Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2022 15:36

Εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922»

Στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την τραγική επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, η Βουλή των Αντιπροσώπων, τιμώντας τις εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, πραγματοποίησε χθες, 2 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα «Καστελιώτισσα», εκδήλωση με θέμα «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922». 

Μέσα από τη συγκινησιακά φορτισμένη παρουσίαση από την πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου κ. Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου της δίγλωσσης έκδοσης της Βουλής «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922» - «Cyprus welcomes the Asia Minor refugees of 1922» ζωντάνεψαν οι μνήμες του οδυνηρού ξεριζωμού, τα γεγονότα και οι εικόνες που σημάδεψαν τη ζωή όσων τα έζησαν, αλλά και όσων τα άκουσαν από μαρτυρίες των δικών τους ανθρώπων. Η έκδοση είναι αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο αγγλοκρατούμενο τότε νησί μας και στη δύναμη ψυχής και την εργατικότητά τους που μαζί με τη γενναιόψυχη στάση του κυπριακού λαού βοήθησαν στην επιβίωση και την ενσωμάτωσή τους στη νέα τους πατρίδα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία μεταξύ άλλων εξέφρασε την υπερηφάνεια της για το έργο και τη δράση του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, χαρακτηρίζοντας τους Μικρασιάτες πρόσφυγες ως ανθρώπους ξεχωριστούς, επιτυχημένους και ενεργούς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διατηρούν ζωντανή την προσφυγική μνήμη, αλλά και τη νοσταλγία για την πατρίδα.  Επιπλέον, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι χρέος όλων μας είναι να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη, ιδίως τις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην ομιλία του με θέμα «Μικρασιατική Καταστροφή: Άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ελληνισμό» ανέφερε ότι η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε για πολλούς μελετητές τραγικότερη σε συνέπειες από την άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453.  Ανέλυσε επίσης τις διαστάσεις του εθνικού διχασμού και τον αντίκτυπο της καταστροφής στην Εκκλησία, επισημαίνοντας τη διάσταση έθνους-κράτους και υποστηρίζοντας ότι στη Μικρά Ασία ηττήθηκε το έθνος και όχι το ελληνικό κράτος. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη σχολή παραδοσιακής μουσικής «Αγία Σοφία». 

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρώην και νυν βουλευτές και βουλεύτριες και ο αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων, εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωπος του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αστυνομίας, επίτροποι και άλλοι αξιωματούχοι.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)