Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2018 11:26

Κοινό Ανακοινωθέν της 4ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Σεϋχελλών-Κύπρου για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία

Ο Πρέσβης κ. Barry Faure, Υφυπουργός, Εκτελεστικός Προϊστάμενος του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών, υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελείται από την κα Γεωργία Σολομωνίδου-Χριστοφίδου, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), τον Πρέσβη Ανδρέα Παναγιώτου, Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία των Σεϋχελλών, την κα Αφροδίτη Κουφτερού, Πρώτη Διοικητική Λειτουργό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και την κα Γεωργία Παπακοκκίνου-Van Heyste, Επίτιμη Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία των Σεϋχελλών, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών, που πραγματοποιήθηκε στις 3-4 Ιουλίου 2018.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη στενή φιλία και τα κοινά συμφέροντα και αξίες που αποτελούν τα θεμέλια της στενής σχέσης μεταξύ των Σεϋχελλών και της Κύπρου.

Σημειώνοντας ότι η 1η Ιουλίου 2018 αποτελεί ορόσημο εφόσον σηματοδοτεί την 42η επέτειο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Σεϋχελλών και της Κύπρου και την 20η επέτειο ίδρυσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για να τιμήσουν αυτές τις σημαντικές επετείους και να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η Διακυβερνητική Επιτροπή εξέτασε τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορους τομείς συνεργασίας από την τελευταία Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής το 2014. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να διερευνηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας κατά τα προσεχή έτη, περιλαμβανομένων των τομέων του εμπορίου και των επενδύσεων, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της γαλάζιας οικονομίας, της νεολαίας και του πολιτισμού, του τουρισμού, της υγείας, της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, των λιμανιών και των αεροπορικών μεταφορών.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση της Τέταρτης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών, η οποία αποτελεί εξαιρετική πλατφόρμα για διάλογο και συνεργασία. Παράλληλα, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας, συμφώνησαν να διοργανώσουν σύντομα την Πέμπτη Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής στην Κύπρο, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού.

 

(ΜΓ/ΣΧ)