Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2022 18:05

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Ημέρα Αγνοουμένων

Συνεδρία ολομέλειας 3ης Νοεμβρίου 2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Πέρασαν σαράντα οκτώ ολόκληρα χρόνια, κι όμως εκατοντάδες γονείς, αδέλφια, σύζυγοι, παιδιά, συγγενείς συνεχίζουν να αναζητούν τους αγαπημένους τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τους οποίους έχουν να αντικρίσουν στα μάτια από τις μαύρες εκείνες μέρες της τουρκικής εισβολής του Ιούλη του 1974.

Στις 28 Οκτωβρίου 1974 επέστρεψαν οι τελευταίοι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι από τις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Τούρκους εισβολείς. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με απόφαση της οποίας έχει καθιερωθεί από το 2010 η 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων, δεν ξεχνά το συνεχιζόμενο έγκλημα των αγνοούμενων αδελφών μας, δεν ξεχνά την τραγικότερη πτυχή του κυπριακού δράματος.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυπριακής πολιτείας και το αξιοσημείωτο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, παρά τις αδιάκοπες δράσεις και πρωτοβουλίες των οργανωμένων συνόλων των συγγενών αγνοουμένων, το πείσμα και η αγωνιστικότητα των οποίων συνέβαλαν καθοριστικά στη διεθνοποίηση του προβλήματος, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη η τύχη εκατοντάδων συμπατριωτών μας λόγω της εγκληματικής στάσης της Τουρκίας. Η τουρκική απροθυμία και αδιαφορία απέναντι σε σειρά ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί συνεχιζόμενη διεθνή πρόκληση και εγκληματική πράξη.

Η ανάγκη για συλλογή πληροφοριών, ώστε να καταστεί δυνατή η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοούμενων μας, όπως και η άσκηση πιέσεων προς κάθε κατεύθυνση, ώστε η Τουρκία, σεβόμενη τα συναφή με το θέμα των αγνοουμένων ψηφίσματα και αποφάσεις, να συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης τους, είναι επιτακτική και συνεχής. 

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα τιμούμε τους αγνοούμενούς μας, εκφράζουμε τον απόλυτο σεβασμό και επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους: η αγωνία τους είναι και δική μας∙ ο ύψιστος αγώνας κάθε οικογένειας που υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου είναι και δικός μας.

Σήμερα, σαράντα οκτώ χρόνια μετά, καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη και να συνεργαστεί ουσιαστικά, αποτελεσματικά και ανθρώπινα στην κατάθεση στοιχείων για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας του σώματος του μέλους της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στη σημερινή τελετή των αποκαλυπτηρίων πλακών με τα ονόματα των αγνοουμένων στο Άγαλμα της Μάνας στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας κ. Μαρίας Καλμπουρτζή και του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκου Σεργίδη, καθώς και του Προέδρου της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου κ. Νεοκλή Νεοκλέους.    

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)