Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2022 15:00

Επίσκεψη κοινοταρχών της Επαρχίας Λεμεσού στην Κοινότητα Δένειας

Αρχίζει οργανωμένη προσπάθεια καταπολέμησης τρωκτικών με ανθρωποπούλια

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που πραγματοποιεί το ΥΓΑΑΠ για προώθηση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών και τη μείωση της χρήσης χημικών σκευασμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση τους, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας κοινοταρχών από την επαρχία Λεμεσού στην κοινότητα Δένειας της επαρχίας Λευκωσίας.

Οι κοινοτάρχες στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του ΥΓΑΑΠ Ανδρέα  Γρηγορίου, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου, των λειτουργών του ΥΓΑΑΠ καθώς και των γειτονικών κοινοταρχών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης και να δουν στην πράξη πως εφαρμόζεται ούτως ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν κάτι αντίστοιχο στις κοινότητες τους.

Είναι γνωστό ότι η κοινότητα Δένειας αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής αφού τα τελευταία χρόνια  η τοποθέτηση τρωκτικοκτόνων δολωμάτων στην περιοχή της κοινότητας έχει διακοπεί από το 2016, μετά την εγκατάσταση τεχνητών φωλιών που συνέβαλαν στην αύξηση του πληθυσμού των ανθρωποπουλιών και κατ’ επέκταση στη μείωση των τρωκτικών.

Το παράδειγμα της Δένειας μπορούν να ακολουθήσουν και πολλές κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού που αντιμετωπίζουν διαχρονικά πρόβλημα με τα τρωκτικά, τα οποία όπως είναι γνωστό προκαλούν μεγάλες ζημιές σε χαρουποκαλλιέργειες. Όμως, η καταπολέμησή τους με χημικά σκευάσματα είναι πολλές φορές οικονομικά ασύμφορη καθώς και ζημιογόνα για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για την υγεία του ανθρώπου.

Ακολουθεί ημερίδα

Μετά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Δένεια, το ΥΓΑΑΠ πρόκειται να πραγματοποιήσει ημερίδα ενημέρωσης στη Λεμεσό κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι τρόποι για εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, ενώ θα δοθούν δωρεάν τεχνητές φωλιές σε κοινότητες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. 

Στο μεταξύ, στα πλαίσια του «Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των τρωκτικών με την χρήση του ανθρωποπουλιού», το οποίο ετοιμάστηκε με οδηγίες του ΥΓΑΑΠ σε μια προσπάθεια προώθησης της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, θα ενισχυθεί η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού. Μέχρι τώρα το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Δασών, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Κυνηγετική Ομοσπονδία και άλλα οργανωμένα σύνολα έχουν τοποθετήσει ένα μεγάλο αριθμό  τεχνητών φωλιών σε όλες τις επαρχίες, εκ των οποίων ένα ικανοποιητικό ποσοστό έχει εποικιστεί από ανθρωποπούλια.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποσκοπεί κυρίως στην χαρτογράφηση των φωλιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν, στη μελέτη της βιολογίας του ανθρωποπουλιού, καθώς και στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την σημασία της βιολογικής καταπολέμησης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ανεξέλεγκτα.

Το ανθρωποπούλιαποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο των αγροτών για την καταπολέμηση των τρωκτικών στην ύπαιθρο αφού τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίους).Το κάθε ανθρωποπούλικαταναλώνει 4-6 τρωκτικά κάθε βράδυ ενώ μια οικογένεια ανθρωποπουλιών καταναλώνει μέχρι 6000 τρωκτικά τον χρόνο. 

Η χρήση τρωκτικοκτόνων και άλλων δηλητηρίων στην ύπαιθρο αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα και την άγρια ζωή αφού πολλά ζώα πεθαίνουν από δευτερεύουσες δηλητηριάσεις, δηλαδή, αφού τραφούν με ζώα που έχουν δηλητηριαστεί. 

Γνωρίζετε ότι…

  • Το ανθρωποπούλι είναι μονογαμικό είδος, δηλαδή παραμένει με τον ίδιο σύντροφο για όλη του τη ζωή.
  • Φωλιάζει συνήθως σε κουφώματα παλιών κτιρίων, αποθηκών, εκκλησιών αλλά και κρεμών.
  • Δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Θεωρείται από τους καλύτερους κυνηγούς του ζωικού βασιλείου με ιδιαίτερες προσαρμογές όπως αθόρυβη πτήση, δυνατά και μυώδη πόδια και δάκτυλα, μικρό σώμα με μεγάλα φτερά ενώ το ακουστικό του σύστημα μέσω του οποίου εντοπίζει τη λεία του, είναι πολύ πιο ανεπτυγμένο από τα περισσότερα είδη πουλιών!
  • Έχει 14 σπόνδυλους στον λαιμό, διπλάσιους από τον άνθρωπο, που του επιτρέπουν να στρέφει το κεφάλι του μέχρι και 270 μοίρες.

 Τα ανθρωποπούλια απειλούνται από:

  • Καταστροφή λιβαδότοπων από τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις.
  • Καταστροφή ή ανακαίνιση παλιών κτιρίων όπου φωλιάζουν.
  • Αυτοκίνητα με τα οποία συγκρούονται, καθώς διασταυρώνουν τους δρόμους.
  • Δευτερεύουσες δηλητηριάσεις, δηλαδή κατανάλωση τρωκτικών που έχουν τραφεί με δηλητήριο.
  • Λαθροθηρία και καταπολέμηση λόγω προκαταλήψεων ή λανθασμένων αντιλήψεων.

(ΜΑΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα