Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-07-2018 12:18

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου μετά τη συνάντηση του ΠτΔ με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο

H δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει πολύ θετικά στην προετοιμασία της Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης της Συμβούλου που διορίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, της κας Τζέιν Χολ Λουτ, τόσο στην Κύπρο όσο και στις άλλες πρωτεύουσες που εμπλέκονται στο Κυπριακό. Γίνονται οι συνεννοήσεις, η δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι προσβλέπει πολύ θετικά στην προετοιμασία της κας Λουτ για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η θέση που διαβιβάστηκε παραμένει η ίδια όπως ήταν από την επαύριον του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά - αυτή τη μέρα ακριβώς κλείνει ένας χρόνος. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη παραμένει η ίδια: να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαμε μείνει με δεδομένη την πρόοδο που είχε σημειωθεί και με δεδομένο το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα με τις έξι παραμέτρους, όλες σημαντικές, αλλά ανάμεσα τους η ξεκάθαρη πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να συνδυαστεί η λύση του Κυπριακού με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και  με ένα νέο σύστημα ασφάλειας που θα αντικαταστήσει το παρωχημένο και επικίνδυνο σύστημα των εγγυήσεων από τρίτες χώρες.

Η επιθυμία και η πρόθεση είναι η επίσκεψη της κας Λουτ να γίνει εντός του μηνός. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι από τη δική μας πλευρά προσφέρεται η περίοδος μετά τη μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου. Θα αναμένουμε, όμως, να καθοριστεί η τελική ημερομηνία.

Στη συνάντηση έγινε επίσης συζήτηση και για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διότι γίνονται συζητήσεις και υπάρχει η πρόθεση από κάποιες πλευρές να αναθεωρηθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παντού.

Η τοποθέτηση της δικής μας πλευράς είναι ότι, είναι νευραλγικής σημασίας η συνέχιση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή και η παρουσία του κατοχικού στρατού δημιουργεί την ανάγκη να έχουμε την προστασία που μπορεί να δώσει και την έξωθεν καλή μαρτυρία που μπορεί να δώσει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Πιστεύουμε ότι με την κατ’ ευχήν προσδοκώμενη επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων θα είναι και ευκολότερο να αποφύγουμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρείται καθυστέρηση στο θέμα διάνοιξης οδοφραγμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει δυστυχώς μια καθυστέρηση η οποία δεν οφείλεται σε καμιά περίπτωση στη δική μας πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην τελευταία συνάντηση του τον Απρίλιο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είχε δηλώσει ότι θα είμαστε έτοιμοι για το ένα οδόφραγμα, αυτό της Δερύνειας, την 1η Ιουλίου και για το άλλο οδόφραγμα με το τέλος του καλοκαιριού. Ήδη η δική μας πλευρά έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της και είναι έτοιμη για τη διάνοιξη του οδοφράγματος. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα διαδικασίες από την τουρκοκυπριακή πλευρά και από τα κατεχόμενα.

Υπενθυμίζω ότι η αρχική συμφωνία ήταν για μεγαλύτερο αριθμό σημείων διέλευσης, για περισσότερα οδοφράγματα, και θα γινόταν αρχή μόνο με αυτά τα δύο. Δυστυχώς, σημειώνονται καθυστερήσεις.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει επιτέλους η καλή θέληση και θα βρεθούν οι λύσεις. Οι όποιες περιπλοκές στις σχέσεις του κατοχικού στρατού με την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι κάτι που αφορά εμάς. Η δική μας πλευρά ήταν και είναι έτοιμη για να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ελληνική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο από πλωτή μονάδα, ο Εκπρόσωπος είπε «πιθανώς να υπάρχει. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τα χειριστούν οι αρμόδιες Αρχές. Να υποβληθούν τα αιτήματα, και υπάρχουν τα αρμόδια Σώματα, εκτός από το Υπουργείο Ενέργειας υπάρχουν και οι άλλες Αρχές που επιλαμβάνονται αυτών των θεμάτων. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι για το μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό του αγωγού για τον οποίο συζητούμε, τον αγωγό Ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζονται κανονικά οι προεργασίες, οι οποίες είναι σε καλό δρόμο».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επικείμενης παράνομης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα καθώς και για τα εγκαίνια τεμένους που θα τελέσει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρόκειται πάντα για μια παράνομη επίσκεψη. Εμείς θα θέλαμε να δούμε άλλα δείγματα από την Τουρκία. Δυστυχώς είναι γνωστή η πολιτική κατεύθυνση που παίρνει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία όσον αφορά τα θέματα ανάμιξης της θρησκείας με την πολιτική. Οπωσδήποτε μας ανησυχεί το γεγονός ότι – εφόσον ειδικά στην Κύπρο ουδέποτε υπήρξε ζήτημα πολιτικής συστράτευσης στη βάση της θρησκείας, και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους δεν υπήρχε ποτέ τέτοιου είδους φανατισμός - μπορεί να καλλιεργείται αυτή τη στιγμή με διάφορους τρόπους. Είναι αυτός, αν χρειαζόταν, ένας επιπρόσθετος λόγος για να επειγόμαστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τέτοιου είδους μη επιθυμητές επιρροές».  

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)