Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2022 12:31

Νέα Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση για το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety

Στη σύγχρονη εποχή, οι ψηφιακές τεχνολογίες και το Διαδίκτυο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, παρουσιάζοντας σχεδόν καθολική αξιοποίηση από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αναντίλεκτα, το διαδίκτυο αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης και σημαντικό εργαλείο διάνοιξης πυλών στην ενημέρωση, την πληροφόρηση, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η χρήση του, εν τη απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης, μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερες και σημαντικές προκλήσεις, ειδικότερα στα παιδιά και τους εφήβους.

To Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα ασφαλούς αξιοποίησης του Διαδικτύου, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε σειρά προγραμμάτων και δράσεων, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση στην υπεύθυνη, ασφαλή και δημιουργική του χρήση. Μεταξύ άλλων, το ΥΠΑΝ, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων μας, αναφορικά με τις αυξανόμενες προκλήσεις του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών, προχώρησε στην ανάπτυξη της «Εθνικής στρατηγικής για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο» και ανέλαβε τον συντονισμό του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου - CYberSafety.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται ότι, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του ΥΠΑΝ έχει εξασφαλίσει ανανέωση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την περίοδο 1η Οκτωβρίου 2022 έως 31η Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά (Better Internet for Kids)(πρόσκληση: DIGITAL-2021-TRUST-01-SAFERINTERNET 2020) και το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου - CYberSafety θα συνεχίσει το σημαντικό έργο που συντελείται για την ασφαλή και την υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου στην Κύπρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα €1.118.894,72 και συγχρηματοδοτείται κατά 50%, από το Connecting Europe Facility (CEF).

Το Kέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου-CYberSafety(https://www.cybersafety.cy),   λειτουργεί από την 1η Ιουλίου 2016  (Αριθμός Δράσης: 2015-CY-IA-0034, 2018-CY-IA-0012 και 2020-CY-IA-0069), υπό τον συντονισμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Εστιάζοντας στις δυναμικές ανάγκες που προκύπτουν, σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με τις διαδικτυακές και τις ψηφιακές τεχνολογίες, το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου - CYberSafety έχει ως στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών στην Κύπρο για δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση του Διαδικτύου. Ειδικότερα, το Κέντρο υποστηρίζεται από το Κέντρο Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης (https://internetsafety.pi.ac.cy), το οποίο αναπτύσσει πλούσιο εκπαιδευτικό/ενημερωτικό υλικό, πόρους και εργαλεία, καθώς και οργανωμένες εκστρατείες για την ενδυνάμωση των παιδιών, των νέων, των γονέων και των εκπαιδευτικών με δεξιότητες και γνώσεις, σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα, το Κέντρο υποστηρίζεται από τη Γραμμή Βοήθειας και Καταγγελιών 1480 (https://www.cybersafety.cy/helpline / https://www.cybersafety.cy/hotline), η οποία παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη σε παιδιά, νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς, για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου [(π.χ., διαδικτυακό εκφοβισμό, πολύωρη ενασχόληση με το Διαδίκτυο, διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming), περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, ρατσιστικό υλικό)]. Τέλος, όλες οι δράσεις του Κέντρου έχουν ως στόχο την προώθηση, και υλοποίηση των δράσεων της «Εθνικής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρο».

Σημειώνεται ότι στο Έργο συμμετέχουν ως εταίροι, μαζί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του ΥΠΑΝ, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η Παγκύπρια Σχολή Γονέων και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA). Επιπρόσθετα, το έργο του Κέντρου θα συνεχίζει να υποστηρίζεται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Έργου «Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety» η οποία αποτελείται από 37 σημαντικούς εθνικούς φορείς.

ΙΠ