Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2018 20:05

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Δημιουργικής Επικοινωνίας του ΓΤΠ

Απονεμήθηκαν το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2018 σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, τα βραβεία στους νικητές του Διαγωνισμού Δημιουργικής Επικοινωνίας με θέμα: «Υγιής Ζωή», που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), σε συνεργασία με επτά πανεπιστήμια της Κύπρου. 

Ο Κυριάκος Ομήρου, φοιτητής του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick, απέσπασε το πρώτο βραβείο για το έργο του: “Your body is not a toilet”. Πρόκειται για ένα video animation που χρησιμοποιεί τη μεταφορά για να περιγράψει την «κακοποίηση» που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα από την αλόγιστη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. 

Τη δεύτερη θέση κατέκτησαν οι Αντρέας Βασιλείου και Μαρινάπα Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι φοιτούν στο Τμήμα Τεχνών της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με το έργο τους “Healthy Lifestyle”. Σε αυτό το video animation ο υγιεινός τρόπος ζωής ταυτίζεται με μια σειρά από μικρές σωστές αποφάσεις που μπορεί ο καθένας μας να λαμβάνει καθημερινά.

Με το τρίτο βραβείο τιμήθηκε η φοιτήτρια του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Hilda Ochuko Ugboduma για το έργο της “Your body is not a trash bag: Live Healthy”.  Πρόκειται για μια γραφιστική απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος που μας παροτρύνει να μην το μεταχειριζόμαστε σαν σακούλα σκουπιδιών. 

Τα βραβεία απένειμε στους φοιτητές ο διεθνούς φήμης εικαστικός Θεόδουλος Γρηγορίου.

Στο καλωσόρισμά της η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η ιδέα για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού προέκυψε μέσα από την καθημερινή δημιουργική αναζήτηση του ΓΤΠ, ως επικοινωνιακού φορέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το «διαφορετικό», ώστε να μεταδίδει τα μηνύματά του «πιο καλά, πιο εύκολα, πιο αποτελεσματικά, πιο οικονομικά». «Ξεφύγαμε λίγο από την πεπατημένη των δικών μας δράσεων, για να συναντήσουμε τους αυριανούς επαγγελματίες σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της δημιουργικότητας στην επικοινωνία», είπε. Και πρόσθεσε: «Σκεφτήκαμε πως για τα νέα παιδιά ο Διαγωνισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να αποδείξουν ότι έχουν τις επαγγελματικές ικανότητες να δραστηριοποιηθούν στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον της Επικοινωνίας».

Η κα Μιχαηλίδου συνεχάρη όλους τους φοιτητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό και ανέφερε ότι το ΓΤΠ ήδη μελετά τρόπους και πιθανές συνεργασίες, ώστε αυτός ο Διαγωνισμός «να συνδεθεί άμεσα με την αγορά εργασίας και στους νικητές να παρέχεται, ίσως, μια περίοδος δοκιμαστικής εργασίας σε εταιρείες παραγωγής, μέσων ενημέρωσης, διαφήμισης και επικοινωνίας».

Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν και παρείχαν στήριξη για την πραγματοποίηση του Διαγωνισμού και της τελετής βράβευσης, την οποία χαρακτήρισε «γιορτή δημιουργικότητας», η κα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι η πολιτική, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο πολιτισμός, η τεχνολογία και η κοινωνία πρέπει να ενώσουν δυνάμεις και να δημιουργήσουν αποτελεσματικά δίκτυα συνεργασίας. «Στο τέλος η δημιουργική αυτή δουλειά θα είναι μια πραγματική γιορτή της επικοινωνίας που θα δώσει την ώθηση για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ της “βιομηχανίας του μηνύματος” και της κοινωνίας», κατέληξε.

Το σκεπτικό της βράβευσης εξήγησε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ και Πρόεδρος του Οργανισμού Avant Garde κ. Σταύρος Κυριακίδης.  Όπως ανέφερε, βασικό κριτήριο αξιολόγησης των έργων ήταν η πειστικότητα στη μετάδοση του μηνύματος, ενώ ακολούθησαν η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής, η πρωτοτυπία και η αισθητική. Για το πλήρες κείμενο για το σκεπτικό βράβευσης πατήστε εδώ.

Αναφερόμενος στο θέμα του Διαγωνισμού, ο κ. Κυριακίδης υπέδειξε ότι η φαινομενική του «απλότητα» τονίζει ακριβώς την πολυπλοκότητα του περιεχομένου, «αφού εκτείνεται από το σώμα στο πνεύμα και εκλαμβάνεται από τον κάθε ένα από μας με τόσους διαφορετικούς τρόπους». «Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και από τις είκοσι συνολικά συμμετοχές που κληθήκαμε να αξιολογήσουμε, αφού σίγουρα υπήρξαν ευφάνταστες και δημιουργικές, αλλά παράλληλα αποδείχθηκαν και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, είτε σε ύφος είτε σε περιεχόμενο», πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε πως «το γεγονός ότι στην τριάδα των νικητών περιλαμβάνονται τόσο ηλεκτρονικές συμμετοχές όσο και σχέδια δεικνύει τη δύναμη της γραφίδας και της στατικής εικόνας σε έναν κόσμο που πλέον κινείται σε έντονους και γοργούς ρυθμούς στην εποχή του YouTube και των viral videos».

Την τελετή βράβευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Στροβόλου, τίμησαν με την παρουσία τους η Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κύπρος Κυπριανού, οι οποίοι επέδωσαν τιμητικές πλακέτες στα πανεπιστήμια, των οποίων οι φοιτητές διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Στροβόλου, πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επαγγελματίες από τον χώρο της επικοινωνίας/διαφήμισης και εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διαγωνισμός αφορούσε στη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως εργαλείο επικοινωνίας για την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Υπεβλήθησαν συνολικά είκοσι έργα από πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καλών και εφαρμοσμένων τεχνών των ακόλουθων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick και Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν ο εικαστικός κ. Νίκος Κουρούσιης, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ και Πρόεδρος του Οργανισμού Avant Garde κ. Σταύρος Κυριακίδης, ο Προϊστάμενος της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης κ. Μάριος Μιχαηλίδης, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέας Κεττής, η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου, η Ανώτερη Λειτουργός ΓΤΠ κα Πατρίσια Χατζησωτηρίου και ο Ανώτερος Φωτογράφος ΓΤΠ κ. Χρίστος Αβρααμίδης.

Όλα τα έργα που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό θα εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2018. Οι ώρες λειτουργίας είναι: 6-8 Ιουλίου 09:00-13:00 και 15:30-20:30, 9 Ιουλίου 09:00-13:00.

-------------------

ΕΛ/ΕΙ