Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2022 14:17

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου για τα αποκαλυπτήρια πλακών των αγνοουμένων στο Άγαλμα της Μάνας

Τύμβος Μακεδονίτισσας - 3 Νοεμβρίου 2022

Αξιότιμε κύριε Φωτίου, Επίτροπε Προεδρίας, εκπροσωπών τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Θεοφιλέστατε επίσκοπε Καρπασίας, εκπροσωπών τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστίνης και Πάσης Κύπρου,

Αξιότιμε κύριε εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι κομμάτων,

Κύριε εκπρόσωπε του Υπουργού Άμυνας, κύριε Υπαρχηγέ της Εθνικής Φρουράς,

Αξιότιμη κυρία εκπρόσωπε του πρέσβη της Ελλάδος,

Αγαπητές βουλεύτριες, αγαπητοί βουλευτές, ;

Αξιότιμε κύριε κοινοτάρχη Άσσιας,

Αξιότιμοι κύριοι πρόεδροι της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, της Επιτροπής Συγγενών Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων του 1963-1964, της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων του Ηνωμένου Βασιλείου,

Εκπρόσωποι ελληνοκυπριακής κοινότητας της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων,

Σεβαστό ιερατείο,

Εκπρόσωποι Συνδέσμων Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου και Απόστρατων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού,

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα σε τούτο τον ιερό τόπο, όπου η αγωνία για το μέλλον της πατρίδας μας προβάλλει ολοζώντανη, καθώς διαχέεται μέσα απ’ τους τάφους και τα κενοτάφια των ηρώων Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τα κύπρια εδάφη. Βρισκόμαστε εδώ με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και τεράστια αναπάντητα ερωτηματικά... Για όλες αυτές τις οικογένειες που ακόμη περιμένουν και είναι δικαίωμα τους να ξέρουν τι απέγιναν οι άνθρωποι τους. Να μάθουν επιτέλους την αλήθεια. Να θάψουν τους νεκρούς τους.  

Το γεγονός ότι η τύχη εκατοντάδων ηρώων που αγωνίστηκαν γενναία ενάντια στον Αττίλα παραμένει ακόμη ανεξακρίβωτη συνιστά μια μεγάλη εθνική, αλλά και ηθική εκκρεμότητα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα. Μια εκκρεμότητα που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τάχιστα. Η εγκληματική απραξία και προκλητική αδιαφορία της Τουρκίας, που κρατά ερμητικά κλειστά τα κρατικά της αρχεία και παρεμποδίζει τόσα χρόνια τους συγγενείς των αγνοουμένων να αποδώσουν στους δικούς τους ανθρώπους τις δέουσες τιμές, είναι μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε διεθνές επίπεδο, καθώς το θέμα της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά εθνική υποχρέωση και καθήκον. 

Κυρίες και κύριοι,

Η δράση της κυπριακής πολιτείας, της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και των οργανωμένων συνόλων των συγγενών αγνοουμένων συνέβαλε στη διεθνοποίηση του προβλήματος των αγνοουμένων μας και στην αναγνώρισή του ως εγκλήματος σε βάρος τους. Ενός συνεχιζόμενου εγκλήματος που αποτελεί την τραγικότερη πτυχή του κυπριακού δράματος. Στόχος είναι να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, ώστε να καμφθεί η παγερή αδιαφορία της. Επίτευγμα στην όλη προσπάθεια αποτελεί η έναρξη το 2006 των εργασιών εκταφών τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

Χάρη στις προσπάθειες αυτές έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ένας αξιοσημείωτος αριθμός εκταφών εντός των κατοχικών ζωνών, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων σε συγγενείς. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο του 2010 καθιέρωσε, με ψήφισμά της, την 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων για την Κύπρο, καθώς τον Οκτώβριο του 1974 αφέθηκαν ελεύθεροι για τελευταία φορά Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι από τους Τούρκους εισβολείς. 

Αγαπητοί συγγενείς των αγνοουμένων μας,

Η αγωνία και ο διακαής σας πόθος να πληροφορηθείτε επίσημα για την τύχη των ανθρώπων σας είναι και δικός μας πόθος και μέλημα.  Μας αφορά όλους. Αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πανανθρώπινη αξία. Η προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος πρέπει να είναι συνεχής και συλλογική. Οφείλουμε μέσα από συνέργειες και πρωτοβουλίες να θέτουμε ακούραστα το ζήτημα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Όπως ακούραστα περιμένουν καρτερικά εδώ και τόσα χρόνια οι συγγενείς τους δικούς τους.

Προσωπικά δεν θα πάψω ούτε στιγμή και με κάθε ευκαιρία να θέτω το ζήτημα σε όλες τις συναντήσεις με ομολόγους μου καθώς και με άλλους ξένους αξιωματούχους και διαπιστευμένους πρέσβεις, με απώτερο στόχο την άσκηση διεθνών πιέσεων στην Τουρκία, μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των λαών.

Στο πλαίσιο της συλλογικής αυτής προσπάθειας θα ήθελα να συγχαρώ αυτούς / αυτές που είχαν την πρωτοβουλία για τη σημερινή σεμνή τελετή, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΕΦ, του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων και της προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων. Θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για το μακροχρόνιο έργο και την πολυσχιδή προσφορά σας.  Εκφράζω την ίδια ώρα ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον κ. Νικόλαο Ήμελλο, υποπτέραρχο εν αποστρατεία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και επίτιμο δημότη Έγκωμης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία να τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας το άγαλμα της Μάνας του Αγνοουμένου.  

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα να τελέσω τα αποκαλυπτήρια των πλακών με τα ονόματα των αγνοουμένων μας. Στις πλάκες αυτές είναι καταγεγραμμένοι οι Ελλαδίτες και Κύπριοι της τουρκικής εισβολής του 1974 και της Τουρκανταρσίας του 1963-1967, που αγνοούνται. 

Σε αυτά τα ονόματα ψάχνει εναγωνίως η Μάνα του Αγνοουμένου το όνομα του δικού της παιδιού, ελπίζοντας, έστω, σε ένα ύστατο χαίρε, σε έναν ακόμη ασπασμό κι ας είναι αυτή η τελευταία της πράξη. Κάθε όνομα και μια παρακαταθήκη του αγώνα για εθνική δικαίωση.  Κάθε όνομα και ένα σύμβολο της δικής μας οφειλής να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα. 

Σας ευχαριστώ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)