Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-07-2022 10:23

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο Φεστιβάλ Καρπουζιού του Αναγνωστηρίου «Ελληνισμός» Ακακίου, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να απευθύνω χαιρετισμό στο Φεστιβάλ Καρπουζιού, που διοργανώνεται από το Σωματείο-Αναγνωστήριο «Ελληνισμός» Ακακίου. Με την πρωταγωνιστική δράση των μελών του Σωματείου και ιδιαίτερα των νέων, το Φεστιβάλ έχει ανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος, αφού πραγματοποιείται στην Κοινότητα Ακακίου από το 1968, θέτοντας ιδιαίτερα ψηλούς στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Είναι σε όλους γνωστή η έντονη αγροτική δράση και παράδοση της φιλοπρόοδης  Κοινότητας Ακακίου. Το μεράκι, ο μόχθος και οι προσπάθειες των παραγωγών της Κοινότητας αλλά και οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής συμβάλλουν στην παραγωγή πληθώρας ποιοτικών γεωργικών προϊόντων. Ένα από αυτά είναι και το καρπούζι, το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού, με τη νοστιμότατη γεύση, τη θρεπτική αξία και την προσιτή τιμή, τρία χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλές και περιζήτητο. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, η παγκύπρια καλλιεργούμενη έκταση καρπουζιού ξεπερνά τις 4000 δεκάρια, 300 εκ των οποίων ανήκουν στα όρια του Ακακίου. Η συνολική παγκύπρια ετήσια παραγωγή καρπουζιού ανέχεται στις 14 χιλιάδες τόνους, με ετήσια αξία πέραν των €4 εκ.

Φίλες και φίλοι,

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα είναι διαχρονικό, όπως διαχρονικές είναι και οι προσπάθειες των αγροτών μας για βελτίωση της παραγωγής αλλά και της εμπορίας των προϊόντων τους. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενισχύει τις προσπάθειες αυτές, με μέτρα που στοχεύουν στην ασφάλεια της γεωργικής παραγωγής και στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, στη διαφοροποίηση, στην ανάδειξη και χωρίς στρεβλώσεις εμπορία των τοπικών γεωργικών προϊόντων, καθώς και στην αειφορία και ασφάλεια των τροφίμων. Προς υλοποίηση των πιο πάνω στόχων, και εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, προς όφελος των αγροτών μας. Στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που δίνουμε στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων, πετύχαμε, με συντονισμένες προσπάθειες, την καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ σταθερή επιδίωξή μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στο Μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήσαμε νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, που δυσκολεύει την οικονομική ζωή του τόπου μας, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα. Επιπρόσθετα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα, με τις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών, και συνεπώς και των παραγόμενων προϊόντων, να αυξάνονται ραγδαία. Ως Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα και τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν, στηρίξαμε, κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, την αγροτική δραστηριότητα και τους αγρότες μας, με ποσά που πλησιάζουν τα €50 εκ. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Δυτικής Λευκωσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους €500.000 στους γεωργούς, αναγνωρίζοντας τη σημαντική αύξηση στο κόστος άντλησης νερού άρδευσης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Γ΄ προκήρυξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα διατεθεί €1 εκ. αποκλειστικά για αιτήσεις που αφορούν άντληση νερού από μεγάλα βάθη, με στόχο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς συνδυασμό αντλητικών συγκροτημάτων, ή την αντικατάσταση ενεργοβόρας αντλίας με ενεργειακά αποδοτικότερη.

Χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, είναι η συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο» σημαντικού αριθμού έργων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν άμεσο ή έμμεσο θετικό αντίκτυπο στην αγροτική δραστηριότητα του τόπου μας. Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων και ζωικών υποπροϊόντων στην Ορούντα αξίας 30 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων της Κύπρου αξίας 5 εκ. ευρώ, το σχέδιο παρακολούθησης και μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον γεωργικό τομέα αξίας 4 εκ. ευρώ, την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας βελτίωσης των διαδικασιών στην αλυσίδα εφοδιασμού φρέσκων αγροδιατροφικών προϊόντων αξίας 1 εκ. ευρώ, τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για βελτίωση των γεωργικών πρακτικών μέσω της τεχνολογίας, καθώς και έργα μεταρρύθμισης του γενικότερου συστήματος διαχείρισης υδάτων αξίας άνω των 35 εκ. ευρώ, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στον αγροτικό μας τομέα.

Φίλοι και φίλες,

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θα ήθελα να εκφράσω ξανά τα συγχαρητήρια μου στο Αναγνωστήριο «Ελληνισμός» Ακακίου για τη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης, και να ευχηθώ όπως σύντομα επιτευχθούν οι ψηλοί στόχοι που οι διοργανωτές έχουν θέσει για τα επόμενα χρόνια.

Καλή διασκέδαση!

(ΝΓ)