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
Διεξάγονται στην Αθήνα οι εργασίες της 25ης επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με κεντρικό θέμα: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και χριστιανικές αξίες: 25 χρόνια ΔΣΟ». Την Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης ως επικεφαλής, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, κ. Ηλίας Μυριάνθους και η βουλεύτρια κα Ευανθία Σάββα. Στην τελετή έναρξης, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, παρέστη ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, τέως βουλευτής και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ. Λευτέρης Χριστοφόρου.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Βότσης ανέγνωσε χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής συγχαίρει τη ΔΣΟ για την 25η επέτειο από την ίδρυσή της και σημειώνει την ανεκτίμητη συμβολή της Συνέλευσης στην εμπέδωση της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών ανά τον κόσμο, στη βάση της χριστιανικής παρακαταθήκης και δη των αρχών της Ορθοδοξίας, οι οποίες αποτελούν όαση ελπίδας για τη σύγχρονη και αποπροσανατολισμένη, εν πολλοίς, κοινωνία των ανθρώπων. Συγχαίροντας τους νυν και πρώην Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς της Συνέλευσης για το έργο που έχουν επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον τέως Πρόεδρο της Συνέλευσης κ. Sergei Popov, για την πολύ σημαντική συμβολή του στην κοινοβουλευτική διάσταση της Ορθοδοξίας, στο πλαίσιο της οποίας ενισχύθηκε σημαντικά ο ρόλος της ΔΣΟ στις διεθνείς υποθέσεις, ενώ δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες στο πολυμερές κοινοβουλευτικό επίπεδο, κατά τα τελευταία 14 χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει ευχαριστίες προς τα μέλη της ΔΣΟ για τη διαχρονική στήριξή τους, στη βάση αρχών, στον δίκαιο αγώνα της Κύπρου. Εκφράζει παράλληλα την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού για τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια να γίνει σεβαστή η θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, τα οποία η Τουρκία συνεχίζει να καταπατεί κατάφωρα, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Συλλούρης σημειώνει εξάλλου την έκδοση και κυκλοφορία προσεχώς από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία επετειακού γραμματοσήμου για τα 25χρονα της ΔΣΟ, μετά από εισήγηση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εύχεται, τέλος, όπως οι εργασίες της επετειακής Γενικής Συνέλευσης αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της ΔΣΟ στο διεθνές γίγνεσθαι.
Σε παρέμβασή της, η κα Σάββα σημείωσε το επίκαιρο του κεντρικού θέματος της πανηγυρικής 25ης Γενικής Συνέλευσης υπογραμμίζοντας περαιτέρω την αναγκαιότητα συγκερασμού των εννοιολογικών της θεματικών ενοτήτων, ήτοι της Δημοκρατίας και του Χριστιανισμού. Επισημαίνοντας την κρίση αξιών στην εποχή που διανύουμε, καθώς και την απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες, υπογράμμισε την ανάγκη της εκ νέου ενσωμάτωσης των χριστιανικών αξιών στην πολιτική, στόχος που συνάδει με τον ευρύτερο ρόλο και την επιδίωξη της ΔΣΟ να συμβάλλει στον μετασχηματισμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εμβολιάζοντάς την με τις χριστιανικές αξίες.
Η κα Σάββα εξέφρασε τη βούληση της κυπριακής αντιπροσωπείας να συμβάλει στον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων και στην ανάδειξη του έργου της ΔΣΟ, της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Συνέλευσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσω της κυπριακής συμμετοχής στο υπό δημιουργία Παρατηρητήριο Παρακολούθησης Παραβιάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών. Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου της ΔΣΟ, ανέφερε η κα Σάββα, προβάλλει ως αναγκαιότητα της προσπάθειας για διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον κόσμο.
(ΜΓ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα