Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2018 14:29

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών κας. Βασιλικής Αναστασιάδου σε καλλιτεχνική εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών, χθες.

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Κοινότητα Κουκλιών και ιδιαίτερα τον Κοινοτάρχη, κύριο Μιχάλη Νικολάου, για την πρωτοβουλία ανάληψης ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος όπως είναι η διοργάνωση μιας όπερας, ένα είδος καλλιτεχνικής παράστασης που από μόνο του είναι πολύ απαιτητικό.

Θέλω παράλληλα να σας συγχαρώ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία να τιμήσετε μια μεγάλη κυρία της Κύπρου, αρχαιολόγο, κλασική φιλόλογο, εκπαιδευτικό, ακούραστη εργάτρια του πολιτισμού, τη Jacqueline Καραγιώργη, που έφυγε για πάντα από κοντά μας.

Αν και δεν γεννήθηκε στην Κύπρο η ίδια, ένοιωσε τον τόπο μας πιο πολύ δικό της κι από την δική της πατρίδα. Αγάπησε το νησί μας, τους ανθρώπους του, τη γλώσσα τους, τις παραδόσεις τους, το πολιτισμό μας σε όλες του τις φάσεις, κι αυτό δεν είναι υπερβολή, το αποδεικνύει σε όλους το βαθιά επιστημονικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο της.

Χωρίς να είμαι ειδικός σε θέματα αρχαιολογίας, η συμβολή της Jacqueline Καραγιώργη στη μελέτη της αρχαίας θρησκείας της Κύπρου και ειδικά της λατρείας της Αφροδίτης, έχει πλέον διεθνή αναγνώριση. Τοποθέτησε σε θέση όπως της άξιζε τη Μεγάλη θεά της Κύπρου κι αυτό τιμά όλο το νησί και ιδιαίτερα τιμά την Πάφο κι ακόμη πιο πολύ τιμά τη μικρή κοινότητα των Κουκλιών που φέρει το βαρύ όνομα της Παλαιπάφου, της πόλης του Αγαπήνορα, της πρωτεύουσας του βασιλείου της Πάφου, τον ομφαλό της γης όπως την αποκάλεσαν οι αρχαίοι συγγραφείς.

Εσείς, με τη σειρά σας, αποδεικνύετε την προσήλωση και το σεβασμό σας στα ιδανικά του πολιτισμού, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα πολυτιμότερα αγαθά του τόπου σας, που δεν είναι άλλα από τη βαριά κληρονομιά των μνημείων που σας κληροδότησε η ιστορία. Φυσικά, σεν είναι μόνο δική σας, ή δική μας κληρονομιά, είναι μια παγκόσμια κληρονομιά, η προστασία της οποίας χρειάζεται αδιάκοπη προσπάθεια με συναίσθηση ευθύνης για τη διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου, γνωρίσματα που είναι προφανές ότι τα διαθέτετε.  

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ και τους συντελεστές της παράστασης, το συνθέτη Πόλυ Χαραλάμπους, τον Διευθυντή ορχήστρας Νίκο Ταμάσιο, τους καταξιωμένους ερμηνευτές και μουσικούς και όλους όσους συνέβαλαν σ ’αυτή τη μοναδική πρώτη παγκόσμια της Όπερας «Η γέννηση της Αφροδίτης».