05-07-2018 16:04
Παρουσίαση της Επιτροπής για τη Διαμόρφωση Νέας Πολιτικής για την Αξιολόγηση του Μαθητή
Η αξιολόγηση του μαθητή αποτελεί σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με την οποία παρέχεται ανατροφοδότηση και πληροφόρηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς για την πορεία μάθησης των διδασκομένων. Παράλληλα, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε αποφάσεις επανάδρασης για βελτίωση και ανάπτυξη των διδακτικών πρακτικών αλλά και του ευρύτερου παραγόμενου έργου, τόσο στο επίπεδο της σχολικής μονάδας όσο και του εκπαιδευτικού συστήματος, αποτελώντας έτσι ένα αναπόσπαστο μέρος της συνεχούς αναζήτησης για τη βελτίωση της μάθησης.
Στο πλαίσιο αυτό και επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης του μαθητή στα δημόσια σχολεία της Κύπρου και κατ’ επέκταση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, υποβλήθηκε τον Ιούνιο 2016 στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας, την οποία αποτελούσαν τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο Καθηγητής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Λεωνίδας Κυριακίδης, η "Ενιαία Πρόταση για Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αξιολόγησης του Μαθητή στο Κυπριακό Δημόσιο Σχολείο" Η πρόταση στηρίζεται σε μια εκτενή ανασκόπηση της διεθνούς εμπειρίας και πρακτικής, μέσα από την οποία εντοπίζονται και αναλύονται οι σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις αναφορικά με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της προόδου του μαθητή.
Διαπιστώνεται, για παράδειγμα, ότι σε αρκετά από τα εκπαιδευτικά συστήματα του ευρωπαϊκού χώρου αναπτύσσεται μια συγκροτημένη εκπαιδευτική πολιτική για την αξιολόγηση του μαθητή, σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που ξεκαθαρίζουν τις μορφές, τους τρόπους και τη χρήση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, τα κριτήρια αξιολόγησης, τη διασύνδεση των κριτηρίων με τα αναλυτικά προγράμματα, τις κλίμακες αξιολόγησης, το σύστημα βαθμολόγησης κ.ά. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι εφαρμόζονται προσεγγίσεις διαγνωστικής, διαμορφωτικής και τελικής αξιολόγησης της προόδου του μαθητή, οι οποίες ποικίλλουν μεταξύ τους. Σε αυτές υιοθετούνται είτε περιγραφικές, είτε ποσοτικές μορφές αξιολόγησης, είτε συνδυασμός και των δύο.
Στην εν λόγω πρόταση, οι πρακτικές που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό χώρο μελετώνται ιδιαίτερα και γίνονται συγκρίσεις με την υφιστάμενη κατάσταση στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να εντοπιστούν και να αναλυθούν οι ανάγκες που παρουσιάζονται για βελτίωση.
Στη βάση των διαπιστώσεων που προέκυψαν, υποβλήθηκε μια ολοκληρωμένη και ενιαία πρόταση για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου συστήματος τόσο στη Δημοτική (συμπεριλαμβανομένης της Προδημοτικής) όσο και στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Κάποιες από τις εισηγήσεις της πρότασης αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει διαφανεί από τις πρόσφατες συζητήσεις για την εφαρμογή των τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και υποβολή εισηγήσεων για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν έχει προωθηθεί ακόμη οποιαδήποτε διαφοροποίηση, η οποία να βελτιώνει τις υφιστάμενες πρακτικές.
Ως εκ των πιο πάνω, για την ολοκλήρωση της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης του μαθητή στο κυπριακό δημόσιο σχολείο, απαιτείται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, ενιαίας πολιτικής. Για τον σκοπό αυτό, διορίστηκε Επιτροπή με όρους εντολής:
(α) τη διαμόρφωση εγγράφου πολιτικής για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου συστήματος αξιολόγησης του μαθητή, και
(β) την υποβολή συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την υλοποίηση της προτεινόμενης πολιτικής. Νοείται ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις συναφείς μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται ήδη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα (π.χ. νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Νέα Αναλυτικά Προγράμματα κ.ά). και θα υποβάλει τις εισηγήσεις της μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2018.
Την Επιτροπή θα αποτελούν οι ακόλουθοι:
Μέλη:
(ΜΛ/ΕΙ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα