Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-02-2022 19:40

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Προέδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Sir Lindsey Hoyle, στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Χάρη Γεωργιάδη και τα Μέλη της Επιτροπής κ. Νίκο Τορναρίτη, κ. Γιώργο Λουκαΐδη, κα Μαρίνα Νικολάου, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κ. Χρύση Παντελίδη, κ. Χρίστο Χρίστου και κ. Κωστή Ευσταθίου και τη βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Καλωσορίζοντας τον Sir Lindsay Hoyle στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η μακρά ιστορία των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου εδράζεται σε κοινές αξίες και αρχές. Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Γεωργιάδης επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Το Κυπριακό, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, παραμένει ένα ανοικτό πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες, όπως καταδεικνύουν οι  εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις επί του εδάφους και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα, με την Κύπρο να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, οι οποίοι φθάνουν μέσω των κατεχομένων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Τα Μέλη της Επιτροπής σημείωσαν τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, ως μιας εκ των εγγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τονίστηκε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διακοινοτική διαφορά αλλά είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η επίλυση του δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι Κύπριοι βουλευτές κάλεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει τις διχοτομικές της αξιώσεις και να συνεργαστεί για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος αναπτύσσουν στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς και στη μετά το Brexit εποχή, με ειδικότερες αναφορές στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών, τονίστηκε η ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας αλλά και ευρύτερα, ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας, στις προσπάθειες προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και επίτευξη κοινών στόχων. Κοινή συνισταμένη της συνεργασίας αυτής, όπως ανέφεραν, πρέπει να είναι η διαφύλαξη των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ο Sir Lindsay Hoyle υπογράμμισε τη σημασία της πρώτης επίσημης επίσκεψης Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο, σημειώνοντας τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τη στενή συνεργασία που αυτές αναπτύσσουν, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο διεθνές πλαίσιο, ιδιαίτερα της Κοινοπολιτείας. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρθηκε στις υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, στη βάση κοινών αρχών, με στόχο την προώθηση πολιτικών και δράσεων που θα συμβάλουν στην επικράτηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Ειδικότερα, Sir Lindsay Hoyle υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης, ως αναγκαίας και σημαντικής επένδυσης προς όφελος των νέων.

 

IK