Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2018 20:27

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην επίσημη παρουσίαση του έργου για το Δίκτυο Οπτικών Ινών της CYTA

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την επίσημη παρουσίαση του Έργου για το Δίκτυο Οπτικών Ινών της CYTA. Θα ήθελα καταρχάς να μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται μαζί μας απόψε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.

Η σύγχρονη κοινωνία, και ιδιαίτερα οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, βιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή εποχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο 2016 παρουσίασε το όραμα της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας του Gigabit Society, όπου η διαθεσιμότητα και η υιοθέτηση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας θα επιτρέπουν την ευρεία χρήση προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών στη Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Στα επόμενα 10 χρόνια, εκτιμάται ότι παγκοσμίως θα είναι συνδεδεμένα έως και 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα, από σπίτια έως αυτοκίνητα, μέσω ενσύρματης και ασύρματης τεχνολογίας.

Ο στόχος που τέθηκε στο Ευρυζωνικό Πλάνο της Κύπρου, ο οποίος ανταποκρίνεται στο Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020 για την Ευρώπη, γίνεται μέρα με τη μέρα πιο εφικτός και με τη συμβολή της CYTA, ώστε:

(i)      Όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με τουλάχιστον 30Mbps (δίκτυα υψηλών ταχυτήτων), και  

(ii)     το 50% ή περισσότερο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν σύνδεση (take-up) στο Διαδίκτυο με τουλάχιστον 100Mbps (δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ανακοίνωση της για το όραμα της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας του Gigabit Society, θέτει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους αναφορικά με τα ευρυζωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, θέτει ως στρατηγικό στόχο για το 2025: 

  • Όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, προσφέροντας κατερχόμενη ζεύξη τουλάχιστον 100Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε ταχύτητα gigabit.  

 Για να επιτευχθούν τόσο οι στόχοι του Ευρυζωνικού Πλάνου της Κύπρου, όσο και οι στόχοι του Gigabit Society που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής κάλυψη της Κύπρου με δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας και η απαιτούμενη συνδεσιμότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εν λόγω δίκτυα.

Η πορεία υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται με τον καλύτερο τρόπο στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) που εκδίδεται κάθε έτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Πρόσφατα δε, στις 18 Μάϊου, ανακοινώθηκε ο εν λόγω δείκτης για το 2018. Σε ότι αφορά το στο κεφάλαιο της συνδεσιμότητας, η Κύπρος, καταλαμβάνει στην 19η θέση, κυρίως λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού των νοικοκυριών που έχουν συνδρομή σε ευρυζωνικές συνδέσεις, αλλά και του υψηλού κόστους σύνδεσης στις εν λόγω ταχύτητες. Ωστόσο, βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις αναφορικά με την κάλυψη σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών, στην ευρυζωνική κάλυψη υψηλής ταχύτητας και στην ευρυζωνική κάλυψη υπερυψηλής ταχύτητας.

Κυρίες και κύριοι,

Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, είναι υψίστης σημασίας.  Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας και η παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι κρίσιμης σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Θεωρούμε ότι μια πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους ενεργούς χρήστες και να αυξήσει με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν συνδρομή σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνεχώς νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώνει υφιστάμενες. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει εγκρίνει και προωθεί την υλοποίηση έργων ύψους πέραν των 200 εκ. ευρώ για την επόμενη 3ετία, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι οι μηχανισμοί υλοποίησης των έργων πρέπει να βελτιωθούν.

Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το νέο σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Στρατηγικής για τη περίοδο 2018-20. Το Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει έργα για την ανάπτυξη των υποδομών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τις ψηφιακές δεξιότητες, την ψηφιακή επιχειρηματικότητα, την ασφάλεια καθώς και έργα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Σημειώνω επίσης ότι ιδιαίτερη σημασία δίδεται από το Υπουργείο μου στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, τόσο σε παρεχόμενα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών και υπέρ υψηλών ταχυτήτων όσο και στις παρεχόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων των αγροτικών περιοχών.

Το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι την κατοικία (Fiber to the Home)  της CYTA, στις περιοχές που θα αναπτυχθεί, καθώς και στην επέκταση της κάλυψης με τεχνολογίες bonding και vectoring θα προσφέρει την κάλυψη και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα σύνδεσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις με δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.  Ως εκ τούτου, στις εν λόγω περιοχές θα υφίσταται προσφορά ευρυζωνικών συνδέσεων υπέρ υψηλών ταχυτήτων.  Με τα έργα που θα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης 2018 – 2020, θα δοθεί ώθηση στη ζήτηση από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για τις εν λόγω ευρυζωνικές συνδέσεις, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τα οφέλη από τη συμμετοχή στην κοινωνία των Gigabit.   

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στη CYTA για το έργο που μας παρουσίασε σήμερα.  Αναμένουμε την υλοποίηση του το συντομότερο δυνατόν και ευχόμαστε οι επενδύσεις της CYTA να συνεχίσουν, έτσι ώστε το Δίκτυο Οπτικών Ινών μέχρι το σπίτι να επεκταθεί και στις αγροτικές περιοχές και καλύψει ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου.

(ΔΚ)